Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

»Πολιτικα παρασκηνια

4 Νοε Ελευθεροτυπία

Ανθη και ζιζάνια...
Είναι απλές αρρυθμίες, που οφείλονται στο γεγονός ότι έχουμε νέα κυβέρνηση με πολλά ετερόκλιτα πρόσωπα;
Είναι απλή ασυνεννοησία, που οφείλεται στο γεγονός ότι τα πρόσωπα δεν έχουν ακόμη βρει τον βηματισμό τους; Και γιατί ο πρωθυπουργός δεν παρεμβαίνει; Τα ερωτήματα αυτά ανακύπτουν, επειδή το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν φαινόμενα «δυσλειτουργίας» (το λιγότερο), καθώς αποδοκιμάστηκαν αποφάσεις υπουργών από άλλα κυβερνητικά στελέχη ή προκλήθηκαν μικροσυγκρούσεις μεταξύ στελεχών του ίδιου υπουργείου. Στην πρώτη περίπτωση εντάσσεται η αιχμή που άφησε ο αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος για το οικονομικό επιτελείο στο θέμα των αυξήσεων (ή μη) στους υψηλόμισθους του Δημοσίου. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ήρθε σε... δύσκολη θέση. Στη δεύτερη περίπτωση εντάσσονται όσα έγιναν μετά από ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου κι έναν υπαινιγμό του υφυπουργού της Ι. Πανάρετου ότι χειρίζεται κάποια θέματα «με επικοινωνιακό τρόπο». Οσο για το ερώτημα, γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου δεν παρεμβαίνει είτε προληπτικά είτε πυροσβεστικά για να αποτρέψει την εκδήλωση κι άλλων παρόμοιων τριβών στο μέλλον, οι εξηγήσεις είναι τρεις. Πρώτον, διότι δεν προλαβαίνει, καθώς τον μισό περίπου χρόνο του τον περνάει σε ταξίδια (τώρα βρίσκεται στον Αγιο Δομήνικο). Δεύτερον, διότι τέτοιες τριβές τις θεωρεί ήσσονος σημασίας. Και, τρίτον, διότι πιστεύει στη θεωρία του Μάο «αφήστε όλα τα λουλούδια ν' ανθίσουν». Αν ισχύει η τελευταία εξήγηση, πρέπει να δώσει λίγη προσοχή και στα... ζιζάνια. Γιατί, αν πυκνώσουν και μεγαλώσουν πολύ, μπορούν να ξεράνουν τον κήπο...

Γ.ΚΑΡ. 24 Νοε Ελευθεροτυπία

«Μποφόρ»
!Τι ελπίζει η Ντόρα από την υποστήριξη του Πολύδωρα;
Να πάρει ο Βύρων τον... στρατηγό άνεμο από το στρατόπεδο του Σαμαρά και να τον πάει στο δικό της!

Γ.ΚΑΡ. 24 Νοε Ελευθεροτυπία

Με... εμβόλιο στο Μουντιάλ!
«Θα κάνετε το εμβόλιο της γρίπης, κύριε Πρόεδρε;», ρώτησα τον Κάρολο Παπούλια. «Και βέβαια ναι, δεν παίζουμε μ' αυτά», απάντησε.
Ηταν ευδιάθετος, είχε μόλις ευχηθεί «καλή δύναμη» στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, την οποία είχε προσκαλέσει στο προεδρικό μέγαρο και τους έδωσε συγχαρητήρια για την πρόκριση στο Μουντιάλ. Υποσχέθηκε, μάλιστα, ότι θα είναι παρών τον Ιούνιο του 2010 στη Ν. Αφρική.

Στους καλεσμένους του διηγήθηκε πως στη Σλοβενία, όπου ήταν προ ημερών, παρακολούθησε την ελληνική νίκη, αλλά και εκείνη των Σλοβένων εναντίον των Ρώσων. Και όπως του είπε ο Σλοβένος πρόεδρος, ο Ρώσος ηγέτης Μεντβιέντεφ την επομένη της ήττας της χώρας του δεν μπορούσε να πάρει μέρος στις επίσημες διμερείς συνομιλίες. Του είχε κοπεί η λαλιά!

Λ.Π. 24 Νοε Ελευθεροτυπία

Της το κράτησε μυστικό
Το πρώτο τετ α τετ είχαν ο Μανουέλ Μπαρόζο και η Ελληνίδα νέα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη.
Την υποδέχθηκε θερμά στο γραφείο του στις Βρυξέλλες. Η συνάντησή τους κράτησε μία ώρα (11.00-12.00). Της είπε πόσο ελληνολάτρης είναι και ότι έρχεται συχνά στην Ελλάδα και για πολιτικούς λόγους, αλλά και για διακοπές. Της έκανε και επίθεση φιλίας, μετά την περίοδο ψυχρότητας που υπήρχε με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν στήριξε την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία στη θέση του προέδρου της Επιτροπής. «Η σοσιαλιστική οπτική έχει τη δική της σημαντική συμβολή στις ευρωπαϊκές αποφάσεις», φέρεται να της είπε. Της πρόσφερε καφέ με σοκολατάκι, που ήταν τυλιγμένο σε χαρτί με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (τα 12 αστέρια). Κουβέντα, όμως, δεν της είπε για το χαρτοφυλάκιο που θα της δώσει. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και μέχρι να ολοκληρωθεί, σφίγγα ο Μπαρόζο.

ΧΡ.ΚΟΡ. 24 Νοε Ελευθεροτυπία

«Πληγή» οι γραμματείς
«Κανείς δεν θα τοποθετηθεί ξανά σε θέση στην οποία υπηρέτησε και στο παρελθόν», είχε πει προεκλογικά ο Γιώργος Παπανδρέου.
Κι, όμως, αυτό δεν τηρήθηκε, τουλάχιστον σε μια περίπτωση μέχρι τώρα. Προχθές ανακοινώθηκε ο διορισμός της Λίνας Μενδώνη στη θέση της γενικής γραμματέως Πολιτισμού, στην οποία είχε υπηρετήσει από το 1999-2004. Του ξέφυγε ή είναι τόσο αναντικατάστατη η κ. Μενδώνη; Πάντως, έχει επιβιώσει στην ίδια θέση με τέσσερις υπουργούς (Ελισάβετ Παπαζώη, Θ. Πάγκαλο, Ε. Βενιζέλο και, τώρα, τον Π. Γερουλάνο) και όσοι την ξέρουν λένε ότι ξέρει καλά τη δουλειά της. Η κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει μέχρι τώρα ορισμένες προεκλογικές δεσμεύσεις της σε θέματα οικονομικής πολιτικής. Ενδεχομένως να μην μπορούσε να κάνει διαφορετικά, γιατί -όπως λέει ο πρωθυπουργός- «δεν φανταζόμασταν ποτέ την κατάσταση που βρήκαμε στην οικονομία». Οσο κι αν αυτός ο ισχυρισμός μοιάζει άλλοθι, μπορεί να πείσει ορισμένους. Ομως, στο θέμα των προσώπων τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η υπόθεση με τους γενικούς γραμματείς αποδεικνύεται μεγάλη πληγή για την κυβέρνηση.

Π.ΣΩΚ. 24 Νοε Ελευθεροτυπία

Θα δεσμευτούν;
Η στάση Ποντίου Πιλάτου των υπουργείων Αμυνας, Ναυτιλίας και Παιδείας, σχετικά με την εκδίωξη των δυσλεκτικών από τις στρατιωτικές σχολές, είχε επικριθεί προ οκταμήνου από τις στήλες της «Ε».
Μετά τα δημοσιεύματα ακολούθησε μπαράζ επερωτήσεων, με σκληρότερη όλων αυτή του κυβερνητικού -τότε- βουλευτή Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ: η Ελληνική Εταιρεία Δυσλεξίας ξανανοίγει το θέμα σε συνέδριό της (5-6 Δεκεμβρίου), στο οποίο έχουν κληθεί να απολογηθούν για τη στάση τους οι στρατιωτικές σχολές διά των αρμοδίων εκπροσώπων τους. Οπως πληροφορούμαστε, ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση. Δεν αρκεί. Πρέπει να ανταποκριθούν και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, ώστε η όλη διαδικασία απολογίας να λάβει τον χαρακτήρα δέσμευσης.

Α.Σ. 24 Νοε Ελευθεροτυπία

Μήνυμα
Τα θυρανοίξια, δηλαδή τα εγκαίνια του ναού Εισοδίων της Θεοτόκου, έγιναν στο Πέραν της Κωνσταντινούπολης.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε ένα μήνυμα προς την τουρκική κυβέρνηση και όχι μόνο: «Ναι, εκλαύσαμεν πολύ. Επονέσαμε πολύ. Αναιτίως και χωρίς καμίαν ενοχήν από μέρους μας. Τώρα είναι πλέον καιρός να χαρούμε. Να ιδούμε αποκαθισταμένους όχι μόνον τους ιερούς ναούς μας, αλλά και τας γενομένας εις βάρος μας πολλάς αδικίας. Τώρα είναι καιρός ανασυγκροτήσεως και πορείας της Ομογενείας προς ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει σήμερα προς πάσαν κατεύθυνσιν η πονεμένη Ρωμηοσύνη της Κωνσταντινουπόλεως». Και ο νοών νοείτω.

Θ.ΤΣ. 24 Νοε Ελευθεροτυπία

«Ψηφίστε μας»!
Αναγνώστης μας δέχτηκε χθες το πρωί ένα τηλεφώνημα από ένα «γαλάζιο» γραφείο: «Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι την Κυριακή ψηφίζουμε για την εκλογή προέδρου της Ν.Δ.
Θα θέλαμε την υποστήριξή σας», του είπαν. «Μα, εγώ ψηφίζω... Συνασπισμό», απάντησε γελώντας εκείνος.

Ο υπάλληλος του ζήτησε συγγνώμη και έκλεισε βιαστικά το τηλέφωνο. Πάλι καλά. Μέσα στην πρεμούρα που έχουν, θα μπορούσε να του πει: «Και τι πειράζει που ψηφίζετε άλλο κόμμα; Ελάτε να ψηφίσετε και για τον αρχηγό μας»!

Γ.ΚΑΡ. 24 Νοε Ελευθεροτυπία

Θα προλάβουν;
Μετά τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τους σεισμούς του 1999, τις έντεκα επιστολές που έλαβαν εφτά διαφορετικοί υπουργοί και υφυπουργοί Πολιτισμού και τις οκτώ ερωτήσεις στη Βουλή, κάποιο φως άρχισε να φαίνεται στο τούνελ για την αποκατάσταση των ζημιών του Αγίου Διονυσίου, της καθολικής εκκλησίας στην οδό Πανεπιστημίου.
Φως έριξε ο νέος υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νάσου Αλευρά, είπε ότι έχει εγκριθεί η οικονομοτεχνική μελέτη του έργου για την αποκατάσταση των ζημιών. Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων έχει προτείνει την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ . Το θέμα είναι να εκταμιευτεί το ποσό πριν πέσει κάποιος από τους τοίχους του ναού.

Θ.ΤΣ. 24 Νοε Ελευθεροτυπία

Απαγορεύεται το πτύειν
Προς κ.
Μ. Χρυσοχοΐδη, υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Μετά από πολύχρονες και συνδυασμένες προσπάθειες διαφόρων υπηρεσιών και κυβερνήσεων, φτάσατε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν τολμά ο άλλος να φτύσει.

Φτύνεις πάνω, φτύνεις τα μούτρα σου, φτύνεις κάτω, φτύνεις τ' αρχίδια σου.

Μ.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: