Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

»Θριλερ Αθηνας-Βερολινου-Ουασιγκτον


Από το ellispoint.grΗ πρόσκληση από την καγκελαρία ήρθε μία ημέρα μετά από εκείνη του Λευκού Οίκου. Σε άλλες εποχές θα ήμασταν εθνικά πανευτυχείς – καθ’ ότι περιζήτητοι στα σαλόνια της παγκόσμιας ελίτ. Υπό τις παρούσες συνθήκες απλώς ανησυχούμε περισσότερο: Για το ποιος θα ζητήσει τα πιο πολλά για να μας …σώσει – η Μέρκελ ή ο Ομπάμα;

Επί του παρόντος, το βέβαιον είναι ότι μια εβδομάδα που θα ξεκινήσει με …Ολι Ρεν και θα τελειώσει με Ανγκελα Μέρκελ, μόνον ήρεμη δεν θα είναι.

Το καλό σενάριο λέει πως Δευτέρα έρχεται ο Ολι Ρεν στην Αθήνα, κλείνουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο λιτότητας, μόλις αναχωρήσει γίνονται οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων και, εν συνεχεία, Παρασκευή 5 Μαρτίου, πάει ο Γιώργος Παπανδρέου στο Βερολίνο και «δίνει τα χέρια» με την Ανγκελα Μέρκελ για την οικονομική στήριξη της χώρας μας από την Γερμανία και την ευρωζώνη.

Το κακό σενάριο λέει απλώς ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και την Τρίτη 9 Μαρτίου στην Ουάσιγκτον: Με τον Μπαράκ Ομπάμα στη θέση της Μέρκελ, με το ΔΝΤ παρόν, και με το «μενού» να περιλαμβάνει και Σκοπιανό και Κυπριακό…

Μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει κλείσει, η ευρωπαϊκή-γερμανική βοήθεια κάθε άλλο παρά δεδομένη πρέπει να θεωρείται, παρά την αλλαγή τόνων από Βρυξέλλες και Βερολίνο, και το παρασκηνιακό θρίλερ φθάνει αυτό το Σαββατοκύριακο στην κορύφωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: