Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

»Ασφαλιστρα

Του Δημήτρη Μητρόπουλου mhtro@dolnet.gr ΝΕΑ

ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΤΙ με τον Ανδρέα Λοβέρδο; Ο ίδιος δηλώνει πως δεν τρέχει τίποτε. Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας- και πρώτος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθηνών- φέρεται με τρόπο πολιτικά πρωτόγνωρο.
ΣΥΝΗΘΩΣ, ΟΙ κυβερνώντες είναι καθησυχαστικοί. Δεν χαλάνε ποτέ την ατμόσφαιρα. Το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Το μέλλον είναι ρόδινο. Και, εν πάση περιπτώσει, μετά την επόμενη τυφλή στροφή στον δρόμο βρίσκεται μια υπέροχη θέα και όχι μία νταλίκα που προσπερνάει κι έρχεται καταπάνω μας, μετωπικά.
ΜΕ ΤΟΝ Ανδρέα τα πράγματα είναι... διαφορετικά. Αυτό δεν είναι διακυβέρνηση. Είναι ταινία τρόμου. Στα ταμεία, κατ΄ έκφρασιν Ανδρέα, «δεν υπάρχει σάλιο». Και η ανεργία θα φθάσει το 1 εκατομμύριο εντός του 2010- δηλαδή περί το 20% των εργαζομένων. Τι συμβαίνει εδώ; Η μέθοδος Λοβέρδου δεν έχει να κάνει με τεχνοκρατικές προσεγγίσεις ή αναλογιστικές μελέτες του Ασφαλιστικού. Είναι καθαρή πολιτική. Όσο άσχημα και να πάνε τα πράγματα, αυτός θα το έχει πει εκ των προτέρων. Κι εφόσον το έχει προβλέψει, δεν θα πρόκειται για δικό του λάθος. Ό,τι προβλέπεις, κάνεις ό,τι μπορεί για να το αποφύγεις - έτσι δεν είναι; Εκτός αν δεν μπορείς. Αν είναι δηλαδή αναπόφευκτο.
Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ανταλλάσσει λοιπόν τον βολονταρισμό με τον φαταλισμό. Αντί της αποφασιστικότητας, επιλέγει τη μοιρολατρία. Πιστεύει πράγματι ότι είναι ανυπέρβλητα τα εργατικά προβλήματα; Δεν πιστεύει στις δυνάμεις του; Ή μήπως πιστεύει πως τον έχουν αφήσει μόνο και αβοήθητο; Πως είναι δηλαδή εξιλαστήριο θύμα; Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι πως, παρά τους καφέδες με τον Χάρη Παμπούκη στο Κολωνάκι, ο Ανδρέας ουδέποτε τα είχε καλά με τους ανθρώπους του Παπανδρέου. Ουσιαστική σχέση με τον Γιώργο ουδέποτε απέκτησε και τώρα που ο Παπανδρέου έγινε Πρωθυπουργός είναι μάλλον αργά να αποκτήσει. Άλλωστε, η παρουσία του Ροβέρτου Σπυρόπουλου δίπλα του- που από διευθυντής του ΠΑΣΟΚ έγινε γενικός γραμματέας του Εργασίας- είναι αμφίσημη. Θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη στήριξης- αλλά να έχει και χαρακτήρα επιτήρησης.
ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ο Ανδρέας αυτασφαλίζεται. Σαν τους επενδυτές που αγοράζουν ομόλογα και μετά αγοράζουν παράγωγα για να τα ασφαλίσουν σε περίπτωση χρεοκοπίας. Σύμφωνοι. Αν όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά- ή μάλλον πάνε τόσο άσχημα όσο φοβάται ο Λοβέρδοςουδείς στην Ελλάδα θα θυμάται ποιος είχε πει τι προηγουμένως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: