Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

»“It’s all Greek to Me”: Από το site του Νουριελ Ρουμπινι


Δεν είναι και για ...πανηγυρισμούς, αλλά είναι ό,τι καλύτερο και κυρίως ό,τι πιο «αισιόδοξο» για την ελληνική οικονομία καταφέραμε να βρούμε στο διεθνές μιντιακό και διαδικτυακό στερέωμα όλες αυτές τις μέρες.
Από το site του «γκουρού» της παγκόσμιας οικονομίας, του Νουριέλ Ρουμπινί το αντλήσαμε - εξ ου και η ιδιαίτερη αξία του , το υπογράφει ο επίσης πολύ γνωστός οικονομολόγος Εντουαρντ Χιου και φέρει τον ...εύγλωττο τίτλο «It’s all Greek to Me».
Στην πρώτη ανάγνωση, το ..αισιόδοξο μήνυμα που μπορεί να αντλήσει κανείς είναι ότι σε καμία περίπτωση ...δεν χρεοκοπούμε τώρα αλλά, πιθανότατα, θα χρεοκοπήσουμε μακροπρόθεσμα...

...Στη δεύτερη ματιά όμως, ο Χιού λέει αλήθειες - μεγάλες αλήθειες και για την «αμαρτωλή» μας οικονομία, αλλά και για τους, όχι και τόσο ...αναμάρτητους, διεθνείς οίκους, αναλυτές και έντυπα.

Ιδού, τα πιο βασικά σημεία της ανάλυσής του:

*Για την ελληνική οικονομία:

...«Μακροπρόθεσμα, είμαστε όλοι ...νεκροί. Δεν είμαστε όμως νεκροί ακόμη. Και στο διάστημα ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο αδιαμφισβήτητες αλήθειες κινούνται επενδυτές, κεφαλαιαγορές και πολλοί ακόμη εν δυνάμει οικονομικοί παράγοντες...»

*Για τους διεθνείς κριτές κι επικριτές μας:

... «Δεν είναι η πρώτη φορά που επενδυτές και δημοσιογράφοι προαναγγέλουν τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας: Το ίδιο το Spiegel τον περασμένο Απρίλιο είχε άρθρο με τον τίτλο «Η Ελλάδα στο χείλος της πτώχευσης...»

*Η αλήθεια που η ίδια η Moody’s είπε:

«...Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα η Moody’s έγραψε πως «οι φόβοι των επενδυτών ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με κρίση ρευστότητας στο άμεσο μέλλον είναι εντελώς αβάσιμοι... Ο βαθμός κινδύνου που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση να μην μπορεί να εξυπηρετήσει ή να χρηματοδοτήσει το χρέος της τα αμέσως επόμενα χρόνια δεν διαφέρει ουσιαστικά από τον αντίστοιχο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν κι αρκετά άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης...»

*Ποιο είναι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας:

«Εκείνο που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι μια άμεση κρίση ρευστότητας αλλά μια ενδεχόμενη χρεοκοπία μακροπρόθεσμα, εάν δεν καταφέρει να ανεβάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης στα επίπεδα εκείνα που επιβάλλει ένας πληθυσμός όλο και περισσότερων συνταξιούχων με όλο και λιγότερους και μεγάλης ηλικίας ενεργούς εργαζόμενους...»

*Πώς θα αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση:

«Η άποψή μου στην παρούσα φάση είναι πως η πολιτική ηγεσία (της Ευρωπης) θα κάνει ό,τι μπορεί - και μπορεί να κάνει πολλά - για να σταματήσουν να πιέζουν και να επηρεάζουν οι αγορές τόσο πολύ την υπόθεση (της Ελλάδας). Παράλληλα όμως θα θελήσει να διατηρήσει και την δική της, πολιτική πίεση προς τη νέα Σοσιαλιστική κυβέρνηση της Αθήνας...»

http://www.ellispoint.gr/index.php?option=com_resource&controller=article&article=606&category_id=3&Itemid=21

Δεν υπάρχουν σχόλια: