Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

»[ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ ]

Μπορούν; Δεν µπορούν!
Του Ι. Κ. Πρετεντέρη ΝΕΑ

ΚΑΙΤΗΝ Κυριακή θα χτυπήσουν οι καµπάνες. Ή, για την ακρίβεια, η καµπάνα του σκληρότερου τριετούς προγράµµατος που έχει γνωρίσει η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Να µην υπάρχουν αυταπάτες: το σύνολο των εργασιακών, ασφαλιστικών, οικονοµικών και (κατ’ επέκταση) κοινωνικών δεδο µένων θα υποστεί δραµατική µεταβολή.
ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν θα αποδειχθεί πρόγραµµα σωτηρίας της χώρας και κανείς δεν µπορεί να το προεξοφλήσει σήµερα. Δεν ξέρω αν θα το αντέξει η..
χώρα, ούτε αν θα το αντέξει η κυβέρνηση. Δεν ξέρω καν, µε τα σηµερινά δεδοµένα, αν το τριετές αυτό πρόγραµµα µε τον δανεισµό που περιέχει από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα µπορέσει να αποτρέψει τελικά τη χρεοκοπία της Ελλάδας ή την «επαναδιαπραγµάτευση του χρέους» της. ΤΟ ΜΟΝΟ βέβαιο είναι ότι η κοινωνία µας θα υποχρεωθεί να εφαρµόσει µια πολιτική απίστευτης σκληρότητας χωρίς να είναι καν βέβαιη ότι η πολιτική αυτή θα τη σώσει.
ΜΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ το εξής: οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ (οι οποί οι ουσιαστικά επεξεργάζονται το σχέδιο - οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. κυρίως παρίστανται και χαιρετίζουν...) έχουν µείνει µε το στόµα ανοιχτό από την εικόνα διάλυσης, αποδιάρθρωσης και ανικανότητας που βλέπουν. Ηδη, µιλούν για «το πιο φιλόδο ξο σχέδιο του ΔΝΤ» όχι µόνο επειδή ετοιµάζονται να εκταµι εύσουν το µεγαλύτερο ποσό που έχει εκταµιευθεί στην ιστο ρία του Ταµείου, αλλά κι επειδή αισθάνονται ότι το πραγµατικό ζητούµενο είναι «να γίνει η Ελλάδα ένα κανονικό κράτος». ΜΕΑΛΛΑ λόγια, οι άνθρωποι έχουν φρίξει. Κι όσο περισσότε ρο φρίττουν τόσο περισσότερο επιβαρύνουν το σχέδιο που πρέπει να εφαρµόσουµε. Με πράγµατα ενδεχοµένως αυτονόητα. Αλλά και µε απίστευτες ταρζανιές - όπως αυτή η άγρια επιδροµή που ετοιµάζουν στον ιδιωτικό τοµέα...
ΑΝΕΤΣΙ έχουν τα πράγµατα, τότε µάλλον έχει δίκιο ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο οποίος διαπίστωσε ότι «υπήρξε µια διεθνής συνωµοσία στην οποία συµµετείχαν και οι ευρωπαίοι φιλοαµερικανοί τύπου Μέρκελ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο διεθνής αντιδραστικός Τύπος, που όλοι µαζί συνωµότησαν για το “µεγάλο κόλπο” της υποβάθµισης ενός ελεύθερου Λαού σε υποτελή». ΔΙΟΤΙΕΙΝΑΙ απολύτως προφανές ότι αυτός ο ελεύθερος λαός αποτελεί αντικείµενο ισχυρής ζηλοφθονίας, αφότου κατάφερε να ανακαλύψει τον µήνα που τρέφει τους έντεκα.
ΞΕΡΕΤΕΕΣΕΙΣ κανέναν άλλον λαό παγκοσµίως που να χρωστάει ήδη τριακόσια δισ., να ξοδεύει ετησίως τριάντα πέντε δισ. παραπάνω από όσα εισπράττει, να χρειάζεται άλλα εξή ντα δισ. κάθε χρόνο για δανεικά και να καταγγέλλει όσους δεν τον δανείζουν; Οµολογώ πως δεν ξέρω. Κι είµαι απολύ τως βέβαιος ότι δεκάδες άλλοι λαοί θα ήθελαν να βρίσκονται σε αυτή τη θέση.
ΜΠΟΡΟΥΝ; ΔΕΝ µπορούν! Και γι’ αυτό προσπαθούν να τον υποβαθµίσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: