Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

»Οχι αλλες γελοιοτητες

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος ΕΘΝΟΣ

Είναι δύσκολες οι μέρες που περνάμε. Και ο καθένας μας καταλαβαίνει ότι μόνο εύκολη δεν θα είναι η διαδικασία που θα χρειαστεί για να βγούμε από το τούνελ της κρίσης. Γι αυτό και θεωρώ ότι το λιγότερο που οφείλουμε όλοι αυτή την ώρα είναι ν αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με στοιχειώδη έστω σοβαρότητα. Μπορεί να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε με το ένα ή το άλλο μέτρο για τη μείωση του ελλείμματος, μπορεί να θεωρούμε σωτήρια ή καταστροφική τη μία ή την άλλη πρόταση για την αντιμετώπιση του ενός ή του άλλου προβλήματος, αλλά εκείνο που δεν επιτρέπεται είναι να χανόμαστε μέσα σε ...πρακτικές αυταπόδεικτα γελοίες.

Κι όταν λέω «γελοίες» κυριολεκτώ. Προσωπικά δεν βρίσκω άλλη λέξη για να χαρακτηρίσω αυτό που έγινε χθες: η κυβέρνηση συγκαλεί μια σύσκεψη για να ξεκινήσει η διαδικασία εξεύρεσης λύσης για το ασφαλιστικό, αλλά κάποιοι αποφασίζουν ότι η σύσκεψη δεν πρέπει να γίνει και μπλοκάρουν τις εισόδους του κτιρίου. Και η σύσκεψη που έχει να κάνει με το παρόν και το μέλλον εκατομμυρίων Ελλήνων αναβάλλεται γιατί έτσι έκριναν εκατό, διακόσιοι ή τριακόσιοι νοματαίοι.

Θα μπορούσα να προσθέσω πολλά που να δικαιολογούν τα όσα για «γελοιότητες» προανέφερα. Αλλά το πρόβλημά μου δεν είναι ν ασχοληθώ με περιορισμένης σοβαρότητας μεγαλοστομίες περί «πολέμων», ούτε με την πρωτοφανή παγκοσμίως άποψη ότι η όποια μειοψηφία έχει το δικαίωμα ν απαγορεύει στους υπόλοιπους το δικαίωμα να διαλέγονται για οτιδήποτε θεωρούν χρήσιμο ή και απαραίτητο.

Και ο διάλογος για το ασφαλιστικό είναι απαραίτητος. Με όποια συνέχεια κι αν έχει. Με συναινέσεις, όπου υπάρξουν, και με ρήξεις, όπου χρειαστεί, με συμπορεύσεις ή με συγκρούσεις, μέσα από τις διαδικασίες, τις δράσεις και τις αντιδράσεις τις οποίες διασφαλίζει το δημοκρατικό πολίτευμα. Οι λύσεις στα προβλήματα έρχονται μέσα από τις συναινέσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Δεν επιβάλλονται με το «έτσι γουστάρω» της όποιας μειοψηφίας, η οποία μάλιστα αυτοαναγορεύεται ως η μοναδική προστάτιδα ενός λαού που δεν ξέρει το καλό του ώστε να την αναγνωρίσει ως τέτοια.

Θέλω να πιστεύω ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι γελοιότητες εξαντλήθηκαν χθες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: