Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

»ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Από το «Αvatar» στο Μπόλιγουντ ο κ. Γ. Παπανδρέου . Την περασμένη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε στο Νταβός, φορώντας γυαλιά 3D, τη δίωρη παρουσίαση του σκηνοθέτη κ. Τζέιμς Κάμερον για το πώς έγιναν τα γυρίσματα του «Αvatar». Ισως δεν είναι τυχαίο που ο ίδιος σκηνοθέτης έχει υπογράψει τον «Τιτανικό»...

Μετά το Νταβός ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε στην Ινδία και ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι παράγοντες του Μπόλιγουντ, της ινδικής... κινηματογραφικής βιομηχανίας, που έχει κύκλο εργασιών πολλαπλάσιο του Χόλιγουντ, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συνεργασία με την Ελλάδα. Υπάρχει καλύτερη λύση για την ανεργία;

***

«Ελπίζω να μη μου ζητήσετε να φορέσω κι εγώ ένα από αυτά» είπε ο Πρωθυπουργός στους φωτογράφους μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ραούλ Γκάντι. Του είχαν ζητήσει να φωτογραφηθεί μπροστά από ινδούς υπαλλήλους που φορούσαν κόκκινα σαρίκια, σαν καπέλα. Δεν θα ήταν αταίριαστο, αφού θα συμβόλιζε το «φέσι του δημοσίου χρέους» που κληρονόμησε ο κ. Παπανδρέου.

***

Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη γιόρτασε στο σπίτι της την ονομαστική εορτή του συζύγου της κ. Ισίδωρου Κούβελου παρουσία γονέων, τέκνων και κοινών φίλων. Η βραδιά έλαβε κοσμική διάσταση- παρ΄ ότι η οργάνωσή της ήταν λιτή-, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί της πρώην υπουργού να αναγκαστούν να διώξουν τους παπαράτσι που υποδέχονταν τους προσκεκλημένους με ομοβροντία από φλας.

Μεταξύ άλλων τίμησαν τη γιορτή του Ισίδωρου τρεις «παντός καιρού» φίλοι του ζεύγους, η κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά , η κυρία Αλεξάνδρα Πάλλη και ο κ. Κ. Χατζηδάκης. Η συζήτηση έφθασε στην πολιτική και επιβεβαιώθηκε ότι η μοναδική πολιτική σχέση που δεν έχει επηρεαστεί από τη μόδα της συναίνεσης είναι εκείνη της μητσοτακικής υπουργού Εξωτερικών του Καραμανλή με τον καραμανλικό υπουργό Εξωτερικών του Μητσοτάκη.

***

Η σιωπή του κ. Κ. Σημίτη μέσα σε αυτή την πρωτοφανή οικονομική κρίση είναι εύγλωττη. Δεν πρόκειται όμως να περιοριστεί στη σιωπή, αφού προγραμματίζει να μιλήσει για την κρίση στα τέλη Απριλίου. Ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι βασικός ομιλητής σε εκδήλωση της Βundesbank στο Μόναχο και στη συνέχεια θα μιλήσει στο συνέδριο του Ινστιτούτου Κβαντ δίπλα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Χορστ Κέλερ, τον διοικητήτης ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν.

Θυμίζω ότι ο κ. Σημίτης ήταν ο πρώτος πολιτικός που είχε προειδοποιήσει τον Δεκέμβριο του 2008, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2009, ότι αν συνεχίσουμε έτσι θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε στο ΔΝΤ. Και ο δεύτερος ήταν ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος , ο οποίος είχε προειδοποιήσει στην ίδια συνεδρίαση για «διεθνή οικονομικό έλεγχο» . Το γεγονός ότι και οι δύο βρίσκονται εκτός Βουλής είναι συμβολικό της ετοιμότητας που μας διακρίνει να ακούμε αλήθειες.

***

Φροντιστήριο στον κ. Τζόζεφ Στίγκλιτζ έκαναν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κκ. Β. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης αντιστοίχως, όταν έγινε αντιληπτό ότι ο νομπελίστας Οικονομίας δεν είχε διαβάσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ο κ. Στίγκλιτζ εξέφρασε απορία στην ομιλία του στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν αγοράζει κρατικά ομόλογα, αλλά η απορία λύθηκε λίγο μετά, όταν του εξηγήθηκε ευγενικά ότι αυτό απλώς απαγορεύεται από τη Συνθήκη.

***

Δύο εντυπωσιακές αδελφές έσπευσαν να βοηθήσουν τον κ. Αλεξ Γιαννούλια στην επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία του για να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών στη μάχη για τη διαδοχή του κ. Μπαράκ Ομπάμα στη Γερουσία. Εννοώ τις αδελφές Εύα και Μανταλένα Καϊλή. Η βουλευτής του ΠαΣοΚ και η εξίσου ευειδής αδελφή της είναι φίλες του κ. Εντι Ζεμενίδη , του κυπριακής καταγωγής στενού συνεργάτη του ελληνοαμερικανού πολιτικού. Τα κορίτσια παρευρέθησαν σε εκδηλώσεις οικονομικής υποστήριξης του Αλεξ στο Σικάγο και γενικώς πέρασαν καλά. Και του χρόνου.

***

Την περασμένη Τετάρτη επανεξελέγη ο κ. Κ. Παπούλιας στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Φ. Πετσάλνικος , ο οποίος, όπως κάθε Πρόεδρος της Βουλής, θεωρεί ότι είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας εν αναμονή, πλησίασε τον κ. Παπούλια και του θύμισε αυτό που του είχε πει το 2005, όταν εξελέγη Πρόεδρος για πρώτη φορά: «Σας εκλέξαμε για δέκα χρόνια». Και στα δικά σας.

***

Συνεργάτης μου που μελετά την αθάνατη ελληνική επαρχία από το Google Εarth (το πρόγραμμα που παρουσιάζει στην οθόνη του υπολογιστή δορυφορικές φωτογραφίες από κάθε περιοχή της Γης) εστράφη στον Θεσσαλικό κάμπο και εντόπισε ορισμένα ανεξήγητα φαινόμενα στην κωμόπολη Νίκαια της Λάρισας. Συγκεκριμένα σε μια τυχαίως επιλεγείσα αραιοκατοικημένη έκταση ίση με περίπου 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο εντόπισε οκτώ γαλάζιες κηλίδες σε παραλληλόγραμμο σχήμα.

Θα έλεγε κανείς ότι επρόκειτο για κάποια επέμβαση εξωγήινων, αν δεν ήταν ολοφάνερο ότι ήταν... σύγχρονες πισίνες. Μάλιστα ολόκληρη η κωμόπολη είναι διάστικτη από πισίνες. Δεν μπορώ φυσικά να πιστέψω ότι η επιμονή των κυβερνήσεων να εκτρέψουν τον Αχελώο σχετίζεται και με τις αυξημένες ανάγκες για νερό που προκαλούν οι πισίνες της περιοχής.

***

Μπορεί να αργήσαμε να στείλουμε βοήθεια στην Αϊτή, αλλά ο λαός της πολύπαθης χώρας θα αντιληφθεί ότι άξιζε η αναμονή αφού δεν στέλνουμε τίποτα λιγότερο από τον κ. Σπ. Κουβέλη αυτοπροσώπως. Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα ηγηθεί της ανθρωπιστικής αποστολής που αναχωρεί σήμερα το βράδυ για την Αϊτή για να μεταφέρει βοήθεια σε φαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα, καθώς και γιατρούς στον χειμαζόμενο λόγω του πρόσφατου καταστρεπτικού σεισμού πληθυσμό.

O κ. Κουβέλης, ο οποίος μόλις προσφάτως είχε βρεθεί στον γειτονικό Αγιο Δομίνικο συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό σε μία από τις εξωτικές εξορμήσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα μεταφέρει και επιστολή του κ. Παπανδρέου προς την κυβέρνηση της Αϊτής, με την οποία θα εκφράζεται η συμπαράσταση της Αθήνας. Σημειώνω ότι το Μπόινγκ 747 που θα μεταφέρει τον υφυπουργό θα επιστρέψει μεταφέροντας πολίτες των χωρών της ΕΕ.

Επειτα από συντονισμένες έρευνες ανακαλύφθηκε ότι ο οικονομολόγος που προέβλεψε την παγκόσμια κρίση κ. Νουριέλ Ρουμπίνι ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ! Θυμίζω ότι ο κ. Ρουμπίνι τα άκουσε ένα χεράκι από τον κ. Γ. Παπανδρέου στο Νταβός επειδή ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει σχεδόν χρεοκοπήσει. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Εφθασε στα χέρια μου ειδική έκθεση για την Ελλάδα της εταιρείας Roubini Global Εconomics με ημερομηνία 19 Ιανουαρίου 2010. Πρόκειται για την εταιρεία συμβούλων του περιβόητου «προφήτη της κρίσης». Στην έκθεση αυτή υποστηρίζεται ότι το 2010 είναι έτος καθοριστικό για την Ελλάδα και την ευρωζώνη και ότι η ελληνική κρίση δοκιμάζει την αξιοπιστία ολόκληρης της ευρωζώνης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αφήνει να εννοηθεί ότι... η ελληνική κρίση θα μολύνει ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Το χειρότερο είναι ότι, κατά τη γνώμη των συντακτών της έκθεσης, όποια πολιτική και αν ακολουθήσει η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποφύγει την κοινωνική κρίση. Θα προκληθεί κοινωνική αναταραχή, είτε επειδή θα ληφθούν οδυνηρές αποφάσεις για τη σταθεροποίηση της οικονομίας είτε επειδή οι οικονομικές εξελίξεις θα οδηγηθούν εκτός ελέγχου. Δηλαδή, είτε με επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας είτε με διαιώνιση της αμεριμνησίας η πραγματική οικονομία θα δοκιμαστεί, με αποτέλεσμα η κοινωνική αναταραχή να είναι εξασφαλισμένη. Κατά συνέπεια, όπως τονίζεται στην έκθεση, μέσα στο πρώτο μισό του 2010 αναμένεται συνεχιζόμενη «έκρηξη» της διαφοράς απόδοσης (spread) μεταξύ ελληνικών και γερμανικών τίτλων, τόσο στο σκέλος των ομολόγων όσο και στο σκέλος των ασφαλίστρων κινδύνου (Credit Default Swaps, CDS). Ωστόσο στην έκθεση Ρουμπίνι υπάρχουν δύο αναφορές που «δείχνουν» μια πιθανή διέξοδο. Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αγοράσει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά (όχι δηλαδή στην πρωτογενή, κατά την έκδοσή τους, αλλά στο εκνευριστικό για την Ελλάδα «παζάρι» που γίνεται στη συνέχεια). Μπορεί λοιπόν η Φραγκφούρτη (αν την παρακαλέσουμε γονυπετείς...) να μας προσφέρει μια ισχυρή «μετάγγιση αξιοπιστίας», με αποτέλεσμα να μειωθούν τα spreads εν μια νυκτί. Δεύτερον, ότι μπορεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να ενεργοποιήσει το άρθρο 100, παρ. 2 της Συνθήκης. Το συγκεκριμένο άρθρο επιτρέπει τη διάσωση κράτους-μέλους όταν αυτό κινδυνεύει από γεγονότα πέραν του δικού του ελέγχου. Κατά σύμπτωση, το ίδιο υποστηρίζει επίμονα και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντής. Θα έπρεπε να το είχαμε καταλάβει νωρίτερα. Ο προφήτης της καταστροφής του καπιταλισμού δεν θα μπορούσε παρά να ήταν... ένας σκληρός «συριζαίος»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: