Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

»Καλειδοσκοπιο

Του Δημήτρη Μητρόπουλου mhtro@dolnet.gr ΝΕΑ

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ για τη γενιά των επτακοσίων ευρώ ο δέκατος έκτος μισθός των υπαλλήλων της Βουλής; Η απορία αυτή μάς επιτρέπει να κοιτάξουμε μέσα από το καλειδοσκόπιο των εργασιακών σχέσεων την ελληνική κοινωνία. Αν δεν ζαλιστούμε, μπορούμε να δούμε πολλά.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ, ΑΣ πούμε, να δούμε τηνΕλλάδα των δημοσίων υπαλλήλων σε όλες της τις αποχρώσεις. Κάποιοι σκοτώνονται στη δουλειά, κάποιοι δεν πατάνε. Κάποιοι είναι στη μέση. Όλων ο μισθός όμως αυξανόταν αυτόματα κάθε χρόνο σαν την κότα που γεννάει αυγά. Είναι η σταδιακή αύξηση αμοιβών και επιδομάτων, γνωστή στους επαΐοντες ως «ωρίμαση», που η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει σε...
2%.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ του Δημοσίου, η Βουλή είναι όπως η Ελβετία στην Ευρώπη. Το προσωπικό είναι διορισμένο εκτός ΑΣΕΠ. Άννα Μπενάκη και Δημήτρης Σιούφας συνέβαλαν στην αύξησή του, αλλά και οι προηγούμενοι δεν πήγαν πίσω. Η εργασία στη Βουλή δεν είναι σκληρή για τους περισσότερους εργαζόμενους εκεί. Καμία σχέση με τις εικόνες χάους στις Εφορίες ή στο ΙΚΑ. Αν το κοινοβουλευτικό προσωπικό είναι υπεράριθμο, αυτό δεν φαίνεται στους διαδρόμους ή στα γραφεία που φωτίζουν κάπως άχρωμα οι λαμπτήρες οικονομίας που τοποθετήθηκαν επί Προεδρίας Σιούφα. Δεν είναι εκεί οι υπάλληλοι;
ΘΑ ΚΟΠΟΥΝ οι δύο έξτρα μισθοί των υπαλλήλων της Βουλής που δίνονται για το άνοιγμα και το κλείσιμο της Ολομέλειας τον Οκτώβριο και τον Ιούνιο κάθε έτους; Φαίνεται πως η περικοπή συμπεριλαμβανόταν στα μέτρα που ανέφερε ο Πρωθυπουργός στο άτυπο Υπουργικό της 14ης Δεκεμβρίου, αλλά, παραδόξως, δεν ακούστηκε μετά στην ομιλία του Ζαππείου. Το οικονομικό επιτελείο επέμεινε και το κοινοβουλευτικό προσωπικό φαίνεται πως απείλησε με λευκή απεργία.
Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ Πετσάλνικος είναι στη μέση. Είναι βέρος Παπανδρεϊκός, αλλά ως πρόεδρος της Βουλής έχει το ρεφλέξ να υπερασπίσει το ποίμνιό του. Άλλο οι περικοπές στον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου - που ο Φίλιππος τις έκανε- κι άλλο το ψαλίδι στις αμοιβές του προσωπικού. Ως συμβιβασμός προτείνεται η φορολόγηση των δύο παραπάνω μισθών- κάτι που προκαλεί νέο σοκ σε όσους αδαείς μόλις αντιλαμβάνονται ότι ακόμη και το αφορολόγητο έχει άλλη σημασία πίσω από τους τοίχους της Βουλής.
ΤΕΛΙΚΑ, ΜΗΠΩΣ ΜΙΑ Άνγκελα Μέρκελ μάς χρειάζεται πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι νομίζουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: