Tης Μαριαννας Τζιαντζη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πώς γίνεται οι άνδρες παρουσιαστές των πρωινών ενημερωτικών εκπομπών να φορούν κανονικά χειμωνιάτικα ρούχα, όμως για τις γυναίκες που παρουσιάζουν τα πρωινάδικα και τις «λάιτ» μεσημβρινές και απογευματινές εκπομπές να ισχύει το «πέρα βρέχει»; Και όταν λέμε «πέρα», εννοούμε πολύ πέρα, σε κάποια άλλη ήπειρο, γιατί στα ελληνικά στούντιο επικρατεί η αιώνια λιακάδα του χαζοχαρούμενου μυαλού. Ενώ οι άνδρες φορούν μακρυμάνικα και σακάκι με ή χωρίς γραβάτα, οι περισσότερες κυρίες και δεσποινίδες στις «λάιτ» εκπομπές εμφανίζονται είτε σαν παιδούλες στην κατασκήνωση είτε σαν θαμώνες κάποιου παραθαλάσσιου μπαρ: τσόκαρα, σχισίματα, αβυσσαλέα ντεκολτέ και μόνο καπελαδούρες για τον ήλιο δεν ..φοράνε. Προφανώς, δεν ντύνονται έτσι για να αρέσουν στο άλλο φύλο, αφού το κοινό αυτών των εκπομπών είναι κυρίως γυναικείο. Στη μέση Ελληνίδα νοικοκυρά απευθύνονται, που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνει τις δουλειές του σπιτιού με αμφίεση και διάθεση Μυκόνου.
Ανάμεικτα συναισθήματα μου προκάλεσε το βίντεο με τη συνέντευξη του Εμμανουήλ Κριαρά στο «Αλ Τσαντίρι Νιουζ». Από τη μια καμαρώνεις τον μεγάλο δάσκαλο, την πνευματική νιότη και τη μαχητικότητά του, από την άλλη βλέπεις να τον καταπίνει το παρδαλό θέαμα, με τα καλά του και τα κακά του. Οταν μιλούν τέτοιοι άνθρωποι, σωπαίνεις, δεν συμπληρώνεις, δεν επεξηγείς, όπως έκανε (με σεβασμό, βεβαίως) ο κ. Λαζόπουλος. Πάντως, το να δουν και να ακούσουν πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι τον κ. Κριαρά, έστω και για όσο χρόνο κρατά ένα βιντεοκλίπ, είναι κέρδος, ιδίως σε μια εποχή ανυδρίας – και όχι μόνο τηλεοπτικής. Το μεγαλύτερο κέρδος θα ήταν να διαβάσει, να γνωρίσει κανείς τα βιβλία, τις επιστημονικές εργασίες του Εμμανουήλ Κριαρά κι εκεί να ανακαλύψει την έγνοια και την αγάπη του όχι μόνο για τη δημοτική, αλλά και για την αρχαία (και τη λιγότερο αρχαία) ελληνική γραμματεία, γι’ αυτό το ποτάμι που ούτε καν περνά μέσα από τα δάχτυλά μας.
Χρήσιμη και διαφωτιστική ήταν η προχθεσινή έκτακτη εκπομπή του ΣΚΑΪ για τα ελληνοτουρκικά, ενόψει της επικείμενης εξέτασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Στη συζήτηση συμμετείχαν άνθρωποι που δεν έχουν απλώς «άποψη», αλλά επί χρόνια μελετούν και γνωρίζουν από πρώτο χέρι την τουρκική πραγματικότητα. Εντύπωση προκάλεσε η επικοινωνιακή άνεση με την οποία ο Τούρκος υπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα απάντησε, σε μια συνέντευξη που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες, ακόμα και στις δύσκολες ερωτήσεις του Αλέξη Παπαχελά, που ήταν και ο συντονιστής της συζήτησης.
Ας τελειώσουμε με κάτι ανάλαφρο. Η πρόσφατη μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο του Ντουμπάι ήταν η «ιστορικότερη» όλων των εποχών, σύμφωνα με το δελτίο ενός μεγάλου καναλιού. Υπάρχουν, δηλαδή, πτώσεις ιστορικές και ιστορικότερες, ενώ τίποτα δεν μας εμποδίζει να αναμένουμε την «ιστορικότατη».
ΩΣΤΕ ΠΑΜΕ ΠΡΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ;
Πριν από 26 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου