Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

»Κομμουνιστικη... ανατριχιλα στον ΣΥΝ

ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ ΝΕΑ

Πώς ο Γάλλος διανοούμενος Αλέν Μπαντιού κατάφερε να κάνει άνω- κάτω την Κουμουνδούρου; Απλούστατα, οι θέσεις του μαρξιστή φιλοσόφου για τον κομμουνισμό στον 21ο αιώνα υιοθετήθηκαν μερικώς από την ηγεσία της στο πρόσφατο συνέδριο της Νεολαίας του κόμματος, με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να καταγγέλλεται περίπου ως φορέας νεοκομμουνιστικών αντιλήψεων από τη μειοψηφία των νεολαίων αλλά και της Ανανεωτικής Πτέρυγας του Συνασπισμού.

«Ακόμη κι αν ο κομμουνισμός δεν υπήρχε ως έννοια, η βαρβαρότητα της..
νέας εποχής θα μας ανάγκαζε να τον εφεύρουμε» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ στην ομιλία του προς τη Νεολαία επικαλούμενος τις ιδέες του Μπαντιού, για να προσθέσει πως «ο κομμουνισμός δεν απέτυχε, πολύ απλά γιατί δεν εφαρμόστηκε ποτέ». Το αποτέλεσμα ήταν μέσα στις επόμενες ώρες τα επίσημα κείμενα του Συνεδρίου της Νεολαίας να αναδίδουν πολύ έντονο άρωμα κομμουνιστικού προσανατολισμού προκαλώντας ενόχληση στην Ανανεωτική Πτέρυγα: «Η επιστροφή στις ιδεολογικές μονομέρειες και η έλλειψη πλουραλιστικής αναζήτησης μιας σύγχρονης αριστερής, οικολογικής, φεμινιστικής ταυτότητας της Νεολαίας του κόμματος είναι ένα βήμα προς τα πίσω», κατήγγειλαν με γραπτή τους ανακοίνωση 13 νεολαίοι του κόμματος. Την επόμενη ημέρα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος προβεβλημένα ανανεωτικά στελέχη όπως οι Θόδωρος Μαργαρίτης, Μιχάλης Σαμπατακάκης και Στέφανος Μπαγιώργος ζητούσαν εξηγήσεις από την ηγεσία για την κομμουνιστική... κατεύθυνση που δόθηκε στη Νεολαία, ενώ ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε δημοσίως την αντίθεσή του στις κομμουνιστικές αναζητήσεις του ΣΥΝ και στα προσκλητήρια συνεργασίας προς το ΚΚΕ.
Προβληματισμός. Ο προβληματισμός που έχει αναπτυχθεί στην Κουμουνδούρου για τις πρόσφατες φιλοκομμουνιστικές αναφορές της ηγεσίας του ΣΥΝ δεν είναι άσχετος με το γεγονός ότι η πλειοψηφία σε μια προσπάθεια να έρθει σε συνεννόηση με το μπλοκ του Παναγιώτη Λαφαζάνη που διαφωνεί ριζικά με τις θέσεις της πλειοψηφίας για την Ευρώπη, στα κείμενά της αναγκάστηκε περίπου να «θυσιάσει» την επιλογή του ΣΥΝ υπέρ του Μάαστριχτ το 1993. Παράλληλα, πρωτίστως η Ανανεωτική Πτέρυγα βλέπει ολοένα και συχνότερα να υιοθετούνται απόψεις, όπως αυτές της ομάδας Λαφαζάνη, που και προοπτική εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπαινίσσεται εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και τον μαρξισμό επικαλείται ως κυρίαρχη ιδεολογία του Συνασπισμού επιζητώντας παράλληλα συνεργασία με τον Περισσό.
Μάλιστα είναι πολλοί στον ΣΥΝ που φοβούνται ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αποκλείεται ορισμένοι να θέσουν εκ νέου ζήτημα συνεργασίας με το ΚΚΕ στους δήμους και τις περιφέρειες, ανατρέποντας τις αρχικές σκέψεις για κάθοδο σχημάτων ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία- όπου κρίνεται εφικτό- με τους Οικολόγους Πράσινους. Καχυποψία. Στον αντίποδα, οι Ανανεωτές επιμένουν πως ο αριστερός ευρωπαϊσμός πρέπει να είναι κυρίαρχο στοιχείο τής πολιτικής μιας σύγχρονης ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και ότι συγχρόνως έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο για διάλογο με το ΚΚΕ, το οποίο έχει διαφορετική πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σ΄ ένα ρευστό εσωκομματικό περιβάλλον με την καχυποψία να πλανάται μεταξύ των στελεχών του ΣΥΝ που αναζητούν συμμαχίες εν όψει του έκτακτου συνεδρίου του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: