Του Γιώργου Λακόπουλου ΝΕΑ
«Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μια σοβαρή οικονομική κρίση χωρίς σταθερό οικονομικό επιτελείο». Το είπε χθες στην τηλεόραση ο καθηγητής Αδαμάντιος Πεπελάσης. Λόγια σοφού ανδρός.
Εν προκειμένω η πιο εύστοχη αξιολόγηση της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, εδώ και μερικά χρόνια. Π.χ. στην τελευταία κυβέρνηση Καραμανλή υπήρχε οικονομικό επιτελείο, αλλά κανείς απ΄ όσους μετείχαν δεν ήταν..
οικονομολόγος! Στην πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου υπάρχουν οικονομολόγοι, αλλά δεν συνιστούν οικονομικό επιτελείο. Το αποτέλεσμα είναι ότι περισσότερο έχουν επηρεάσει κυβερνητικές αποφάσεις ο βουλευτής Γιάννης Μανόλης και ο καθηγητής Στίγκλιτς, πάρα ο Γιώργος Προβόπουλος.
Χωρίς σταθερό οικονομικό επιτελείο, σταθερή οικονομική πολιτική δεν υπάρχει.
Οποτε η Λούκα θα βρίσκεται σε αντιδικία με τον Παπακωνσταντίνου, ο Παπουτσής θα «τα ρίχνει» στον Σαχινίδη, ο Πάγκαλος θα βάζει κακούς βαθμούς στη Μαριλίζα, ο Πολεμαρχάκις δεν θα βρίσκει καρέκλα στις συσκέψεις. Και ο καλοπροαίρετος Παναγιωτακόπουλος θα ζητάει συνέδριο για να κρεμάσει όσους δεν τηρούν πιστά στη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη.
Από την έλλειψη επιτελείου προέκυψε το σλάλομ που άρχισε με τη σπουδή να ανακοινωθεί από τον Οκτώβριο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου και το αντικοινοτικό «δεν είναι διαπραγματεύσιμο το πρόγραμμά μας». Ώς την αυτοδιαφήμιση του ελληνικού προβλήματος και τη γραμμή «δεν ζητάμε λεφτά, ζητάμε συμπαράσταση, ζητάμε πολιτική στήριξη»- που οι άλλοι πήραν τοις μετρητοίς!
Φυσικά δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν. Το πρόβλημα άλλωστε έχει αλλάξει εν τω μεταξύ. Το σύνθημα «δεν θα προσφύγουμε στο ΔΝΤ» έγινε «εμπρός να φύγουμε από το ΔΝΤ». Αλλά και πάλι χωρίς σταθερό οικονομικό επιτελείο είναι σαν πηγαίνεις στον πόλεμο χωρίς το Γενικό Επιτελείο στο αντίσκηνο. Ή ακόμη χειρότερα: με λάθος Γενικό Επιτελείο σε λάθος πόλεμο. Οπως π.χ. την ώρα που τα πρακτορεία μεταδίδουν ότι, «από ώρα σε ώρα η Ελλάδα χρεοκοπεί», το- φαλιρισμένο- ταμείο του κόμματος να χρηματοδοτήσει εκδρομική συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στο... Ναύπλιο- και μόλις την τελευταία στιγμή να την αναβάλλει. Συμπέρασμα: σε περιόδους ασταθούς ισορροπίας στην οικονομία, το σταθερό οικονομικό επιτελείο θα παρείχε στο σύστημα διακυβέρνησης οξυδερκείς αποφάσεις. Χωρίς σταθερό επιτελείο το σύστημα έχει απλώς ένα πρόβλημα για κάθε λύση. Και τελικά φτάνει εκεί που έλεγε ο αμερικανός πολιτικός Εντουαρντ Ρούμπιν: «Το πρόβλημα δεν είναι ότι υπάρχει πρόβλημα, είναι να πιστεύεις ότι είναι πρόβλημα να υπάρχει πρόβλημα».
Αρχαίες ελληνικές φράσεις που χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα
Πριν από 2 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου