Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

7 Φεβ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Κακός Φλεβάρης
*Στους ρυθμούς της οικονομίας θα κινείται αυτή την εβδομάδα και η Βουλή.
Την Τρίτη, ως προθέρμανση, θα συζητηθεί το Πόρισμα των Εμπειρογνωμόνων για την οικονομία, εν είδει οπλοστασίου επιχειρημάτων μπας και στηριχθούν τα δύσκολα μέτρα. Την επομένη, στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών θα έρθει προς ενημέρωση το προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου, όπου αναμένεται να μην επαναληφθούν -τουλάχιστον ως προς την ένταση- τα πυρά που αντιμετώπισαν την περασμένη εβδομάδα στην Ολομέλεια του Σώματος οι οικονομικοί υπουργοί. Η ανάσα όμως θα έρθει από τη συζήτηση στην Ολομέλεια, για την κύρωση του... απολογισμού και του ισολογισμού του κράτους για το 2008, όπου θα αναδεικνύονται τα χάλια της οικονομίας εξαιτίας των προκατόχων τους. Μαζί με όλα αυτά αναμένεται το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια των μεταναστών. Με άλλα λόγια ο Φεβρουάριος θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας, μια και το μενού λέγεται φορολογικό, αναπτυξιακό, ιθαγένεια μεταναστών. Ο «Καλλικράτης» πάει για Μάρτιο.

ΝΤ. ΝΤ. 7 Φεβ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Μαγική εικόνα
*Αποκαλυπτικές για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι τη θέση της Τουρκίας στη διεθνή πολιτική σκηνή είναι οι δηλώσεις του αμερικανού πρεσβευτή στην Αγκυρα στην εφημερίδα «Σαμπάχ».
Ο Τζέιμς Τζέφρι υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει «θετικές» προσεγγίσεις στο Κυπριακό, ότι δεν έχει υπό την κατοχή της εδάφη γειτόνων της και ότι βρίσκεται πιο κοντά γεωγραφικά στην Ευρώπη από την Κύπρο. Και το καλύτερο; Αναφέρει ότι στην Τουρκία υπάρχει ένα «δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, ίδιο με εκείνο της Δ. Ευρώπης»!

Τ. Τ. 7 Φεβ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Ξέπλυμα ευθυνών
*Για «εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων» κατηγορούν την ηγεσία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων πέντε δικαστές, μέλη της μειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου.
Αφορμή της έντονης δυσαρέσκειάς τους ήταν η επιστημονική εκδήλωση για το νόμο περί ευθύνης υπουργών που οργάνωσε η Ενωση στις 14-1-2010 και η εν αγνοία τους επιλογή ως ομιλητή του πρώην εισαγγελέα Γ. Σανιδά. Οι δικαστές Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, αρεοπαγίτης, Νικ. Σαλάτας, εφέτης, Β. Πάπαρη, Δημοσθ. Βλάχος και Μ. Στεριώτη, διαμαρτύρονται τόσο για την επιλογή του κ. Σανιδά, οι «χειρισμοί του οποίου σε σοβαρές υποθέσεις όπως του Βατοπεδίου και της Siemens, κατά την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας του νομικού κόσμου αλλά και γενικά των πολιτών, έπληξαν την αξιοπιστία και το κύρος της Δικαιοσύνης», όσο και για τη συγκυρία της διενέργειας της ημερίδας, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των εργασιών των εξεταστικών επιτροπών της Βουλής για τις υποθέσεις αυτές. Για όσους δεν κατάλαβαν, οι δικαστές καταγγέλλουν «επιχείρηση ξεπλύματος ευθυνών» της προηγούμενης δικαστικής ηγεσίας, και όχι μόνο!

ΧΡΗ. ΖΕ. 7 Φεβ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Επιλεκτική μνήμη
*Οι νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ που εκδίδουν το περιοδικό «Νέος αγωνιστής» κυκλοφόρησαν φέτος το πολιτικό ημερολόγιο του 2010.
Σε κάθε μήνα υπάρχουν ορισμένες εμβληματικές ημερομηνίες οι οποίες συνδέονται με κορυφαία γεγονότα στον κόσμο και την Ελλάδα. Για παράδειγμα: 26-11- 1942 η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, 4-4-1968 δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Κατά σατανική (;) σύμπτωση στον κατάλογο περιλαμβάνονται οι εκλογικοί θρίαμβοι του Α. Παπανδρέου, αλλά λείπουν οι νίκες του ΠΑΣΟΚ το 1996 και το 2000, η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μάλλον γιατί θα έπρεπε να αναφερθεί το όνομα του Κ. Σημίτη. Απουσιάζει όμως και η μέρα του θανάτου του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς για τους πράσινους νεολαίους ισχύει το σύνθημα «Ανδρέα ζεις, εσύ μας οδηγείς!»

Τ. Π. 7 Φεβ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Σύγχυση στα Σκόπια
*Στο σκοτάδι φαίνεται ότι παραμένουν οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, όπως δείχνει δημοσκόπηση της ΜΚΟ, «Διαφάνεια-Μηδενική Διαφθορά».
Οι μισοί θεωρούν ότι ένας συμβιβασμός θα οδηγήσει σε αλλαγή της εθνικής τους ταυτότητας, κάτι που απορρίπτεται σε ποσοστό 80%. Ωστόσο, το 60% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, ενώ επτά στους δέκα λένε ότι δεν τους είναι γνωστή η θέση της Ελλάδας!

Τ. Τ. 7 Φεβ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Κυνήγι χωρίς σερίφη
*Με το γνωστό κλισέ «σαφάρι κατά της εισφοροδιαφυγής» η οποία φτάνει τα 4,7 δισ. ευρώ από τα χρέη 239.000 επιχειρήσεων, το υπουργείο Εργασίας ξεκινά την αντεπίθεσή του.
Αν τοποθετούσαν και διοικητή στο ΙΚΑ για να εντοπιστούν οι κακοπληρωτές ίσως έπειθαν (λέμε τώρα) λίγο περισσότερο.

ΒΑΣ. Σ. 7 Φεβ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Επιτυχίες συγγενών
*Διπλή επιτυχία της ομογένειας στις προκριματικές εκλογές στο Ιλινόις.
Εκτός από τον Αλέξη Γιαννούλια, που θα διεκδικήσει τη θέση που άφησε κενή ο Μπαράκ Ομπάμα, και η Μαριάννα Σπυροπούλου κατάφερε να προκριθεί για τη θέση του επιτρόπου για το Περιβάλλον. Η θέση αυτή είναι σημαντική, καθώς έχει την αρμοδιότητα ελέγχου των υγρών αποβλήτων από εγχώριες, εμπορικές και βιομηχανικές πηγές στο Σικάγο και τις γύρω περιοχές. Το θέμα αποτελεί και οικογενειακή επιτυχία, αφού η κυρία Σπυροπούλου είναι εξαδέλφη του Γιαννούλια.

Τ. Τ. 7 Φεβ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Στα όρθια
*Στο πόδι έγινε η συνάντηση του Ευ.
Βενιζέλου με τον τούρκο ομόλογό του Μεχμέτ Βετζντί Γκιονούλ στην Κωνσταντινούπολη. Βρέθηκαν στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ και επί επτά λεπτά μίλησαν για τα ελληνοτουρκικά. Πολύ περισσότερο, πάντως, κράτησε η ενημέρωση του έλληνα υπουργού Αμυνας για θέματα της... οικονομίας. Κλήθηκε να λύσει πολλές απορίες των ομολόγων του για το πρόγραμμα σταθερότητας και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

ΠΑΣ. 7 Φεβ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Παιδίατρος για την Ιθάκη
! Ζητείται εναγωνίως παιδίατρος για το νησί του Οδυσσέα, την ομηρική Ιθάκη, ώστε να στελεχώσει το τοπικό Κέντρο Υγείας.
Ο τελευταίος παραιτήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο κι όλες οι προκηρύξεις για πρόσληψη ειδικευμένου γιατρού δεν έχουν τελεσφορήσει. Κι αφού από το υπουργείο Υγείας δεν βλέπουν «φως», ανέλαβε πρωτοβουλία ο δήμος. Δεσμεύτηκε σε όποιον δεχτεί τη θέση παιδιάτρου στην Ιθάκη, ότι θα του καλύψει και τη διαμονή, προσφέροντάς του εντελώς δωρεάν ένα διαμέρισμα.

ΦΡΕ. Σ. 7 Φεβ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Χαλαρά...
*Από τα μέσα Δεκεμβρίου είχαν διαμορφώσει στο Πεντάγωνο το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι περικοπές λόγω της κρίσης.
Και είχαν μάλιστα προτείνει και συγκεκριμένα μέτρα. Σχεδόν δύο μήνες μετά, όμως, πολύ λίγα από αυτά έχουν προχωρήσει. Και με αυτούς τους ρυθμούς είναι αμφίβολο εάν θα πιάσουν τους στόχους του πρώτου τριμήνου.

ΠΑΣ. 7 Φεβ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Καραδοκούν κερδοσκόποι
*Ενα βήμα μπροστά έκανε η πολιτεία για τη διάσωση του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς.
Πρόσφατα η προϊσταμένη της αρμόδιας Εφορείας Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου εισηγήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τη σύσταση επιτροπής, για να αποφανθεί αν πρέπει να κηρυχθεί «ζώνη Α απολύτου προστασίας» το οικοδομικό τετράγωνο όπου βρίσκονται τα θεμέλια του ναού της Αγροτέρας. Η συζήτηση αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος των ιδιοκτητών. Ωστόσο, μαθαίνουμε, ότι ασκούνται πιέσεις για την εμπορική εκμετάλλευση του χώρου. Θα είναι λυπηρό αν, φέτος, που είναι η επέτειος των 2,5 χιλιάδων χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα, ο ναός που συνδέθηκε με τη μεγάλη νίκη των Αθηναίων θυσιαστεί στο βωμό της κερδοσκοπίας.

ΝΤ. ΚΑΡ. 7 Φεβ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Δικαστική σφήνα
*«Φωτιά» άναψε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η θετική εισήγηση του αρεοπαγίτη Χρ.
Αλεξόπουλου για τη χορήγηση μηνιαίου επιδόματος των 176 ευρώ και στους 5.500 συμβασιούχους πυροσβέστες. Σύμφωνα με την πρόταση, κάθε υπάλληλος έστω κι αν συνδέεται με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου δικαιούται να λαμβάνει την ειδική παροχή των 176 ευρώ ως τμήμα του μισθού του. Η εξέλιξη αυτή ήρθε τη χειρότερη στιγμή για την κυβέρνηση που προσπαθεί να «κόψει» τα επιδόματα. Το χειρότερο; Αν γίνει δεκτή η πρόταση ετοιμάζεται και το «τσουνάμι» των υπόλοιπων τουλάχιστον 150.000 συμβασιούχων του Δημοσίου να εγείρουν αντίστοιχη απαίτηση.

ΦΡΕ. Σ. 7 Φεβ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Στο ρυθμό του
*Είναι γεγονός ότι ο Γ.
Παπανδρέου έχει τους δικούς του ρυθμούς, τους οποίους δεν ανατρέπει ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω του. Για παράδειγμα την Τετάρτη ανακοίνωσε την επιτροπή με ξένους εμπειρογνώμονες που θα ασχοληθούν, πλαισιούμενοι από έλληνες συναδέλφους τους, με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη. Την ίδια μέρα στη χώρα γινόταν χαμός λόγω των μέτρων που είχε ανακοινώσει για την οικονομία. Παλιός κοινοβουλευτικός του κόμματος σχολίαζε ως εξής την κίνηση του πρωθυπουργού: «Είναι σαν να έχεις έναν ασθενή στην εντατική με εγκεφαλικό και ο χειρουργός αποφασίζει να του βγάλει τις αμυγδαλές!»

Τ. Π. 7 Φεβ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Ευθύνες χωρίς όνομα
*Φιλότιμες προσπάθειες κατέβαλαν οι συνδικαλιστές της Ν.Δ. μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Α.
Σαμαρά για την οικονομική κρίση, ώστε να μην φανούν κακοί με την προηγούμενη κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή. Ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Κ. Πουπάκης, που ρωτήθηκε ποιος φταίει για τα άδεια ταμεία, απάντησε «η πολιτεία και όσοι θησαύρισαν». Οταν πιέστηκε να κατονομάσει κάποιον, είπε ότι «είναι αυτοί που πρέπει να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη, επιχειρηματίες και άλλοι». Προκλήθηκε μία μικρή ταραχή και ανέλαβε να τη διαχειριστεί ο γραμματέας συνδικαλιστικών φορέων, Γ. Μανώλης. Μίλησε για «ευθύνες διαχρονικές και για πολλούς». Αποσοβήθηκε έτσι η έναρξη νέου κύκλου εσωκομματικής αντιπαράθεσης και μάλιστα στα σκαλιά της Ρηγίλλης.

ΜΠ. Α. 7 Φεβ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Μπαρόζο υπέρ Σαμαρά
*Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζ.
Μπαρόζο είχε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής ο Α. Σαμαράς. Η συζήτηση ξεκίνησε από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις πιέσεις των αγορών στα ελληνικά ομόλογα, τα πορτογαλικά και τα ισπανικά και έφθασε μέχρι την υποχώρηση του ευρώ. Ο πρόεδρος της Ε.Ε., που γνωρίζεται με τον πρόεδρο της Ν.Δ. από τις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν ήταν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, από όσα έγιναν γνωστά αναφέρθηκε θετικά στην στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύντομα θα τα πουν και από κοντά, στις Βρυξέλλες.

ΜΠ. Α. 7 Φεβ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Κουμπάροι πάλι
*Δεν λένε να σταματήσουν τα καθόλου κολακευτικά σχόλια που προκάλεσαν οι τοποθετήσεις των φίλων και κουμπάρων του πρωθυπουργού, Δ.
Παλαιοθόδωρου και Λ. Κόντου, στις θέσεις του προέδρου και διευθυντή της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» στα Ιωάννινα. Το τοπικό ΠΑΣΟΚ έχει βρεθεί να απολογείται, καθώς δεν έχουν σβηστεί από τη μνήμη των ντόπιων οι καταγγελίες του Γ. Παπανδρέου για «το κράτος των κολλητών και των κουμπάρων». Περίμεναν τους άριστους και είδαν τους αρεστούς.

ΒΑΣ. Σ. 7 Φεβ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Δεν εμφανίστηκαν
*Πήγαν «φουριόζοι» οι «Εργαζόμενοι εν δράσει» της Βουλής στη συνέλευσή τους την Παρασκευή.
Οι προτάσεις τους, που είχαν κυκλοφορήσει και γραπτά, καλούσαν σε συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και αποχή από τις εργασίες των επιτροπών και της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων (φορολογικό, ασφαλιστικό κ.λπ.). Ατύχησαν όμως. Δεν σχηματίστηκε απαρτία. Από τους 1.700-2.000-κανείς δεν ξέρει- προσήλθαν μόλις περί τους 150. Ακόμα πάντως δεν πήραν επίσημα τα μαντάτα για το τι ακριβώς θα χάσουν. Ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος παραπέμπει στο φορολογικό νομοσχέδιο, χωρίς να διευκρινίζει τι ακριβώς τους περιμένει.

ΝΤ. ΝΤ. 7 Φεβ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Πλατφόρμα Αλαβάνου
*Σε πέντες σελίδες με τίτλο «Για να αλλάξουμε τα πράγματα, για μια νέα κοινωνική πλειοψηφία.
Για ένα μέτωπο ανατροπής και αλληλεγγύης» ο Αλ. Αλαβάνος παρουσιάζει αύριο το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ την πολιτική του πλατφόρμα. Το κείμενο θα υπογράφεται από μέλη των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, συνδικαλιστές και πανεπιστημιακούς. Οσο για το περιεχόμενό του; Οσοι έχουν εικόνα κάνουν λόγο για ισορροπημένο κείμενο που δεν είναι αντι-ΣΥΡΙΖΑ, ούτε προκαλεί τον ΣΥΝ. Οπότε θα ησυχάσουν και κάποιοι στην Κουμουνδούρου. Μέχρι πότε; Επόμενη εμφάνιση του Α. Αλαβάνου στις 22 του μήνα σε εκδήλωση της τάσης του Συνασπισμού «Αριστερή Ανασύνθεση» με θέμα «Δομική ή προγραμματική αντιπολίτευση», μαζί με τον βουλευτή Β. Μουλόπουλο και τον πανεπιστημιακό Γ. Μοσχονά.

Φ. Π. 7 Φεβ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Αλλα περίμεναν
*Σχεδόν θριαμβολογώντας, εμφανίστηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ. στην πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστής Επιτροπής για το Βατοπέδι και στους δημοσιογράφους, για να ζητήσουν την παραίτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Α.
Λαφαζάνη και Γ. Παπουτσή από μέλη της, επειδή, στην προηγούμενη Βουλή, εξετάστηκαν ως μάρτυρες για το σκάνδαλο, πτυχές του οποίου γνώριζαν ως νομάρχης Χαλκιδικής ο πρώτος και υποψήφιος νομάρχης στην Καβάλα ο δεύτερος. Λογάριασαν όμως χωρίς να λάβουν υπόψη ότι ο επικεφαλής της ομάδας τους Ν. Δένδιας ήταν υπουργός Δικαιοσύνης στην κρίσιμη περίοδο εξέλιξης του σκανδάλου στη Δικαιοσύνη. Το έλαβαν όμως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι, διά του προέδρου της εξεταστικής Γρ. Νιώτη ζήτησαν γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Αποτέλεσμα; Εχασαν και οι δύο πλευρές. Τώρα, οι τρεις βουλευτές καλούνται να σεβαστούν τη γνωμοδότηση που λέει να εξαιρεθούν. Οι δύο πρώτοι φέρονται συμφιλιωμένοι με την ιδέα. Οχι όμως και ο τρίτος. Πώς το λέει ο λαός; «Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι»!

ΝΤ. ΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: