Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

»Μυστικη συμφωνια Σαμαρα-Αβραμοπουλου για την υπαρχηγια της ΝΔ;


Σαμαράς-Αβραμόπουλος συμφώνησαν ότι ο δεύτερος θα καταλάβει θέση αντιπροέδρου στη ΝΔ υποστηρίζουν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κύκλοι που πρόσκεινται στην κυρία Μπακογιάννη. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος έκανε ανάλογη πρόταση στην κυρία Μπακογιάννη. Του Στέλιου Κούλογλου.
Η τελευταία απάντησε στον κ. Αβραμόπουλο «Δημήτρη σε θέλω μαζί μου», χωρίς όμως να συμφωνήσει ούτε στο θέμα της υπαρχηγίας, ούτε στη διατύπωση μιας κοινής διακήρυξη αρχών, αίτημα που επίσης έθεσε ο κύριος Αβραμόπουλος. Αντίθετα, ο κ. Σαμαράς συναίνεσε στα αιτήματα Αβραμόπουλου -τόσο για την αντιπροεδρία όσο και την κοινή διακήρυξη (δημοσιεύεται στη συνέχεια)- που σε αντάλλαγμα υποστήριξε σήμερα δημοσίως την υποψηφιότητα Σαμαρά...

Η πλευρά Σαμαρά αρνείται την ύπαρξη οποιασδήποτε μυστικής συμφωνίας, επικαλούμενη μάλιστα τη σημερινή δήλωση Αβραμόπουλου, που αρχίζει με τη φράση: «Η επιλογή του Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχει να κάνει -και δεν πρέπει να έχει να κάνει- με προσωπικά συναισθήματα ή με παζάρια». Οι προσκείμενοι στην κυρία Μπακογιάννη αντιτείνουν ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική βάση συμφωνίας ανάμεσα στους δύο άνδρες, των οποίων οι θέσεις απέχουν παρασάγγας σε μια σειρά κρίσιμα θέματα, όπως το μακεδονικό. Δεν δόθηκε εξήγηση στο Tvxs γιατί η κυρία Μπακογιάννη απέρριψε την πρόταση υπαρχηγίας του κ. Αβραμόπουλου.

Απομένει να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των σημερινών εξελίξεων στην κούρσα της διαδοχής που μετατρέπεται σταδιακά σε ένα είδος ντέρμπι, το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί σε άγνωστο γήπεδο, με απρόβλεπτο αριθμό θεατών και αποτέλεσμα. Κύκλοι που δεν διάκεινται ευνοϊκά στον κ. Αβραμόπουλο λένε ότι «ο Δημήτρης δεν κουβαλάει μαζί του ψηφους αλλά μόνο κάμερες», όμως πέρα από την αριθμητική των ψήφων υπάρχει και η πολιτική δυναμική που ασφαλώς δημιουργεί η προσχώρηση του πρώην υπουργού στο στρατόπεδο Σαμαρά.

Για την πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος, βασικό πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο και ποιο θα είναι το εκλογικό σώμα, και σε αυτό το σημείο υποφέρουν όλες οι σχετικές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται. Εκτιμάται πάντως ότι, αν ο αριθμός των ψηφοφόρων παραμένει μικρός (κοντά στις 100 χιλιάδες), ο κ. Σαμαράς έχει την υπεροχή, καθώς κατάφερε ήδη να συσπειρώσει τον σκληρό νεοδημοκρατικό πυρήνα που υιοθετεί «πατριωτικές» θέσεις και εξακολουθεί να θεωρεί την οικογένεια Μητσοτάκη «ξένο σώμα». Οσο αυξάνονται οι ψηφοφόροι αυξάνονται και οι τύχες της κυρίας Μπακογιάννη, που υποστηρίζεται περισσότερο από νεότερους σε ηλικία και γυναίκες ψηφοφόρους της ΝΔ.

Στη δημοσκόπηση της GPO που παρουσίαστηκε χθες στην εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη ένα μικρό αλλά αξιοσημείωτο ποσοστό ψηφοφόρων της ΝΔ αντιδρούσε στην υποψηφιότητα Μπακογιάννη επειδή είναι γυναίκα. Το ποσοστό αυτό θεωρείται ότι εκφράζει τον σκληρό νεοδημοκρατικό πυρήνα μεγάλων σε ηλικία και συνταξιούχων που υποστηρίζουν Σαμαρά. Παραμένει άγνωστο αν και σε τι ποσοστό νέοι και γυναίκες θα προσέλθουν στις κάλπες της 29ης Νοεμβρίου.

Η κοινή διακήρυξη αρχών Σαμαρά-Αβραμόπουλου για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας:

I. Δ Ε Σ Μ Ε Υ Ο Μ Α Σ Τ Ε

1. Για την εξασφάλιση της ενότητας της παράταξης και της εσωτερικής συνοχής της, προκειμένου όχι μόνο να αντιμετωπισθεί άμεσα και αποτελεσματικά η αρνητική συγκυρία, όπως διαμορφώθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου 2009, αλλά και να δημιουργηθεί στους πολίτες που μας στηρίζουν και στον κόσμο γενικότερα, αίσθημα αισιοδοξίας, προοπτικής, ταχύτατης και δυναμικής ανάκαμψης.

2. Η ευθύνη αυτή βαρύνει ακόμη περισσότερο τα στελέχη τα οποία, από την πολιτική τους διαδρομή, το έργο τους στους κυβερνητικούς τομείς ευθύνης που ανέλαβαν και την παρουσία τους στην κοινωνία γενικότερα, κατεγράφησαν στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και οπαδών μας, ως οι πλέον κατάλληλοι για τη διασφάλιση της ενότητας και τη δημιουργία της προοπτικής επανόδου μας στην πολιτική πρωτοκαθεδρία της χώρας. Με νέες αρχές, ιδέες και πολιτικές, προσαρμοσμένες στη νέα πραγματικότητα, στο πλαίσιο της ριζοσπαστικής, φιλελεύθερης και δημοκρατικής ιδεολογίας, που είναι ο ιδεολογικός πυρήνας της Νέας Δημοκρατίας μεταπολιτευτικά.

II. Ε Γ Γ Υ Ο Μ Α Σ Τ Ε

3. Τη συντεταγμένη και διάφανη διαδικασία ανάδειξης στο μέλλον της ηγεσίας από την ευρύτερη κοινωνική βάση της παράταξης.

4. Τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή των καταστατικών πλαισίων, που θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ενότητα, συλλογικότητα και αποτελεσματικότητα στην λειτουργία του κόμματος, στην κοινοβουλευτική του δράση και στην αναβαθμισμένη και ενεργή παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στην ελληνική κοινωνία, στην Ευρώπη και στον κόσμο.


5. Την ανάδειξη ενδυναμωμένης της ιδεολογίας της παράταξης και της λειτουργίας του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος, με βάση την ιδρυτική πράξη του κόμματός μας το 1974, όπως αυτές διαμορφώνονται στα νέα κοινωνικοπολιτικά και διεθνή δεδομένα, με γνώμονα τον Άνθρωπο και την Κοινωνική Συνοχή, με στόχο τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής και σύγχρονης Κεντροδεξιάς.

III. Π Ρ Ο Ω Θ Ο Υ Μ Ε

6. Την προσαρμογή των Πολιτικών και Αρχών μας στα νέα δεδομένα στο διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, τονίζοντας την βαθειά πίστη της παράταξής μας στην Ελεύθερη Δημοκρατική Οικονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την κατοχύρωση των εθνικών δικαίων της χώρας, την προάσπιση των πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα πλαίσια μιας ισχυρής κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, αξιοποιώντας πλήρως και εποικοδομητικά τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μέχρι τη δημιουργία συνθηκών επανάκτησης της εξουσίας.

7. Την δημιουργία του πρώτου ουσιαστικά στην Ελλάδα αστικού Κόμματος Αρχών, που διεκδικεί την Διακυβέρνηση της Χώρας, χωρίς νεποτισμό, πολιτικά κληρονομικά δικαιώματα, αδιαφανείς διαδικασίες, προσωπικούς μηχανισμούς και αποφάσεις ερήμην της βάσης. Με άλλα λόγια, ανοιχτό Κόμμα.

8. Την κοινή πεποίθησή μας, ότι ο Πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που πρόσκεινται στην ιδεολογία και τις Αρχές της Παράταξης. Για το λόγο αυτό, θα αποκαταστήσουμε από την επόμενη της εκλογής, πλήρη συμμετοχή των πολιτών στις μεγάλες αποφάσεις της Παράταξης που θα οδηγήσουν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση της χώρας.

IV. Σ Υ Μ Φ Ω Ν Ο Υ Μ Ε

9. Αμέσως μετά την Εκλογή Προέδρου και μέχρι το Πάσχα 2010, θα συγκληθεί Τακτικό Συνέδριο το οποίο:

α. Θα εγκρίνει τις καταστατικές αλλαγές
β. Θα διαμορφώσει τις θέσεις του Κόμματος:
- για το νέο Εκλογικό Νόμο,
- τη Διαφάνεια στην Πολιτική και στο Πολιτικό Χρήμα,
- τη διεύρυνση της Παράταξης ώστε να επαναπατριστούν όλοι οι πολίτες, οι οποίοι στις πρόσφατες εκλογές στράφηκαν, είτε προς την ακροδεξιά, είτε προς την κεντροαριστερά.

γ. Θα διαμορφώσει επίσης τις θέσεις που αφορούν:

- τη σχέση της εκτελεστικής εξουσίας με τα ΜΜΕ,
- τα μεγάλα εθνικά θέματα,
- τα θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας,
- τα θέματα Ασφάλειας και Καθημερινότητας,
- τα κοινωνικά θέματα και την κοινωνική συνοχή.

10. Το σύνολο των κοινών μας αυτών πρωτοβουλιών και αμοιβαίων δεσμεύσεων, στα πλαίσια των κοινά αποδεκτών Αρχών μας, είμαστε βέβαιοι ότι θα προσδώσει την απαιτούμενη δυναμική, αποφασιστικότητα και προοπτική στην Παράταξή μας, ώστε σε κλίμα ενότητας, συλλογικότητας και ευθύνης να βρεθεί αυτή και πάλι στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων και να αναλάβει την Ευθύνη να βγάλει τη Χώρα από το τέλμα της οικονομικής κρίσης και των οξύτατων κοινωνικών προβλημάτων.

11. Τελικά αναλαμβάνουμε την Ευθύνη και δεσμευόμαστε με τις κοινές μας προσπάθειες, να ξαναδώσουμε στη μεγάλη Κεντροδεξιά Παράταξη το κύρος, την αξιοπιστία και την προοπτική που δικαιούται για τους Αγώνες της και τη μεγάλη συμβολή της στη Σύγχρονη Ιστορία της Χώρας.
http://www.tvxs.gr/v25710

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

«Το 1977 πολιτεύτηκε για πρώτη φορά με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία, ο Αντώνης Σαμαράς, ο πιο ριψοκίνδυνος παίκτης στην πολιτική σκακιέρα του τόπου στα χρόνια της μεταπολίτευσης...Υπήρξε ο νεώτερος Έλληνας Βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο...

Το μεγάλο προτέρημά του δεν είναι ούτε η καταγωγή, ούτε οι σπουδές του. Το μεγάλο του προτέρημα -για τους περισσότερους δεξιούς ελάττωμα- είναι πως, μολονότι βουλευτής του συντηρητικού χώρου, η συμπεριφορά του θύμιζε σ' όλους τον Αντρέα. ..; Ο Αντώνης λάτρευε τον Ο. Ελύτη, τούτο όμως δεν τον εμπόδιζε στα επεισόδια του '85 στη Μεσσηνία να ανέβει πάνω στο τρακτέρ του αντιπάλου και να τα κάνει λαμπόγυαλο. Πιστός Χριστιανός Ορθόδοξος -ένα σταυρουδάκι κρέμεται πάντα στο λαιμό του-, από την άλλη όμως η σχέση του με τις γυναίκες πονεμένη και μακριά. Μέχρι ο Αντώνης να καταλήξει σ' αυτό το πανέμορφο πλάσμα που ονομάζεται Γεωργία, πέρασε από την αγκαλιά της Μυρτώ Παράσχη, της Φούλμαν Μουντάνου, της Άννας Βίσση
Ο Αντώνης γίνεται Υπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Τζανετάκη και στη συνέχεια Υπουργός Εξωτερικών στις Κυβερνήσεις Ζολώτα και Μητσοτάκη.
Η δημοτικότητα του Αντώνη φτάνει στα ύψη μετά από την επιτυχή διπλωματική έκβαση του θέματος "Μυρίνας" ενώ φίλοι και αντίπαλοι υποκλίνονται μπροστά του. Ο Μητσοτάκης επικροτεί την ανέλιξη του Αντώνη Τότε όμως ήρθε το Μακεδονικό.
Ο Μητσοτάκης νόμιζε πως ο Αντώνης θα ήταν πάντοτε του χεριού του και πάντοτε θα υπάκουε στις εντολές του. Ποιος εξάλλου θα τα έβαζε μαζί του. Είχε νικήσει ακόμη και αυτόν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Λογάριαζε, όμως, χωρίς τον Σαμαρά.
Η δεκαετία του '80 ανήκει αποκλειστικά στο "τρομερό παιδί της δεξιάς", όπως τον ονόμαζαν. Το πιο αγαπημένο πολιτικό τέκνο του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ, ο οποίος συνήθιζε να λέει το ιστορικό: "ο Αντώνης είναι ο καλύτερος βουλευτής του τόπου και, αν δεν φύγει από το μαντρί, θα κυβερνήσει την Ελλάδα". Ο Αντώνης προφητικά απαντούσε: "θα φύγω απ' το μαντρί μόνο αν δω το λύκο μέσα σ' αυτό" (και τι λύκος!). Οι φίλοι του, πολλοί και ορκισμένοι, οι εχθροί του το ίδιο.
Ο ίδιος μπορεί να ήταν πιστός στο αμερικανικό πρότυπο πολιτικού προφίλ, (βλέπετε οι σπουδές στο Harvard καθώς και η πιτσαρία όπου δούλευε στην Αμερική, τον είχαν μπάσει για τα καλά στον αμερικανικό τρόπο ζωής). Όμως, όταν έπαιρνε ανάποδες ποιος τον συγκρατούσε; Οι Μεσσήνιοι ακόμη θυμούνται τις εκλογές του '85 όπου οι νεολαίοι του Αντώνη (το ζήσαμε κι αυτό) είχαν φάει ξύλο, έξω από την πόλη της Καλαμάτας ενώ η αστυνομία -τον καιρό των Κλαδικών- είχε κλείσει τα μάτια. Ο Αντώνης, "ταύρος εν υαλοπωλείο", δε δίστασε να μπει στην αστυνομική διεύθυνση της πόλης και να ξηλώσει με τα χέρια του τα γαλόνια και τη γραβάτα του αστυνομικού διευθυντή..
Στις 16 Δεκέμβρη 1992, οι Ευρωπαίοι με τους τρεις όρους του "Πακέτου Πινέιρο" δίνουν γη και ύδωρ στο Σαμαρά. Αυτές τις ώρες η Ελλάδα εκτός συνόρων θριαμβεύει, γίνεται μεγάλη όπως παλιά. Παπανδρέου και Πάγκαλος συγχαίρουν τον Σαμαρά. Η δημοτικότητά του αγγίζει το 85% των Ελλήνων. Ο Μητσοτάκης ανησυχεί.
Την ημέρα παράδοσης του Υπουργείου, 6.000 Έλληνες έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών διαδηλώνουν για τον Αντώνη τους. Ο Μητσοτάκης περνώντας μέσα από το πλήθος δείχνει να τα έχει χαμένα. Ένας Μεσσήνιος που έχει έρθει γι' αυτόν τον λόγο από την Καλαμάτα του φωνάζει, κουνώντας απειλητικά το χέρι: "Η Μακεδονία είναι Ελληνική, Μητσοτάκη την πούλησες κι αυτή" ...Οι Έλληνες δε χρειάζεται να ζητούν τα Ελγίνεια, αρκεί να αγοράσουν τη συλλογή αρχαίων της οικογένειας Μητσοτάκη!!!
Σήμερα ο Αντώνης έχει δικαιωθεί παντού...
Μιλούσε πρώτος από το '89 για τα πετρέλαια του Αιγαίου και τον είχαν για τρελό, σήμερα όλοι ξέρουμε γι' αυτό.
Αυτός είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ο άνθρωπος που τα έπαιξε όλα σε μια ζαριά. Που άλλαξε τη φυσική διαδοχή των πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα. Που τα έβαλε πρώτος και μόνος με το Μητσοτάκη. Ο Αντώνης, ο πιο ριψοκίνδυνος Παίκτης της Ελληνικής πολιτικής σκηνής. Ο Αντώνης της Ελλάδος...»

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Χύμα, τον Απρίλιο του 1999.