Της ΕΥΑΝΝΑΣ ΒΕΝΑΡΔΟΥ (venardu@enet.gr)ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Με χριστουγεννιάτικη διάθεση μας έρχεται ο Τζέρεμι Αϊρονς στην Αθήνα. Ο βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός μπορεί να διαθέτει την εμφάνιση και το φλεγματικό χιούμορ ενός Βρετανού με πύργο στο Κορκ, αλλά θα ενσαρκώσει επί σκηνής τον γερο-τσιγκούνη Σκρουτζ. Και μαζί τούς υπόλοιπους ήρωες της «Χριστουγεννιάτικης ιστορίας» του Καρόλου Ντίκενς, του πλέον δημοφιλούς παραμυθιού των Χριστουγέννων.
Ο διάσημος ηθοποιός θα εμφανιστεί την Τρίτη και την Τετάρτη στο Μέγαρο.
«Θα είμαι μόνος επί σκηνής, με... την εξαίρεση βέβαια της πολύ καλής ορχήστρας, και θα υποδυθώ με τη φωνή μου όλους τους χαρακτήρες του βιβλίου», επιβεβαιώνει. Και τα τρία πνεύματα, φυσικά! Δεν είναι κι εύκολο. Αλλο να βλέπεις μια κινηματογραφική διασκευή της ιστορίας, κι άλλο να στέκεις μόνος απέναντι στο κοινό, και να τα κάνεις όλα με τη φωνή σου.
«Ο κόσμος», εξηγεί, «λατρεύει να του αφηγούνται ιστορίες. Και δεν νομίζω πως θα έχει πρόβλημα συγκέντρωσης -έστω κι αν θα είναι στα αγγλικά. Πιστεύω πως μέσα σε όλη αυτή την καταναλωτική μανία των εορτών το να χαλαρώσουν και να σκεφτούν λιγάκι, θα τους φανεί γοητευτικό».
Ο ίδιος, ως παιδί δεν είχε αναμνήσεις από τον Σκρουτζ: «Το όνομά του βέβαια δημιουργεί σε όλους συγκεκριμένους συνειρμούς, αλλά δεν είχα καν διαβάσει την ιστορία πριν γίνει αυτή η πρόταση για την Αθήνα».
Τα παιδικά του Χριστούγεννα, πάντως, τα περνούσε με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο: «Αν και μεγάλωσα, δεν έχω απομυθοποιήσει τις γιορτές», εξομολογείται. «Η γυναίκα μου δεν μεγάλωσε έτσι, αλλά με αφήνει να τα γιορτάσω με τον δικό μου τρόπο (γελάει). Ετσι, κάθε πρωί των Χριστουγέννων πάμε εκκλησία, πίνουμε το ουίσκι μας, και ύστερα σκαρφαλώνουμε οικογενειακώς με τα παιδιά στους βράχους του Κορκ και βουτάμε στη θάλασσα. Ακολουθεί ένα πλουσιότατο μπραντς!».
Ο Σκρουτζ, ο γνωστότερος μισάνθρωπος της παγκόσμιας φιλολογίας, γίνεται άλλος άνθρωπος όταν έρχεται αντιμέτωπος με τον θανάτο.
«Ο Ντίκενς ήθελε να δείξει το μέγεθος της φτώχειας, κυρίως στα παιδιά. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Είναι καλό να μας υπενθυμίζουν πως μπορούμε να μοιραζόμαστε με άλλους όσα έχουμε. Να είμαστε γενναιόδωροι. Η εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων μάς κάνει και το ξεχνάμε. Η κουνιάδα μου και ο άντρας της τα Χριστούγεννα βγαίνουν και μοιράζουν φαγητό. Αυτό με εντυπωσιάζει ακόμα».
-Αναφέρεστε, όμως, μόνο στην ατομική πρωτοβουλία.
«Μα αυτό έχουμε!».
-Ναι, αλλά σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, όπου άλλοι αποφασίζουν για μας, πόσο ρεαλιστικό είναι ένα χάπι εντ;
«Μα εμείς είμαστε η κυβέρνηση. Αν δράμε σωστά και ψηφίζουμε σωστά, μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Αν η κρίση αυτή μας πάρει από κάτω, δεν κάνουμε τίποτα».
Ενας γοητευτικός και ευγενικός ηθοποιός που πάντα έδειχνε μια προτίμηση στους ρόλους «κακών». Ενας «ευγενής» που καβαλά... μοτοσικλέτα. «Πάντα!», αναφωνεί. «Στην Αγγλία τη χρησιμοποιώ πολύ. Και θα ήθελα με αυτήν να γυρίσω τη βόρεια Ελλάδα. Ως μηχανόβιος βρίσκω τα βουνά της μια πρόκληση, κι επιπλέον δεν την έχω επισκεφθεί ποτέ».
Πέρυσι, πάντως, ήρθε στην Επίδαυρο, όπου παρακολούθησε την παράσταση του «Χειμωνιάτικου παραμυθιού» του Σαμ Μέντες, στην οποία συμμετείχε η σύζυγος του Σίνεντ Κιούζακ. Θα ήθελε κάποτε να παίξει κι αυτός στο αργολικό θέατρο; «Ω, ναι. Αν και η Επίδαυρος απαιτεί ένα πολύ συγκεκριμένο είδος ερμηνείας...». *
* Στις παραστάσεις θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση, ενώ θα συμμετάσχουν μουσικοί της Καμεράτας και του «Melos Brass» υπό την διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ.
Βέφα Αλεξιάδου: Αυτή ήταν η διάσημη συνταγή για κέικ σοκολάτας
Πριν από 14 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου