Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

»Η "λιτοτητα Καραμανλη" και η "λιτοτητα Παπανδρεου"


Νικόλ Λειβαδάρη ellispoint

Κάποιοι έφυγαν νύχτα και πήραν μαζί τους τα πάντα – από τα κλειδιά ως τους …φίκους. Κάποιοι άλλοι έμειναν και πήραν το «προικώον»: Τα χρέη, τα άδεια ταμεία, τα «γαλάζια statistics» και το …λάθος πάρτι – το μεγαλύτερο διεθνές κερδοσκοπικό πάρτι από καταβολής ευρωζώνης.
Εκ του αποτελέσματος, οι διαφορές μεταξύ των δύο είναι ελάχιστες για τους γηγενείς της πτωχής, και παγωμένης μας πλέον, επικράτειας – εν προκειμένω για το εκλογικό σώμα: Το πάγωμα μισθών που... εξήγγειλε προεκλογικά ο Καραμανλής το επέβαλε τελικά, μετεκλογικά, ο Γιώργος. Την αύξηση των ορίων ηλικίας στη συνταξιοδότηση που υπονοούσε προεκλογικά επίσης ο Καραμανλής, την εξήγγειλε – επίσης μετεκλογικά – ο Γιώργος. Την αύξηση των φόρων που …δεν εξήγγειλε ο Καραμανλής την ανακοίνωσε απόψε ο Γιώργος. Και τον φορολογικό «Αρμαγεδώνα» - κατά Πάγκαλο – για τα «ρετιρέ»(;) θα τον εξαγγείλει την επόμενη εβδομάδα ο έτερος Γιώργος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ανάγκα και οι Θεοί πείθονται; (εάν υποθέσουμε ότι εξακολουθούν να κατοικούν …σοσιαλιστικοί Θεοί σ’ αυτόν τον κόσμο). Η αλήθεια είναι πως το μήνυμα Παπανδρέου δεν ήταν διάγγελμα – ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου: Εδώ που φτάσαμε, εάν δεν έλεγε ότι παγώνουν οι μισθοί το μόνο που θα μπορούσε να πει ήταν το «Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν». Κι εάν δεν έλεγε ότι αυξάνει τους φόρους και τα όρια ηλικίας, αύριο θα ψάχναμε να βρούμε τα κλειδιά της χώρας στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το δίλημμα, εν ολίγοις, ήταν πλέον ένα και μοναδικό: Ή λιτότητα made in Greece ή λιτότητα Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χρεοκοπίας και διεθνούς κηδεμονίας.

Μόνον που ανάμεσα στην προκελογική «λιτότητα Καραμανλή» και τη μετεκλογική «λιτότητα Γιώργου» υπάρχει τουλάχιστον μία, κεφαλαιώδης, διαφορά: Η διαφορά ανάμεσα στον λιποτάκτη και τον μαχητή. Η διαφορά ανάμεσα στο πολιτικό κενό και την πολιτική ευθύνη. Η διαφορά ανάμεσα στον κυβερνητικό ...βουδισμό και την κυβερνητική δράση.

Μένει μόνον να φανεί εάν η εν λόγω διαφορά έχει την οποιαδήποτε αξία και σημασία για το, ήδη παγωμένο, εκλογικό σώμα…

Υ.Γ. Ακουσα χθες τον υπουργό Απασχόλησης κ. Ανδρέα Λοβέρδο να δεσμεύεται, δημοσίως και δια τηλεοράσεως, ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Ακουσα απόψε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με διάγγελμα σε πανεθνικό δίκτυο, να δεσμεύεται ότι θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας. Μήπως υπάρχει κάποιο θέμα στην κυβέρνηση;

Δεν υπάρχουν σχόλια: