Σχέδιο στήριξης του ευρώ από Σαρκοζί, Μέρκελ, Παπανδρέου
Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος ΝΕΑ
Στη δημιουργία μηχανισμού στήριξης των χωρών της Ευρώπης που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον επιθέσεις του διεθνούς κερδοσκοπικού κεφαλαίου κατέληξαν χθες το βράδυ ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νικολά Σαρκοζί, με τη σύμφωνη γνώμη και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.
Ο Ν. Σαρκοζί είπε πολλά θετικά για την τολμηρότητα και τη γενναιότητα των αποφάσεων του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησής του, επιμένοντας ιδιαίτερα στο θέμα της αλληλεγγύης που πρέπει να επιδείξει η ευρωζώνη απέναντι στην Ελλάδα Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές μεταξύ.. Σαρκοζί και Μέρκελ, πριν από τις συνομιλίες στα Ηλύσια Πεδία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο μηχανισμός αυτός- η φυσιογνωμία του τηρείται ως απόρρητο μυστικό, γιατί όπως εξήγησε ο κ. Σαρκοζί δεν πρέπει να πληροφορηθούν οι κερδοσκόποι τις πτυχές του - θα συγκροτηθεί από τις δυο μεγάλες χώρες της Ευρώπης, τη Γαλλία και τη Γερμανία, κι εκτός της Ελλάδας θα μετέχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όχι κατ΄ ανάγκην ενταγμένες στην ευρωζώνη. Ο μηχανισμός αυτός, που δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα έχει τη μορφή Ταμείου, θα μπορεί να παρεμβαίνει κάθε φορά που μια χώρα δέχεται επιθέσεις κερδοσκόπων και να τη στηρίζει, είτε με χρήματα είτε με εγγυήσεις (γκαραντί) έναντι πιστοληπτικών φορέων ή τραπεζών. Επιτροπές τεχνοκρατών από τη Γαλλία και τη Γερμανία εργάζονται εντατικά αυτή την περίοδο προκειμένου να ετοιμάσουν τον μηχανισμό, ο οποίος πιθανότατα θα συζητηθεί στη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ της προσεχούς εβδομάδας.
Πάντως η συγκρότησή του θα γίνει άμεσα και όπως όλα δείχνουν θα «δοκιμαστεί» κατά την επόμενη απόπειρα της Ελλάδας να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές, τον Απρίλιο.
Στις χθεσινές συνομιλίες, το αποτέλεσμα των οποίων προκάλεσε ανακούφιση στην ελληνική αντιπροσωπεία, αποφασίστηκε επίσης Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία να αναλάβουν πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της διεθνούς κερδοσκοπίας. Παρ΄ ότι οι συζητήσεις των τριών χωρών έχουν προχωρήσει για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει αυτή η πρωτοβουλία, τόσο ο κ. Σαρκοζί όσο και ο κ. Παπανδρέου στις δηλώσεις τους απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες.
Ενημέρωση Ομπάμα
Συνομιλώντας με τους Έλληνες δημοσιογράφους ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η πρωτοβουλία θα εκδηλωθεί πολύ σύντομα και πως ο ίδιος έχει εξουσιοδοτηθεί να ενημερώσει επ΄ αυτής τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο συναντάται αύριο το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στον Λευκό Οίκο, και να του ζητήσει να το θέσει στην ατζέντα των συζητήσεων των ηγετών του G20 που συνεδριάζουν σύντομα. Όπως προαναφέρθηκε, η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε από το Παρίσι μεταβαίνοντας στην Ουάσιγκτον βαθιά ικανοποιημένη από την ισχυρή πολιτική στήριξη που παρέσχε στην Ελλάδα ο Νικολά Σαρκοζί, παρά το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος ουσιαστικά ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Κίνδυνος για Ευρώπη
Κατά τον Γάλλο πρόεδρο στην παρούσα κρίση κινδυνεύει μαζί με την Ελλάδα και το μέλλον της Ευρώπης. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «σε αυτή την υπόθεση προφανώς διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας, όμως είναι εξίσου και το μέλλον της Ευρώπης που διακυβεύεται. Οι Ευρωπαίοι από κοινού δόμησαν ένα κοινό νόμισμα, όλοι πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι, είναι μια πολιτική δέσμευση, ηθική υποχρέωση, αλλά και οικονομική πραγματικότητα».
Θετικοί χαρακτηρισμοί
Ο κ. Σαρκοζί, δεν εφείσθη θετικών χαρακτηρισμών για την τολμηρότητα και τη γενναιότητα των αποφάσεων του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησής του, επιμένοντας στο θέμα της αλληλεγγύης που πρέπει να επιδείξει η ευρωζώνη απέναντι στην Ελλάδα, είπε: «Η ευρωζώνη θα πρέπει πάντοτε να βρίσκεται δίπλα σε μια χώρα που πλήττεται από την κερδοσκοπία. Σήμερα είναι η Ελλάδα, αύριο κάποια άλλη χώρα. Αν στην πρώτη κρίση δεν λειτουργούσαμε έτσι, τι μήνυμα θα στέλναμε; (...) Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα που αναμέναμε, τα κράτη της ευρωζώνης οφείλουν να σταθούν δίπλα της και να λάβουν τα δικά τους μέτρα. Η Γαλλία σε στενή σχέση με τους εταίρους της θα πράξει το απαραίτητο».
Βήμα πίσω για την προσφυγή στο ΔΝΤ
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ το θέμα μιας πιθανής προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ένα φανερό βήμα προς τα πίσω, δηλώνοντας ότι δεν ήταν και δεν είναι στις προθέσεις του κάτι ανάλογο, αλλά δεν θα είχε πολλές επιλογές από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν μπορεί να δανείζεται με τα ίδια ή ανάλογα επιτόκια που δανείζονται άλλες χώρες. Εμείς, είπε, θέλουμε μια ευρωπαϊκή λύση, αλλά μέχρι προχθές (τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ)
αυτή ήταν σε θεωρητικό επίπεδο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, που εμφανίστηκε αργότερα στους δημοσιογράφους ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι «έγινε κατανοητό» πως η επίθεση κατά της Ελλάδας από τους κερδοσκόπους «δεν είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά πρόβλημα της ευρωζώνης».
Οχι άλλα μέτρα
Ερωτηθείς για το αν οι συχνές του αναφορές κατά τη κοινή συνέντευξη με τον κ. Σαρκοζί περί των σκληρών μέτρων που έλαβε η κυβέρνησή του οτι «ηταν επιπλέον των όσων μας ζητήθηκαν» είναι μια έμμεση δήλωση οτι δεν πρόκειται να λάβει και άλλα μέτρα ακόμη και αν του ζητηθούν, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν επιθυμεί να μπει στη «μετρολογία».
Στις συνομιλίες Παπανδρέου- Σαρκοζί έλαβαν μέρος από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Οικονομικών και Επικρατείας Γ. Παπακωνσταντίνου και Χ. Παμπούκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας και από γαλλικής ο υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ και η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.
Συγγνώμη στην Ελλάδα από τον πρόεδρο της γερμανικής Βουλής
Νόρμπερτ Λάμερτ. Δηλώνει εντυπωσιασμένος από την πορεία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της κρίσης Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της γερμανικής Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ ζητά συγγνώμη για τις επίμαχες τοποθετήσεις Γερμανών πολιτικών και τα κακεντρεχή δημοσιεύματα και δηλώνει «εντυπωσιασμένος» από την πορεία της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ο Γερμανός ομόλογός του δηλώνει κατά λέξη: «Με εντυπωσιάζει η σοβαρότητα και το θάρρος με το οποίο οι υπεύθυνοι πολιτικοί της χώρας σας αντιμετωπίζουν τα επί χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα, καθώς και η σαφήνεια με την οποία οι συμπολίτες διαμηνύουν ότι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για δικά τους λάθη και παραλείψεις». Ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ καταδικάζει απερίφραστα επίμαχες δηλώσεις Γερμανών πολιτικών και σε ασυνήθιστα οξύ τόνο στιγματίζει σχόλια των τελευταίων ημερών σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης. «Ορισμένα κακεντρεχή σχόλια δεν θα είχαν γραφεί και ορισμένες εκκλήσεις Γερμανών πολιτικών για αλλαγή πλεύσης δεν θα είχαν διατυπωθεί, εάν επρόκειτο για τους Γερμανούς ψηφοφόρους και με δεκαπλάσιο ΑΕΠ επιβάλλονταν ανάλογα μέτρα περικοπών της τάξεως των 50 δισ. ευρώ», υπογραμμίζει ο κ. Λάμερτ.
Πρόκειται για μία εμφανή προσπάθεια του προέδρου της γερμανικής Βουλής να αποκαταστήσει τις ελληνο-γερμανικές σχέσεις, καθώς στα προκλητικά σχόλια είχαν προστεθεί και οι συστάσεις στην Ελλάδα δύο στελεχών των κυβερνητικών κομμάτων, του Φρανκ Σέφλερ του FDΡ και του Γιόζεφ Σλάρμαν του CDU, για την πώληση βραχονησίδων προκειμένου να καλυφθεί το χρέος.
Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010
»Τα βρηκαν από το τηλεφωνο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου