του Κώστα Γιαννακίδη protagon.gr
Για άλλη μια φορά η χώρα βρίσκεται με το λαιμό στη θηλιά. Η εκτόξευση των spreads πάνω από τις 400 μονάδες (υποχώρησαν στη συνέχεια στις 392) διατηρεί το κόστος δανεισμού σε δυσθεώρητο ύψος και τροφοδοτεί το διεθνή Τύπο με νέα σενάρια που δεν αποκλείουν ακόμα και την έξοδο από την ευρωζώνη.
Μόνο που η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εκδηλώνει τάσεις αυτοκτονίας. Η εκτίναξη των spreads προκλήθηκε από δημοσιεύματα που φέρουν Ελληνες οικονομικούς επιτελείς να δηλώνουν ότι η..
ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους χορήγησης δανείων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας, στον οποίο συμμετέχει και το ΔΝΤ.
Συγκεκριμένα, η φημολογία, που διαψεύστηκε από την κυβέρνηση, έφερε την Ελλάδα έτοιμη να διαπραγματευτεί την παρουσία και τους όρους του ΔΝΤ στο μηχανισμό σύναψης δανείων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της ελληνικής κυβέρνησης στο Market News International, η Ελλάδα επιθυμεί τροποποίηση του μηχανισμού διάσωσης που αποφάσισαν στις 25 Μαρτίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες, προκειμένου να «παρακαμφθεί» η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τα σκληρά μέτρα που το τελευταίο ενδεχομένως να επιβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος, καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας θα συνοδεύεται από νέο πακέτο μέτρων, γεγονός που θα προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές αναταραχές στη χώρα. Παράλληλα άρχισαν να κυκλοφορούν εκ νέου φήμες για απόκλιση των πραγματικών οικονομικών στοιχείων από τις προβλέψεις της κυβέρνησης για το έλλειμμα και για την ύφεση.
Το κλίμα επιβαρύνθηκε και με το κυριακάτικο δημοσίευμα των Financial Times (υπογράφεται από τον Wolfang Munchau), σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία στο μέλλον.
«Για να βγει η Ελλάδα από αυτό το δράμα υπάρχουν πέντε πιθανά σενάρια. Το πρώτο, και πιο αισιόδοξο, συμπεριλαμβάνει μια σημαντική πτώση του ευρώ, να φτάσει δηλαδή τα επίπεδα του δολαρίου σε συνδυασμό με μια σοβαρή ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Το δεύτερο σενάριο θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα είχε πρόσβαση σε δάνεια με χαμηλά επιτόκια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Το τρίτο θα ήταν μια αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθεί η θεωρία του Φίσερ. Το τέταρτο σενάριο θα ήταν η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη. Το πέμπτο είναι να χρεοκοπήσει.
Κοιτώντας τα σενάρια ένα προς ένα, συνειδητοποιεί κανείς ότι το πρώτο σενάριο είναι μάλλον παράλογο. Η ΕΕ έχει αποκλείσει το δεύτερο. Το τρίτο θα απαιτούσε να σώσουν την ελληνική οικονομία οι Ευρωπαϊκές τράπεζες. Η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα βόλευε ιδιαιτέρως τους Γερμανούς. Οι Έλληνες όμως δεν είναι βλάκες, δεν θα αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη. Μας μένει μόνο το πέμπτο σενάριο. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι η μόνη συμβατή λύση.»
Αποτέλεσμα; Μόνο οι εξελίξεις της Τρίτης ήταν ικανές να ακυρώσουν κάθε προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ευφορίας και ασφαλώς να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού για τον σκόπελο που ξεπεράσαμε. Μήπως τελικά ήρθε η ώρα να μας πει και άλλα πράγματα ο πρωθυπουργός;
Με 68% έκπτωση το τιμολόγιο Δεκεμβρίου της ΔΕΗ – Στα 15,5 λεπτά η κιλοβατώρα
Πριν από 28 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου