Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

»ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Είναι ψευδείς οι πληροφορίες ότι την Πέμπτη το βράδυ στο Νταβός ο κ. Γ. Παπανδρέου (στο σκίτσο) παρακολούθησε την ταινία «Αvatar». Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου εξηγούν ότι δεν επρόκειτο για το «Αvatar» αλλά για μια δίωρη προβολή με στιγμιότυπα από το «Αvatar», στα διαλείμματα των οποίων ο σκηνοθέτης της ταινίας Τζέιμς Κάμερον αυτοπροσώπως εξηγούσε πώς γύρισε μια ταινία για ανθρώπους που επισκέπτονται έναν ξένο, μακρινό, εξωτικό πολιτισμό, αλλά ενσωματώνονται τελικά σε αυτόν.
***

Κατά σύμπτωση, έναν πολιτισμό πολύ κοντά στην... πνευματικότητα και στον εξωτισμό του πολιτισμού του Αvatar επισκέπτεται σήμερα ο Πρωθυπουργός. Μετά την ψηφοφορία για την επανεκλογή του κ. Κ.Παπούλια και σε μια προσπάθεια να δαμάσει τις κόμπρες των αγορών, ο κ. Παπανδρέου θα ανέβει στο «πρωθυπουργικό Ικράν» (Ικράν ονομάζεται το πτηνό με ιδιότητες Βουκεφάλα που δάμασε ο πρωταγωνιστής του «Αvatar») και θα πετάξει για την Ινδία.

***

Δύο κορυφαίοι αμερικανοί οικονομολόγοι, ο νομπελίστας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια κ. Τζόζεφ Στίγκλιτζ και ο καθηγητής του Χάρβαρντ κ. Κένεθ Ρογκόφ, βρέθηκαν χθες στην Αθήνα.

Ο πρώτος μίλησε σε εκδήλωση του «Εconomist» στο «Χίλτον» στην οποία μίλησε και ο Πρωθυπουργός και ο δεύτερος έδωσε διάλεξη στη «Μεγάλη Βρεταννία» στο πλαίσιο εκδήλωσης της Εurobank.

Ως γνωστόν, οι δύο ακαδημαϊκοί διαθέτουν διαφορετικές συνταγές για την υπέρβαση της κρίσης. Ο πρώτος ζητεί περισσότερες δημόσιες επενδύσεις μέσω δανεισμού, ο δεύτερος προτείνει λιτότητα. «Το ξέρετε ότι είναι στην Αθήνα ο Στίγκλιτζ;» ρώτησαν κάποιοι τον κ. Ρογκόφ. «Οχ, μόλις το μάθουν οι αγορές θα σορτάρουν τα ελληνικά ομόλογα» απάντησε εκείνος με χιούμορ (αναφέρθηκε δηλαδή στο γνωστό παιχνίδι στο πλαίσιο του οποίου οι κερδοσκόποι ξεφορτώνονται τα ομόλογα, ρίχνουν έτσι την τιμή τους και τα αγοράζουν αργότερα).

Τελικώς δεν παρατηρήθηκε κανένα ιδιαίτερο «σορτάρισμα». Ισως γιατί η παρουσία Ρογκόφ στην Αθήνα ισορρόπησε τις εντυπώσεις από την τοποθέτηση Στίγκλιτζ, ακριβώς όπως η παρουσία του κ. Ι. Ραγκούση στις κυβερνητικές συσκέψεις ισορροπεί την επιρροή του κ. Χρ. Παπουτσή.

***

Τα ρέστα της δίνει η κυβέρνηση για να κρατήσει τον κ. Α. Λοβέρδο στο υπουργείο Απασχόλησης. Μαθαίνω ότι ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προσέφερε στον Ανδρέα 580 εκατ. ευρώ για εφέτος και 630 εκατ. ευρώ για το 2011. Πρόκειται για το μεγαλύτερο «συμβόλαιο» όλων των εποχών! Τα ποσά αφορούν την ενίσχυση του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (το οποίο ίδρυσε η ΝΔ και το ΠαΣοΚ ήθελε να το καταργήσει ως αντιπολίτευση, αλλά τώρα το ενεργοποιεί). Φυσικά μπροστά στις συνολικές ανάγκες του υπουργείου τα παραπάνω ποσά δεν φτάνουν ούτε για φιστίκια.

***

Η συναίνεση που ζήτησε ο Πρωθυπουργός είχε το πρώτο απτό αποτέλεσμα. «Γιατί σας κάλεσε εδώ ο Πρωθυπουργός;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον κ. Γ. Καρατζαφέρη στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου. «Καλύτερα εδώ παρά στο κλαμπ 18» απάντησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Η απάντηση είναι κωδική, μια που το «18» στο Κολωνάκι είναι το αγαπημένο μπιστρό του κ. Κ. Καραμανλή . Ακόμη στον Καραμανλή έχει μείνει ο κ. Καρατζαφέρης;

***

Μου λένε ότι το «Τhank U tour» της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στην Κρήτη ξεκινά την Παρασκευή, ολοκληρώνεται την Κυριακή και θα πρόκειται για μια «χαμηλή πτήση». Η Ντόρα δεν θα κάνει ανοιχτές συγκεντρώσεις, εκτός ίσως από μία στα Χανιά. Πάντως, αν θέλει η Ντόρα να κάνει δυνατό comeback στο πολιτικό σανίδι, καλύτερα να ασχοληθεί με τα οικονομικά παρά με τις περιοδείες.

***

Σύσκεψη στη Βουλή μία ώρα πριν από την πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ που είναι μέλη της εξεταστικής επιτροπής και επιπλέον οι κκ. Χρ. Παπουτσής, Ντ. Ρόβλιας, Μ. Μπόλαρης και η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Μου λένε ότι αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, να προτείνουν ώστε μέλη της επιτροπής να ταξιδεύσουν στη Γερμανία και να ζητήσουν να καταθέσει ο κ. Μ. Χριστοφοράκος. Κάπως έτσι η Βουλή ξαναζεσταίνει το καζάνι της σκανδαλολογίας δίνοντας το μήνυμα ότι σε εποχές κρίσης πρέπει να αφιερώνεται κανείς σε αυτά που ξέρει να κάνει καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: