Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

»[ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ]

Τουπέ
Του Δημήτρη Μητρόπουλου mhtro@dolnet.gr ΝΕΑ

ΠΟΤΕ ΔΕΝ έχει αντιμετωπίσει η Ελλάδα τόσο αρνητικό διεθνές κλίμα. Η πυκνότητα και η ένταση δημοσιευμάτων και δηλώσεων είναι πρωτοφανής. Οι αρθρογράφοι των «Financial Τimes» μάς εξομοιώνουν με την Αργεντινή. Και διάφοροι Γερμανοί βουλευτές μάς ζητούν να πουλήσουμε τα ακατοίκητα νησιά μας. Η εφημερίδα «Βild» το πάει ένα βήμα παραπέρα: «Δώστε μας την Κέρκυρα, να σας δώσουμε λεφτά», γράφει.
ΤΟ ΝΑ κυκλοφορείς στην Ευρώπη αυτή την περίοδο δεν είναι εκδρομή. Μπαρούτι μυρίζουν και οι Βρυξέλλες. Σε αυτό το περιβάλλον κινείται ο Σταύρος Λαμπρινίδης. Ευρωβουλευτής από το 2004 και αντιπρόεδρος του.. Ευρωκοινοβουλίου από το 2009, ο Λαμπρινίδης είναι ίσως ο καλύτερα δικτυωμένος Έλληνας των Βρυξελλών. Ήταν ο άνθρωπος που ενεργοποιήθηκε ώστε να μη στοχοποιηθεί η Μαρία Δαμανάκη κατά την ακρόασή της ως επιτρόπου από το Ευρωκοινοβούλιο. Και που κινεί νήματα, ώστε να σπάσει κάπως το ανθελληνικό κλίμα. Η επίσκεψη στην Αθήνα του Μάρτιν Σουλτς- του Γερμανού επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου- είναι επίσης αποτέλεσμα πρωτοβουλίας Σταύρου. Ο Σουλτς ήταν μια φωνή λογικής σε μια ευρωπαϊκή ανθελληνική κακοφωνία.
ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ τα πλεονεκτήματά σου λειτουργούν ως μειονεκτήματα και αντιστρόφως. Εξαρτάται από την παρτίδα. Ο Λαμπρινίδης είναι αμερικανοσπουδασμένος και κοσμοπολίτης. Είναι τύπος που επιχειρηματολογεί και δεν υποχωρεί. Είναι επίσης άνθρωπος που δεν έχει μικρή ιδέα για τον εαυτό του. Όλα αυτά δεν τον έχουν βοηθήσει στην Αθήνα. Όταν πήγε το 2005 να τον εκλέξει ο Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, δεν τα κατάφερε. Το τουπέ του είχε επίσης ως αποτέλεσμα να μείνει εκτός κυβερνητικής σύνθεσης τον Οκτώβριο του 2009. Εδώ έπαιξε επίσης ρόλο κι ένας τρελός προεκλογικός καβγάς με τον Δημήτρη Δρούτσα. Ο Παπανδρέου φέρεται να έχει σχολιάσει: «Δεν θα το λύσω κι αυτό εγώ...». Σολομώντεια λύση δεν υπήρξε λοιπόν. Και η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Δρούτσας, ευνοούμενος εκείνη την περίοδο, έγινε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Ο Λαμπρινίδης έμεινε στις Βρυξέλλες όπου έδωσε τη- χαμένη εκ των προτέρων- σοσιαλιστική μάχη κατά της δεύτερης υποψηφιότητας Μπαρόζο για την προεδρία της Κομισιόν.
ΩΣΤΟΣΟ, Η κρίση έχει αναδείξει όλα τα καλά στοιχεία του Σταύρου και, κυρίως, το πείσμα του. Έχοντας ανοσία στην τοξική Ευρώπη, ο Λαμπρινίδης επιβεβαιώνει τον κανόνα που θέλει τους δύσκολους ανθρώπους να είναι για τα δύσκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: