Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

»Πολιτικα παρασκηνια

30 Νοε Ελευθεροτυπία

Το ένα δεν ήταν ντέρμπι...
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές (περί τις 11 το βράδυ) δεν υπήρχε κανένα επίσημο αποτέλεσμα από τις κάλπες για την εκλογή του νέου αρχηγού της Ν.Δ.
Ούτε κάν πόσοι ψήφισαν γνωρίζαμε. Ομως, από πολύ νωρίς (τέσσερις και πλέον ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες) άρχισαν να κυκλοφορούν, κυρίως σε ορισμένα μπλογκ του Διαδικτύου, τα αποτελέσματα. Κοινός παρονομαστής τους η βεβαιότητα για τη νίκη του Αντώνη Σαμαρά, με τεράστια διαφορά από την Ντόρα Μπακογιάννη. Μόλις έκλεισαν οι κάλπες, κάναμε μια απόπειρα να βγάλουμε κάτι επίσημο από τα στρατηγεία των δύο μονομάχων. Από αυτό του κ. Σαμαρά επιβεβαίωναν όχι... μόνο τη νίκη του, αλλά και την εκλογή του από τον χθεσινό πρώτο γύρο. Στο στρατηγείο της κ. Μπακογιάννη γνώριζαν την εικόνα αυτή που εξέπεμπαν οι αντίπαλοι. Οπως ήταν φυσικό, δεν την επιβεβαίωναν. Ελεγαν ότι είχαν πάει καλά σε πολλούς νομούς της επαρχίας και περίμεναν τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες (Α' και Β' Αθηνών, Θεσσαλονίκη κ.λπ.), οι οποίες θα έκριναν το αποτέλεσμα. Συμπέρασμα: από τα δύο ντέρμπι που είχαμε χθες, το ένα μεταξύ «κόκκινων» και «πράσινων» δεν ήταν ντέρμπι. Ηταν αυτό μεταξύ των γαλάζιων; Θα το δούμε σήμερα. Πάντως, αν νικήσει ο Σαμαράς, θα το γιορτάσει διπλά (είναι και «γαύρος»). Αν χάσει, θα έχει μια μικρή παρηγοριά με τη νίκη του Θρύλου...

Γ.ΚΑΡ. 30 Νοε Ελευθεροτυπία

Επίκαιρες ερωτήσεις
«Ολοι έτρεχαν για να γλιτώσουν λοιπόν, κάποιοι βγαίναν απ' τα σπίτια και τρέχαν στον δρόμο, άλλοι από τον δρόμο επέστρεφαν σπίτι τους, άλλοι ακόμη κατευθύνονταν από τη θάλασσα προς τη στεριά και άλλοι από τη στεριά προς τη θάλασσα: διότι μέσα στην ταραχή τους θεωρούσαν το μέρος όπου βρίσκονταν λιγότερο σίγουρο από αυτό στο οποίο δεν βρίσκονταν...».
Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Dione Cassio την απελπισμένη προσπάθεια των κατοίκων της Πομπηίας και της Herculanum να αποδράσουν από αυτό που πρέπει να έμοιαζε με Αποκάλυψη.

30 Νοε Ελευθεροτυπία

Διπλό «ατύχημα»
Δεν ήταν μόνο το ηλεκτρονικό σύστημα της Ν.Δ. που «έπεσε», σπέρνοντας ερωτήματα και προκαλώντας ταλαιπωρία σε όσους ήθελαν να ψηφίσουν για τον νέο αρχηγό.
Εκτός λειτουργίας ήταν από το πρωί χθες και ο κεντρικός ψηφιακός κόμβος του Δήμου Αθηναίων. Στελέχη του δήμου διέψευδαν, πάντως, ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στα δύο ψηφιακά «ατυχήματα» ή ότι ο μηχανισμός του δήμου είχε μπει στην υπηρεσία των εσωκομματικών εκλογών και... ηλεκτρονικώς. Συνέπεσαν, όμως, με εκείνα της Ν.Δ., επιρρίπτοντας ευθύνες στον ΟΤΕ. Τυχαίες συμπτώσεις;

Α.Χ. 30 Νοε Ελευθεροτυπία

!
Ελληνας μετανάστης μονολογεί: Καθυστέρησαν χθες η εκλογική διαδικασία στο ντέρμπι εκλογής του προέδρου της Ν.Δ. και το ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Φαίνεται ότι έχουν στενή σχέση οι ψήφοι με τα γκολ.

Π.Π. 30 Νοε Ελευθεροτυπία

Χαμόγελα στις Πρέσπες
Τοπικά προϊόντα του Νομού Φλώρινας πρόσφερε ο Γιώργος Παπανδρέου στους πρωθυπουργούς της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και της FYROM Νίκολα Γκρούεφσκι, όταν τους υποδέχθηκε στην Πύλη Πρεσπών, το απόγευμα της Παρασκευής.
Πρώτος έφτασε ο Ελληνας πρωθυπουργός, δεύτερος ο Σκοπιανός και τρίτος ο Αλβανός. Τα χαμόγελα περίσσεψαν, οι τρεις τους έδωσαν συμβολικά τα χέρια σε μια αναμνηστική φωτογραφία με θέα την Πρέσπα και στη συνέχεια ο Γ. Παπανδρέου τούς ενημέρωσε για την ιστορία της περιοχής, πριν αρχίσουν η άτυπη τριμερής και οι διμερείς συναντήσεις. Το «παρών» στην υποδοχή Παπανδρέου έδωσαν ο υφυπουργός Οικονομίας Μάρκος Μπόλαρης και ο τοπικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης. Τα Δυτικά Βαλκάνια είχαν βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στο παρελθόν, αλλά τα τελευταία χρόνια ξεχάστηκαν. Ο Παπανδρέου τα επαναφέρει στο προσκήνιο και ίσως η συνάντηση στην Πύλη Πρεσπών να είναι η πύλη για την είσοδο σε μια νέα φάση όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Ν.Ρ. 30 Νοε Ελευθεροτυπία

Πρωτοτύπησε
Προκαταρκτική εξέταση για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου της νέας γρίπης διέταξε ένας εισαγγελέας στη Ρόδο.
Μόνος αυτός από τις εσχατιές της Ευρώπης θα αποδείξει όλη την επιστημονική αλήθεια.

Θα καλούσε και τον Γαλιλαίο να απολογηθεί, αλλά τον πρόλαβε η... Ιερά Εξέταση!

Μγς 30 Νοε Ελευθεροτυπία

Καφές κι εφημερίδα
Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν κλεισμένος στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ το μεσημέρι του Σαββάτου για τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.
Ετσι, η σύζυγός του, Αντα, απόλαυσε μόνη της τη λιακάδα και τον απογευματινό καφέ της, στην καφετέρια «Μέντα» της Κηφισιάς. Μαζί με τον καφέ, φυσικά, πάει η εφημερίδα και η κ. Παπανδρέου μελετούσε την «Ελευθεροτυπία», που είχε (να το θυμίσουμε) πρώτο θέμα τον «επώδυνο τοκετό στη Ν.Δ.».

Γ.ΚΑΡ. 30 Νοε Ελευθεροτυπία

Χάθηκαν...
Να μελετήσει το Σαββατοκύριακο το Ασφαλιστικό ήθελε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς το θέμα μπαίνει σε κρίσιμη φάση.
Ζήτησε, λοιπόν, από τις υπηρεσίες του υπουργείου να του φέρουν τις προηγούμενες αναλογιστικές μελέτες (του Φακιολά, του Σπράου, της βρετανικής κυβερνητικής υπηρεσίας και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας). Πλην, όμως, καμιά δεν υπήρχε στο αρχείο. Οχι ότι θα ανακάλυπτε κάποιο κρυμμένο θησαυρό. Αλλά, έτσι, για την Ιστορία και τη συνέχεια (στη βιβλιοθήκη) του κράτους.

Γιατί δεν υπάρχουν κρυφές πτυχές για τα αδιέξοδα στα οποία οδηγήθηκαν οι προηγούμενοι που επιχείρησαν να μεταρρυθμίσουν το Ασφαλιστικό.

Μγς 30 Νοε Ελευθεροτυπία

Διαφωνίες
Διαφωνίες στο «οργανωτικό», στο «πολιτικό», στο τι πρέπει να γίνει στο μέλλον.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην πλέον κρίσιμη φάση του. Στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, που θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδος, αναμένεται να αποφασιστεί η πορεία του κόμματος εντός του συμμαχικού σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ, που σταδιακά μετατρέπεται σε ενιαίο πολιτικό φορέα. Το πρώτο βήμα έγινε με την απόφαση για δημιουργία μητρώου μελών ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός αν και αυτό είναι ένα «πυροτέχνημα», για να πέσουν οι τόνοι σ' όσους διεκδικούσαν να εμφανίζονται ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι κάποιας συνιστώσας του.

Το ερώτημα που πλανάται και ζητεί απάντηση είναι τι θα πράξει ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος δεν διαθέτει την επιρροή που είχε μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, ενώ στελέχη του ΣΥΝ ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να λάβει πρωτοβουλίες. Με λίγα λόγια, όποιος προλάβει...

Θ.ΤΣ. 30 Νοε Ελευθεροτυπία

Ταλαιπωρία
«Κάντε κάτι, γιατί θα τις σπάσουμε τις συσκευές», είπαν στον Παναγιώτη Ψωμιάδη αγανακτισμένοι ψηφοφόροι της Ν.Δ., χθες το πρωί, που περίμεναν πότε θα ξεπεραστεί το μπλακ άουτ στο ηλεκτρονικό σύστημα της ψηφοφορίας και συνωστίζονταν σε τεράστιες ουρές, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.
Ηλικιωμένοι οι περισσότεροι, πήγαν από νωρίς το πρωί για να ψηφίσουν γρήγορα, αλλά πέρασαν μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία, καθώς μεταξύ τους υπήρχαν και άτομα με κινητικά και άλλα προβλήματα υγείας. Κάποιοι οργίστηκαν τόσο πολύ, που ξεκίνησαν να φύγουν χωρίς να ψηφίσουν κι έπεσαν πάνω στη βουλευτή Ελενα Ράπτη, που προσπαθούσε να τους πείσει να δώσουν τόπο στην οργή και να κάνουν υπομονή. Στην ουρά περίμενε υπομονετικά και ο βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης. Θέλει και θυσίες η δημοκρατική συμμετοχή.

Ν.Ρ. 30 Νοε Ελευθεροτυπία

*
Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα στο ντέρμπι, το ανέκδοτο ταιριάζει γάντι στην περίσταση: «Πώς θα λεγόταν ο Παναθηναϊκός αν αγωνιζόταν στην Αγγλία; Αστον Τίτλον!».

Γ.ΚΑΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: