Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

»ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010
Δεν πρόλαβα να πω μια καλή κουβέντα για την κυρία Θεοδώρα Τζάκρη και αμέσως υπέπεσε σε γκάφα. Μετά τη συνάντησή της με την περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κυρία Μαρία Λιονή η υφυπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι υποδομές της Θεσσαλονίκης, όπως μεταξύ άλλων ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Βαλκανίων. Μόνο που ο εν λόγω Οργανισμός έκλεισε το 2008. Καλό είναι οι υπουργοί προτού μιλήσουν δημοσίως να μελετούν περισσότερο τον τομέα ευθύνης τους.
***
Χθες, λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, συνεργάτης μου εντόπισε τον... κ. Σπ. Παπασπύρο να εισέρχεται αιφνιδιαστικά στο Μέγαρο Μαξίμου από την «κερκόπορτα» της οδού Βασιλέως Γεωργίου. Αρχικώς φάνηκε ότι βρισκόταν σε εξέλιξη σχέδιο κατάληψης του πρωθυπουργικού γραφείου από τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ όμως είχε απλώς κληθεί στη μαραθώνια κυβερνητική σύσκεψη στην οποία οι κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδης έδιναν εξετάσεις (sorry guys...) στα φορολογικά και στα εισοδηματικά μπροστά στους κκ. Θ. Πάγκαλο, Χ. Παμπούκη, Ν. Αθανασάκη, Χρ. Παπουτσή και Φ. Πετσάλνικο. Και όλοι μαζί έδωσαν εξετάσεις μπροστά στον κ. Παπασπύρο, ο οποίος λίγη ώρα πριν είχε δώσει εξετάσεις (συνέντευξη) στη «Washington Ρost».

***

Από τη Βαβέλ της σύσκεψης στο Μαξίμου προκύπτουν δύο παράξενα φαινόμενα: Πρώτον, στην Ελλάδα πολλά επιδόματα θεωρούνται «μισθός» και η μείωση μισθού προσβάλλεται στα δικαστήρια. Αρα, έχουμε μια (μίνι;) εμπλοκή. Δεύτερον, και εφόσον υποθέσουμε ότι η μείωση επιδομάτων είναι τελικώς εφικτή, υπάρχουν δύο σενάρια, το «σκληρό» και το «ήπιο». Το σκληρό είναι η ίση μείωση επιδομάτων σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Το «ήπιο» είναι να τη γλιτώσουν με μικρότερες περικοπές οι υπάλληλοι στην υγεία, στην παιδεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση (δηλαδή οι περισσότεροι). Η τελική απόφαση ανήκει ασφαλώς στον κ. Γ. Παπανδρέου και θα εξαρτηθεί και από τις αντιδράσεις που θα εισπράξει στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, όπου θα εκθέσει τις ελληνικές προτάσεις για τη διάσωση της ευρωζώνης.

***

Και ένα καλό νέο. Μου λένε ότι παρά τις φήμες περί του αντιθέτου, ο κόκκινος «θείος από το Πεκίνο» (με τα 2 τρισ. δολάρια επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα...) εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνομιλίες για την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων. Οι γνωρίζοντες λένε ότι αν επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία, τότε όσοι κερδοσκόποι ποντάρουν στην ελληνική χρεοκοπία θα χάσουν αρκετά δισ. μέσα σε ένα βράδυ. Αν όμως όχι;

***

Σε ποιον συνεργάτη του απένειμε το «Πούλιτζερ» ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος; Η ερώτηση πλανάται πάνω από την οδό Βεντήρη, όπου βρίσκεται το πολιτικό γραφείο του πρώην υπουργού. Ως «Πούλιτζερ» θεωρώ το φλουρί στην πίτα του γραφείου του την οποία ο κ. Σπηλιωτόπουλος έκοψε χθες στο παρακείμενο καφέ «Πούλιτζερ».

***

Το διαρκές φεστιβάλ καλών τρόπων του κ. Ι. Ραγκούση συνεχίστηκε χθες με μία ακόμη θεάρεστη χειρονομία. Ο υπουργός Εσωτερικών τηλεφώνησε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τον ευχαρίστησε για τη στάση της Εκκλησίας στο μεταναστευτικό. Πράγματι, η σοφία της Εκκλησίας αναδεικνύεται καλύτερα μέσα από τη σιωπή.

***

Ζούμε το εξής παράδοξο: Η εθνική ανεξαρτησία μας μειώνεται εξαιτίας του δανεισμού για την αγορά των εξοπλισμών που απαιτεί η προάσπισή της. Αυτό είναι το πρώτο που θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς όταν μαθαίνει ότι η Υπηρεσία Εξοπλισμών του γαλλικού υπουργείου Αμυνας ανακοίνωσε ότι η χώρα μας βρέθηκε το 2009 ανάμεσα στους τέσσερις καλύτερους πελάτες της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας μετά τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία. Το δεύτερο- και πιο ρεαλιστικό- είναι ότι ο κ. Νικολά Σαρκοζί έχει συμφέρον να τείνει χείρα βοηθείας σε έναν από τους καλύτερους πελάτες της χώρας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: