Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

»Το αναγνωστικο της τελευταιας σελιδας

Από τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΕΝΑΣ ΕΛΒΕΤΟΣ εκατομμυριούχος, του οποίου δεν ανακοινώθηκε το όνομα, τιμωρήθηκε με πρόστιμο-ρεκόρ 290.000 ελβετικών φράγκων (195.930 ευρώ), όταν συνελήφθη να οδηγεί μια Φεράρι Τεσταρόσα με 137 χιλιόμετρα την ώρα εντός των ορίων ενός οικισμού, έχοντας παραβιάσει κατά 57 χιλιόμετρα το όριο ταχύτητας.
Ο δικαστής του καντονίου Σεν Γκάλεν επέβαλε το υψηλότατο πρόστιμο, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική επιφάνεια του παραβάτη οδηγού, η περιουσία του οποίου ανέρχεται στα 22,7 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (15.337.798 ευρώ).

Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ Τζεφ Χολτ, 42 ετών,... έγινε ο πρώτος τετραπληγικός που διέσχισε με ιστιοπλοϊκό τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ο Χολτ, που είναι παράλυτος εδώ και 25 χρόνια, κυβέρνησε μόνος του το μήκους 18 μέτρων σκάφος «Impossible Dream» («Ακατόρθωτο όνειρο») από το Λαναθαρότε των Καναρίων Νήσων έως το Τορτόρα των Βρετανικών Παρθένων Νήσων. Το ταξίδι διήρκεσε 28 ημέρες, από τις 10 Δεκεμβρίου 2009 έως τις 7 Ιανουαρίου 2010 και ο Χολτ κατάφερε να καλύψει τα 4.300 χιλιόμετρα της διαδρομής παρά τα μηχανικά προβλήματα και τις κακές καιρικές συνθήκες που συνάντησε.

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ κατοίκους της Γης (γύρω στα 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι) είναι φορείς της φυματίωσης. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάθε χρόνο 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τη λοιμώδη αυτή νόσο, που κατέχει την έβδομη θέση στη λίστα με τις πιο θανατηφόρες ασθένειες. Η φυματίωση συνδέεται στενά με τη φτώχεια και την ανέχεια.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 397.000.000 χρόνια τα πρώτα βήματα στη Γη. Οι αρχαιότερες πατημασιές τετράποδου στον πλανήτη μας ανακαλύφθηκαν σε εγκαταλειμμένο ορυχείο στη νοτιοανατολική Πολωνία από Πολωνούς και Σουηδούς παλαιοντολόγους.

ΤΟ 1,07 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ δολάρια έφτασαν οι εξαγωγές της Κίνας από τον Ιανουάριο ώς τον Νοέμβριο του 2009, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ετσι, η Κίνα ξεπέρασε τη Γερμανία και έγινε η πρώτη εξαγωγική χώρα του κόσμου.

ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ τηλεσκόπιο «Κέπλερ» της ΝΑΣΑ ανακάλυψε πέντε νέους εξωπλανήτες, ανεβάζοντας σε πάνω από 400 τους πλανήτες που έχουν βρεθεί έξω από το ηλιακό μας σύστημα, χωρίς κανένας από αυτούς να φαίνεται κατάλληλος να φιλοξενήσει ζωή. Ενας από τους πέντε νέους εξωπλανήτες έχει εκπλήξει τους αστρονόμους, επειδή είναι ελαφρύς όσο το αφρώδες πολυστυρένιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: