Τρίτη 27 Απριλίου 2010

»Επικινδυνη φημολογια για τη διαχειριση του χρεους

Tου Βασιλη Zηρα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ενα στέλεχος της κυβέρνησης μου είπε χθες ότι «μας σπρώχνουν σε αναδιάρθρωση χρέους». «Ποιοι», τον ρώτησα. «Το ΔΝΤ, οι Γερμανοί, όλοι, δεν βλέπεις τι γίνεται;». Αυτό που βλέπω είναι υπουργούς, αμήχανους μπροστά στις εξελίξεις, να αναπαράγουν σενάρια αναλυτών ή όσα ακούν από τους ίδιους εκείνους τύπους που λίγους μήνες νωρίτερα τους «πουλούσαν» ιδιωτικές τοποθετήσεις στην Κίνα ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτοί οι τύποι έχουν σοβαρό κίνητρο: η αναδιάρθρωση όπως και οι εκδόσεις ομολόγων με ιδιωτική τοποθέτηση έχουν υψηλές..
προμήθειες. Οι άλλοι όμως;

Ας υποθέσουμε πως οι Γερμανοί μας σπρώχνουν σε αναδιάρθρωση του χρέους, ότι δηλαδή πιέζουν την Ελλάδα να πει στους πιστωτές της ότι «πρέπει να σας επιστρέψουμε 100 ευρώ, αλλά δεν τα έχουμε, γι' αυτό ή παίρνετε 80 ευρώ ή τίποτα». Τι θα κερδίσουν; Οι γερμανικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα άνω των 70 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους, με μια περικοπή 20% θα χάσουν τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ. Οι γαλλικές τράπεζες θα χάσουν 12 δισ. ευρώ, ίσως περισσότερα. Δεν βλέπω κανέναν προφανή λόγο για να θέλουν οι Γερμανοί ή οι Γάλλοι να χάσουν οι τράπεζές τους τόσα λεφτά.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα είναι οι μόνες χαμένες. Εάν γίνει αναδιάρθρωση χρέους, οι ελληνικές τράπεζες θα χάσουν επίσης 9 δισ. ευρώ (όταν η κεφαλαιοποίησή τους είναι 14 δισ. ευρώ) και τα ασφαλιστικά ταμεία 1,8 δισ. ευρώ, από τα 9 δισ. ευρώ της αξίας του χαρτοφυλακίου τους.

Εάν γίνει αναδιάρθρωση χρέους, η Ελλάδα θα απολέσει το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας ως κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, θα έχει προκαλέσει ένα ισχυρό πλήγμα στα τραπεζικά και τα ασφαλιστικά συστήματα αυτών των οποίων τη βοήθεια ζητεί ασμένως τους τελευταίους μήνες, αφού θα έχει καταστρέψει το δικό της χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα ασφαλιστικά της ταμεία. Γι' αυτό δεν το προτείνει ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ούτε πρόκειται να το δεχθούν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, θεωρώντας ότι δεν θα μπορεί να αντλήσει ρευστότητα από την αγορά σε δύο - τρία χρόνια, όταν θα έχουν εξαντληθεί τα δάνεια από τον κοινό μηχανισμό στήριξης Ευρωζώνης - ΔΝΤ. Είναι ένα σενάριο που θα επιβεβαιωθεί μόνον εάν η Ελλάδα δεν κάνει εν τω μεταξύ όλα όσα πρέπει να κάνει ώστε να ανακτήσει την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητά της. Απειλεί επίσης να επιβεβαιωθεί, εν είδει αυτοεκπληρούμενης προφητείας, εάν αναπαράγεται ανεύθυνα από αμήχανα κυβερνητικά στελέχη, που έχουν βαθιά άγνοια της λειτουργίας των αγορών. Για την Ελλάδα υπάρχει μια και μόνο επιλογή, εάν θέλει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ε. Ε. και να αποφύγει τη χρεοκοπία και τη μακροχρόνια ύφεση: να κάνει τα πάντα ώστε να ξαναβγεί μόνη της στις αγορές για να δανειστεί και να εξυπηρετεί ομαλά το χρέος της.




Δεν υπάρχουν σχόλια: