Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

»Κι αυτοι παραμενουν αμετανοητοι

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος «E» 3/2

Κανένας δεν αρνείται ότι η στάση του Σαμαρά να δηλώσει ότι στηρίζει την κυβέρνηση στα μέτρα για να βγούμε από την κρίση θεωρείται σοβαρή και υπεύθυνη. Αν και από μια άποψη είναι και μονόδρομος. Δεν νομίζω ότι θα του ήταν και πολύ εύκολο ν’ αρνηθεί να στηρίξει την προσπάθεια εκείνων που πρέπει να θεραπεύσουν τα δεινά που προκάλεσε η κυβέρνηση στην οποία μετείχε και ο ίδιος.
Ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν περνούν απαρατήρητα. Οπως, για παράδειγμα, η εμμονή του Σαμαρά ν’ αποφεύγει να πει κάτι το ουσιαστικό για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή. Να πιστεύει ότι είναι δυνατό να πείσει πως δεν υπάρχουν; Δεν νομίζω να τρέφει τέτοιες ψευδαισθήσεις. Εμπειρος είναι και... ξέρει πολύ καλά ποιος είναι αποκλειστικά, σχεδόν, υπεύθυνος για τα αδιέξοδα της χώρας.

Φαίνεται, όμως, πως η στάση Σαμαρά δεν είναι τυχαία. Εντάσσεται σε μια δειλή ακόμη, αλλά συστηματική προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προβάλει την άποψη ότι για τις διαστάσεις της κρίσης φταίει και το ΠΑΣΟΚ. Και φαίνεται ότι θεωρούν πολύτιμη την καλλιέργεια μιας τέτοιας εντύπωσης και γι’ αυτό δεν διστάζουν να την προωθούν ακόμη και με τρόπους και πρόσωπα που ξέρουν ότι θα προκαλέσουν οργή ή και θυμηδία.

Και τα παραδείγματα είναι αλλεπάλληλα. Στο Λονδίνο ο Αλογοσκούφης δίνει συνεντεύξεις και εισηγείται μέτρα σαν να μην είναι αυτός ο βασικά υπεύθυνος για την κρίση που ταλανίζει τη χώρα. Και στην Αθήνα οι συνεργάτες του, Παπαθανασίου και Δούκας, περιέρχονται τα κανάλια και συμμετέχουν στον γενικό προβληματισμό για τα όσα πρέπει και μπορούν να γίνουν για να βγούμε και ως χώρα και ως οικονομία από την κρίση.

Κι από την άλλη πλευρά, ο Π. Παναγιωτόπουλος, πιστός στην τακτική του να προκαλεί τη θυμηδία με τις παρεμβάσεις του, διαβεβαίωσε χθες το πρωί το πανελλήνιο ότι «αν στις εκλογές είχε νικήσει ο Καραμανλής, σήμερα θα δανειζόμασταν με μικρότερο επιτόκιο» (Προφανώς θεωρεί ότι σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες το γέλιο είναι πολύτιμη προσφορά).

Αλλά η ουσία παραμένει. Οπως με την παλιά, έτσι και με τη νέα τους ηγεσία οι νεοδημοκράτες μάς αντιμετωπίζουν ως βλάκες.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
bartzinopoulos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: