Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

»Ρουμπικ

Του Δημήτρη Μητρόπουλου mhtro@dolnet.gr ΝΕΑ

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ο Γιώργος Παπανδρέου ο τελευταίος πρωθυπουργός της Ελλάδας στην ευρωζώνη; Με αυτό το ερώτημα φλερτάρει πλέον μερίδα του διεθνούς Τύπου, καθώς το ΠΑΣΟΚ έκλεισε εκατό ημέρες στην εξουσία.
ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ αρέσουν οι σπαζοκεφαλιές- όπως ο κύβος του Ρούμπικ. Για τους διεθνείς αναλυτές όμως το αίνιγμα της στιγμής- ή μάλλον της διετίας- είναι τι θα γίνει στην Ελλάδα με την ευρωζώνη. Υπάρχει η νομική προσέγγιση. Μπορεί με νομικό τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας πετάξει έξω; Το ΄ψαξε- μάλλον για να μας τρομάξειη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και φαίνεται πως δεν ...μπορεί. Από την άλλη μεριά όμως, ούτε η ΕΚΤ ούτε η Ε.Ε. έχουν μηχανισμό για να μας ξεχρεώσουν σε περίπτωση που πέσουμε έξω. Αυτό θα είναι πολιτική απόφαση που θα πρέπει να πάρουν οι Γερμανοί και δευτερευόντως οι Γάλλοι. Μετά θα συγκροτηθεί μια εθελοντική ομάδα κρατών για να μας δανείσουν- υπό όρους. Δηλαδή μια λύση α λα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά χωρίς αυτό.
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ τη νομική, υπάρχει η διεθνής οικονομική προσέγγιση. Κατ΄ αυτήν, η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Η πίεση που δέχεται εικονογραφεί τις ανισορροπίες στο καλάθι του ευρώ. Εκεί συνυπάρχουν πλεονασματικές, εξαγωγικές χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και τα σκανδιναβικά κράτη, με αδύναμες οικονομίες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία. Η οικονομική κρίση έβγαλε στη φόρα τις ανισορροπίες. Οι μεσογειακές οικονομίες δεν έχουν δικό τους νόμισμα να υποτιμήσουν. Αναγκάζονται λοιπόν να ματώσουν- όπερ σημαίνει ελλείμματα και ανεργία. Πόσο θα τραβήξει αυτή η ιστορία;
ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ αυτών των αναλύσεων έρχεται μια τρίτη προσέγγιση. Αυτή λέει πως ακόμη κι αν κάναμε όλα όσα μας ζητά η Επιτροπή, η ΕΚΤ, οι Γερμανοί και οι αγορές, η Ελλάδα δεν θα έβγαινε από την κρίση. Αντιθέτως, θα έμπαινε σε ύφεση. Με απλά λόγια, θα ήμασταν μια χώρα με σχετικώς υγιή δημοσιονομικά και βαριά άρρωστη κοινωνία. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η χειρότερη πρόγνωση για την Ελλάδα που κινδυνεύειγια να δανειστούμε τον τίτλο από το ποίημα του Έλιοτ- να γίνει μια «Έρημη χώρα» μέσα στην ευρωζώνη.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ το πραγματικό στοίχημα του Γιώργου Παπανδρέου. Να κρατήσει τη χώρα κατά την περίοδο της κρίσης, αλλά την ίδια ώρα να βάλει μπροστά μια μεγάλη μεταρρύθμιση που να μας πάει μπροστά. Το προσπαθεί. Αλλά για να το πετύχει χρειάζεται πολύ περισσότερο από εκατό ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: