Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

»Αγιογραφιες]

Ηχώ
Του Δημήτρη Μητρόπουλου mhtro@dolnet.gr ΝΕΑ

ΟΙ ΕΛΒΕΤΟΙ δεν θέλουν άλλους μιναρέδες. Οι Ιταλοί δεν θέλουν άλλους μετανάστες. Και στη Γαλλία ο διάλογος για την εθνική ταυτότητα- μια φαεινή ιδέα του προέδρου Σαρκοζί- έχει εκφυλιστεί σε ομαδική ψυχοθεραπεία μίσους. Ο υπουργός Ερίκ Μπεσόν- αποστάτης εκ των Σοσιαλιστών- που συντονίζει τη συζήτηση αυτή αναφέρεται στερεότυπα ως «ο πιο μισητός άνθρωπος στη Γαλλία».
Η ΗΧΩ αυτή έφθανε στους διαδρόμους της Βουλής τη Δευτέρα το βράδυ. Το Φορολογικό, η Εισοδηματική Πολιτική και το Ασφαλιστικό σίγουρα επισκίασαν τη ...συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τη μετανάστευση. Ωστόσο, το τι θα γίνει με όλους αυτούς τους ξένους ανάμεσά μας- και τα παιδιά τους- είναι ζήτημα που απασχολεί όλους τους Έλληνες.

ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ με όπλο την ελπίδα ή τον φόβο. Το Μεταναστευτικό λειτουργεί ως ατζέντα φόβου. Το θέμα της νομιμοποίησης και της ενδεχόμενης πολιτογράφησης των ξένων είναι υπόθεση του υπουργείου Εσωτερικών. Η λαθρομετανάστευση όμως εμπίπτει και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Είναι το ίδιο υπουργείο που καλείται να χειριστεί την ανησυχία- για να μην πούμε την υστερία- των νοικοκυραίων ότι οι ξένοι ευθύνονται για την εγκληματικότητα.

ΑΠΟ ΤΗΝ άποψη αυτή, ήταν σωστή κυβερνητική επιλογή η άνοδος του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο βήμα τη Δευτέρα το βράδυ. Είναι η δεύτερη φορά στην καριέρα του που ο Χρυσοχοΐδης περνάει από την Κατεχάκη. Δεν μπαίνεις δύο φορές στο ίδιο ποτάμι, όπως έχει επαρκώς εξηγήσει ο Ηράκλειτος πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια. Το χαρτοφυλάκιο Δημόσιας Τάξης είναι πλέον πολύ μεγαλύτερο, όπως έχει μεγαλώσει πολιτικά και ο Χρυσοχοΐδης. Εξ ου και δίνει στόχο στην αντιπολίτευση.

ΩΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ φόβου, η μετανάστευση προσφέρεται για διόγκωση εντυπώσεων και παραφθορά στοιχείων. Είναι ένα παιχνίδι που ασκεί συστηματικά ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Είναι επίσης το δύσκολο γήπεδο επάνω στο οποίο πρέπει να κινηθεί ο Χρυσοχοΐδης. Ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν αρκεί να αντεπιτεθεί πολιτικά. Πρέπει να έχει στοιχεία που να δείχνουν ότι οι Αρχές δεν έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. Κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να το κρίνει ο κάθε πολίτης.

ΜΕ ΑΠΛΑ λόγια, η συζήτηση για τη Μετανάστευση δεν γίνεται μόνο στη Βουλή ή στο Διαδίκτυο. Κρίνεται και στο πεζοδρόμιο- ή στα φανάρια. Είναι μια κουβέντα που ο Καρατζαφέρης- κι από κοντά ο Σαμαράς- θα επιχειρήσουν να κρατήσουν ζεστή όσο γίνεται περισσότερο. Ζεστός είναι, ούτως ή άλλως, και ο Χρυσοχοΐδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: