Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

9 Ιαν Ελευθεροτυπία

Παράσταση δύναμης
Η χθεσινή σύσκεψη 48 δημάρχων της Νομαρχίας Αθηνών με τον Μ.
Χρυσοχοΐδη έμοιαζε με εσωκομματική παράσταση δύναμης του υπουργού. «Δεν ήταν αυτός που επιτέθηκε», λένε συνεργάτες του για την παρέμβαση Διαμαντοπούλου και προσθέτουν «πόσο άκομψο θα ήταν αν εκείνος έστελνε επιστολή στην κυβέρνηση για την κατάσταση των σχολείων της Β' Περιφέρειας Αθηνών». Πάντως, τα τοπικά συμβούλια για την εγκληματικότητα ήταν πολιτική του ίδιου υπουργού μια δεκαετία πριν, που όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε στην πορεία, αλλά αποδείχθηκε ότι σημαντικά ποσοστά διαφθοράς και παρανομιών παράγονται από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Οσο για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων δήμων, που επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες, ο υπουργός έπρεπε να γνωρίζει ότι πολιτικές πράξεις που δεν είναι ολοκληρωμένες και που ανάγονται στην ιδιοτελή καλλιέργεια προοδευτικού προφίλ, γεννούν χειρότερα... αδιέξοδα.

Γ.Ι.Μ. 9 Ιαν Ελευθεροτυπία

Της νύχτας τα καμώματα...
Λόγια, λόγια, λόγια ωραία και παχιά, αποδεικνύεται μια ακόμα προεκλογική δέσμευση του Γ.
Παπανδρέου. Πολύ πριν από τις εκλογές είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει την τακτική να κατατίθενται στη Βουλή αιφνιδιαστικά, νύχτα και σε άσχετα νομοσχέδια τροπολογίες (είναι αυτές που χαρακτηρίζονται ως «ν-τροπολογίες»). Ομως, τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Προχθές τη νύχτα, αιφνιδιαστικά, η κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει ότι θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογία για την επιστροφή τριών φόρων (κληρονομιάς, γονικών παροχών, δωρεών) στο άσχετο νομοσχέδιο για την προστασία των δασών, με στόχο να εφαρμοστεί από χθες. Η τροπολογία δεν κατατέθηκε τελικά νύχτα, αλλά χθες πρωί πρωί, η ουσία, όμως, δεν αλλάζει. Ο αιφνιδιασμός έγινε και σε άσχετο νομοσχέδιο. Ηταν γνωστό ότι θα επέστρεφαν αυτοί οι φόροι, αφού υπάρχουν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Ομως, ακριβώς επειδή ήταν γνωστό, γιατί θα έπρεπε η κυβέρνηση να τις καταθέσει με αυτό τον τρόπο; Κυβερνητικοί παράγοντες ήταν σε εμφανή αδυναμία χθες να μας δώσουν μια πειστική εξήγηση. Ενας εξ αυτών, αμήχανα, μας είπε: «Ξέρω και 'γώ τι να σου πω, φαίνεται έχουν τη γοητεία τους τα νυχτερινά». Οι κακές συνήθειες της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας δεν αλλάζουν. Και η τωρινή το επιβεβαιώνει.

Π.ΣΩΚ. 9 Ιαν Ελευθεροτυπία

Ξανά πρόεδρος
Ειλημμένη απόφαση είναι η επιστροφή του Βλ.
Πούτιν στον προεδρικό θώκο στις εκλογές του 2012, με δυνατότητες θητείας 7+7 χρόνια, μαθαίνουμε από αξιόπιστες πηγές του Κρεμλίνου. Ως τότε, ο Ρώσος πρωθυπουργός θα είναι ο βασικός χειριστής τής στρατηγικά συνδεδεμένης με τους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου ρωσικής ανάπτυξης. Τη «διείσδυση» των αγωγών και τον ανταγωνισμό τους με αντίστοιχα αμερικανικά σχέδια αντιμετωπίζει ο ίδιος ως «προσωπικό του στοίχημα». Τρίτη και Τετάρτη, ο Βλ. Πούτιν υποδέχεται τον Ρ. Ερντογάν και στο τραπέζι θα βρεθούν οι ρωσοτουρκικοί αγωγοί που, κατά τους σχεδιασμούς, θα τροφοδοτούν το Ισραήλ, την (ενωμένη;) Κύπρο και εν γένει τη Μ. Ανατολή. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη Μόσχα προετοιμάζεται πιθανότατα για τα μέσα Φεβρουαρίου. Μακάρι ώς τότε να έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τα κοινά ενεργειακά σχέδια και να έχουν ανταλλαγεί τα σωστά μηνύματα για το τι θέλει και ζητά ο ένας απ' τον άλλον, γιατί σαν να έχουν μπερδευτεί τα σύρματα μεταξύ Αθήνας και Μόσχας...

Θ.Α. 9 Ιαν Ελευθεροτυπία

Ζήτησε λουκέτο...
«Τη Βουλή την κλείνουν μόνο τα τανκς.
Αν κάποιοι θέλουν να παίξουν παιχνίδια λόγω Εξεταστικών Επιτροπών, δεν θα τους περάσει».

Η αντίδραση ήρθε άμεσα από τον συνδικαλιστή Νίκο Αθανασόπουλο, στο χθεσινό μας σχόλιο για απειλές συνδικαλιστών-υπαλλήλων του Κοινοβουλίου ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, βάζοντας λουκέτο στη Βουλή αν περικοπούν 15ος και ο 16ος μισθός.

Τέτοιο θέμα δεν συζητήθηκε στον σύλλογο, επιμένει ο επί 22 χρόνια εκπρόσωπος εργαζομένων στο Δ.Σ. του συλλόγου. Δεν έχουμε λόγο να μην τον πιστέψουμε. Στους διαδρόμους της Βουλής, όμως, κυκλοφορούν τα περί απεργίας. Αν έχουν σχέση με τις Εξεταστικές Επιτροπές που ενοχλούν κάποιους ή αποτελούν απλές τουφεκιές στον αέρα, δεν το ξέρουμε. Και μάλλον δεν θα το διαπιστώσουμε, μια και τα σημάδια δείχνουν ότι θα γλιτώσουν τις περικοπές. «Πάντα είχαν μπάρμπα στην Κορώνη»!

ΝΤ.ΝΤ. 9 Ιαν Ελευθεροτυπία

Κοσκινίζουν
Στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφερθεί στον «τρίτο πόλο».
Δηλαδή ένα σχήμα κοινών πρωτοβουλιών του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων Πράσινων και όποιων άλλων αριστερών θα ήθελαν να προσφέρουν. Ο «τρίτος πόλος» λίγο πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου περιορίστηκε, γιατί η πρόσκληση απευθύνθηκε μόνο στους Οικολόγους. Στην προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα επανήλθε με την ονομασία «ριζοσπαστικός πόλος της Αριστεράς», που περιλαμβάνει τους Οικολόγους. Ολα αυτά δείχνουν ότι η κατάσταση στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει το «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα ημέρες κοσκινίζει».

Θ.ΤΣ. 9 Ιαν Ελευθεροτυπία

Ενα «Απρόοπτο»
Συνάντηση με τους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης είχε χθες το μεσημέρι ο Σπ.
Βούγιας, για να τους παρουσιάσει τον απολογισμό της δραστηριότητάς του ως υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη. Το ραντεβού το έδωσε στο «Απρόοπτο», που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στα γραφεία και το κατάστημα πωλήσεων του «Αρκτούρου». Οπότε σε κάποια στιγμή εμφανίστηκε ο Γ. Μπουτάρης, κάθισε κι η συζήτηση ήρθε στα αυτοδιοικητικά της Θεσσαλονίκης. Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Σπ. Βούγια αν θέλει να κατεβεί ξανά υποψήφιος δήμαρχος και απάντησε «όχι». Ο κ. Μπουτάρης σχολίασε, όμως, πως από το όνομα και μόνο του μαγαζιού που διάλεξε ο Βούγιας, όλα μπορούν να συμβούν. Και συμπλήρωσε: «Εγώ πάντως θα τον προτιμούσα για δήμαρχο Θεσσαλονίκης». Λίγο μετά οι δυο τους ήπιαν και τσούγκρισαν τα ποτήρια τους με την ευχή να γίνει αλλαγή στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ν.Ρ. 9 Ιαν Ελευθεροτυπία

Μια διαχρονική σύγκρουση
Αυτά τα παιδιά δεν πρόκειται να αγαπηθούν ποτέ, αν και έχουν τις ίδιες κοινωνικές και πολιτικές ρίζες...
Για την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο λόγος, που φαίνεται ότι έχουν και τις ίδιες φιλοδοξίες, γεγονός που τους οδηγεί συχνά σε κόντρες. Οι κακές τους σχέσεις είναι γνωστές από τα τελευταία χρόνια του εκσυγχρονισμού -ήταν και οι δύο από τα αγαπημένα παιδιά του Κ. Σημίτη- και από τα πρώτα χρόνια της ΠΑΣΟΚικής αντιπολίτευσης, όταν προσπαθούσαν να κάνουν διακριτή την παρουσία τους και να προβάλουν εαυτόν ως διάδοχο του Γ. Παπανδρέου. Χθες, όμως, εκδηλώθηκε η πρώτη κόντρα τους ως μελών της κυβέρνησης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε προγραμματίσει από μέρες για χθες ευρεία σύσκεψη με δημάρχους για την εγκληματικότητα στην Αθήνα και την Αττική. Ομως, μια μέρα πριν, προχθές, η υπουργός Παιδείας, ως βουλευτής της Α' Αθήνας, δημοσιοποίησε την από 30ής Δεκεμβρίου επιστολή της στον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη, με την οποία του ζητεί να αναλάβει αυτός πρωτοβουλία όσον αφορά την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στο κέντρο της Αθήνας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης είδε «χτύπημα κάτω από τη μέση», προσπάθεια, δηλαδή, να υποβαθμιστεί ο δικός του ρόλος και μέσω συνεργατών του διαμήνυσε: «Ο υπουργός απαντά με έργα και όχι με επιστολές». Κάποιοι λένε ότι όλα αυτά γίνονται γιατί και οι δύο θέλουν να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι στην Αθήνα, προοπτική που για την ώρα και οι δύο διαψεύδουν.

Π.ΣΩΚ. 9 Ιαν Ελευθεροτυπία

Άκαπνοι στο Βέλγιο...
! Στο Βέλγιο από την 1η Ιανουαρίου 2007, το τσιγάρο απαγορεύτηκε και στα εστιατόρια.
Από την 1η Ιανουαρίου 2010 η απαγόρευση επεκτάθηκε και στα καφενεία. Αλλά μόνο στα καφενεία που προσφέρουν και κάτι... φαγώσιμο! Οπως φιστίκια. Εξαιρούνται τα τσιπς. Τα καφενεία χωρίς φαγώσιμα θα δέχονται καπνιστές μέχρι το 2012 και το αργότερο μέχρι το 2014. Κάτι τέτοια δίνουν ελπίδες στους Ελληνες θεριακλήδες.

Π.Π. 9 Ιαν Ελευθεροτυπία

Δαπανηρές αναχαιτίσεις
Είκοσι εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο κοστίζουν οι αναχαιτίσεις των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, όπως προκύπτει από απάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, σε ερώτηση του βουλευτή Β' Αθηνών του ΛΑ.Ο.Σ., Κωστή Αϊβαλιώτη.
Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι το ποσό αυτό αφορά «καύσιμα, ανταλλακτικά, συντήρηση, μετακινήσεις προσωπικού σε αεροδρόμια νησιών του Αιγαίου» κ.ά.

Δηλαδή, από το 1974 έως σήμερα το ποσό φτάνει συνολικά τα 252 δισ. δρχ. χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εξοπλισμοί, τα υποβρύχια που «γέρνουν», τα ελαττωματικά τανκς που προσπάθησαν να μας πουλήσουν οι Γερμανοί και λοιποί εταίροι μας και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Ολα αυτά είναι, φυσικά, εκτός της «λογικής» των Βρυξελλών...

Μ.ΠΙΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: