Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

»Διπλη μαχη


30 Νοε Απόψεις Ελευθεροτυπία

ΥΠΑΡΧΟΥΝ σοβαρές ενδείξεις, ότι η Κομισιόν θα ικανοποιήσει το αίτημα της Ελλάδας να της δοθεί προθεσμία 3-4 ετών για να επαναφέρει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, όμως, θα επικυρώσει την απόφαση για να τεθεί η ελληνική οικονομία στο καθεστώς της σκληρής επιτήρησης.

ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ, επίσης, η Κομισιόν, όπως αναφέρεται στο πόρισμά της, ότι «οι δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα», για να στηριχθεί η ανάπτυξη. Θα κληθεί κατόπιν αυτού η ελληνική κυβέρνηση, να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα στο τριετές πρόγραμμα Σταθερότητας και... Ανάπτυξης, που θα καταθέσει τον Ιανουάριο στις Βρυξέλλες.

ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ γνωστό, ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που θα βρεθεί αύριο και μεθαύριο αντιμέτωπος με πιέσεις των συναδέλφων του στο Ecofin, θα επαναλάβει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημοσιονομική εξυγίανση με ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και άλλα μέτρα.

ΔΙΝΕΙ Η κυβέρνηση αυτή την κρίσιμη περίοδο, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, τη μάχη της αξιοπιστίας, για να ανατρέψει τη δυσμενή εικόνα που έχει δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία με τα ψευδή στατιστικά στοιχεία, που δημοσιοποιούσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ, λοιπόν, να κατανοήσουν οι Βρυξέλλες, ότι χρειάζεται κατανόηση και από τη δική τους πλευρά, για να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κατάσταση χωρίς αναταράξεις και επιδείνωση της οικονομίας, αλλά να δρομολογηθεί η ανάκαμψη. Χωρίς κατανόηση και ουσιαστική στήριξη ή υπογράμμιση, ότι «οι δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα», θα είναι μια ευχή των Βρυξελλών χωρίς αντίκρυσμα. Αυτήν την ώρα η αυστηρότητα στην τήρηση του διαβόητου Συμφώνου Σταθερότητας δεν βοηθάει καθόλου για να ξεπεραστεί η κρίση.

ΜΕ ΑΥΤΟ το πνεύμα μίλησε το Σάββατο στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στέλνοντας μήνυμα για κατανόηση προς τις Βρυξέλλες και τις διεθνείς χρηματαγορές, που προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν εκμεταλλευόμενες την κρίση. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «και οι τράπεζες διεθνώς είναι υπόλογες για την κρίση, διότι μαζεύουν χρήματα και δεν επενδύουν».

ΑΠΕΝΑΝΤΙ στην αυστηρότητα των κοινοτικών κανόνων, που ενδιαφέρονται για τους αριθμούς, βρίσκεται η κοινωνική ευαισθησία, η οποία πρέπει να επιδεικνύεται από κάθε κυβέρνηση, προπαντός για τη στήριξη των αδυνάμων, οι οποίοι πλήττονται από την κρίση. Διπλή είναι η μάχη για τη σημερινή κυβέρνηση: τη δίνει για την αξιοπιστία και την κοινωνική ευαισθησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: