Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

»Τηλεοπτικες ανοησιες

Παρακολουθώντας, επί χρόνια, από επαγγελματική διαστροφή τα διάφορα talk shows έχω σχηματίσει την άποψη ότι το βασικότερο πρόβλημα που έχουν ν’ αντιμετωπίσουν όσοι ξημεροβραδιάζονται σ’ αυτά είναι η ανάγκη να βρίσκουν πάντα κάτι ενδιαφέρον να πουν. Αλλά φυσικά κάτι τέτοιο είναι αντικειμενικά αδύνατο. Γι’ αυτό και οι βλακείες που ακούγονται είναι, κάποιες φορές, ανεπανάληπτες.

Υποτίθεται ότι οι καλεσμένοι σε μια..
εκπομπή λόγου οφείλουν να διαθέτουν τις στοιχειώδεις τουλάχιστον γνώσεις για το υπό συζήτηση θέμα. Επειδή, όμως, η ελληνική τηλεόραση όλα τα αλέθει κι όλα τα χωνεύει, βλέπουμε τα ίδια άτομα να μοστράρουν ως ειδικοί για τα πάντα και ν’ αραδιάζουν βροχηδόν τις όποιες ανοησίες κατεβάζει η κούτρα τους.

Προχθές το βράδυ μια τέτοια εκπομπή είχε ως αντικείμενο την τρομοκρατία και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον «Επαναστατικό Αγώνα». Και φυσικά απ’ όλα περιείχε ο μπαξές. Oπως τη μόνιμα καλλιεργούμενη από τον χώρο της παραδοσιακής Αριστεράς ανοησία ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει με τις σχετικές αποκαλύψεις, αν και όταν υπάρχουν τέτοιες, ή ότι οι συλλαμβανόμενοι δεν μπορεί να είναι τόσο αφελείς ώστε να κουβαλάνε μαζί τους ενοχοποιητικά στοιχεία ή ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τέτοια γεγονότα -λες και είναι συχνά- για ν’ αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από σοβαρότερες καταστάσεις.

Δεν ήταν, όμως, μόνο οι κουραστικά επαναλαμβανόμενες θεωρίες που κυριάρχησαν. Υπήρξαν και καινούργιες. Οπως για παράδειγμα ότι οι διωκτικές αρχές θα πρέπει να ολοκληρώνουν την έρευνά τους και μετά να δημοσιοποιούν το αποτέλεσμα, γιατί έτσι δεν θα υπάρχουν και περιθώρια πολιτικής εκμετάλλευσης ή αποπροσανατολισμού, ούτε και θα παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα και άλλα συναφή.

Τέτοια ωραία. Και από άτομα που γνωρίζουν, υποτίθεται, το αντικείμενο, αλλά αγνοούν ότι η δημοσιότητα -φωτογραφίες ενόχων, σκίτσα υπόπτων, αληθινά ή πλαστά ονοματεπώνυμα και άλλα σχετικά- αποτελεί παγκόσμια καθιερωμένη πρακτική εξιχνίασης υποθέσεων που συνδέονται με την τρομοκρατία ή και το οργανωμένο έγκλημα. Οπως, άλλωστε, έγινε και στη συγκεκριμένη υπόθεση. Τόσο ηλίθιοι είναι τελικά οι δήθεν «ειδικοί» ώστε να μην έχουν αντιληφθεί ότι χωρίς δημοσιότητα η εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» δεν θα είχε προχωρήσει; ‘Η μήπως είναι κι αυτό κάτι που δεν τους απασχολεί;

ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: