ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ ΕΘΝΟΣ
Σε μία από τις κρισιμότερες καμπές της ιστορίας της από το 1974 μέχρι σήμερα βρίσκεται η ΝΔ. Από νωρίς το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτόγνωρη -για το κόμμα τα αξιωματικής αντιπολίτευσης- διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, ενώ είναι ακόμη ανοιχτές οι «πληγές» που άνοιξαν τόσο η εκλογική συντριβή της 4ης Οκτωβρίου όσο και οι δημόσιες αντιπαραθέσεις σε κορυφαίο επίπεδο που υπήρξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου.
Είναι δε κοινός τόπος πλέον ότι ...στο διάστημα που μεσολάβησε από την ήττα της 4ης Οκτωβρίου μέχρι σήμερα αναδείχθηκαν οι ουσιαστικές διάφορες που υπάρχουν -σε πολιτικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο- μεταξύ των κορυφαίων (και όχι μόνο) στελεχών της ΝΔ.
Το ζητούμενο για τους πιο μετριοπαθείς στη ΝΔ δεν είναι πια το αποψινό αποτέλεσμα, αλλά η επόμενη μέρα καθώς ο κίνδυνος της «ψυχολογικής διάσπασης» του κόμματος είναι ορατός, μετά τα όσα ελέχθησαν τις τελευταίες εβδομάδες. Η σύγκρουση έφτασε στα άκρα, κυρίως λόγω των παρεμβάσεων των υποστηρικτών των υποψηφίων, ενώ και οι ίδιοι οι «πρωταγωνιστές» δεν έμειναν αμέτοχοι.
Οι κατηγορίες για προβοκάτσιες, για τον ρόλο τέως υπουργών στην απόφαση Καραμανλή για εκλογές, τα γεγονότα του ‘93 και του ‘95 μονοπώλησαν σχεδόν τον προεκλογικό διάλογο, που εξελίχθηκε ως επί το πλείστον στα τηλεοπτικά παράθυρα και τώρα είναι δύσκολο για όλους να... ξεχάσουν.
Εάν δε απαιτηθεί και δεύτερος γύρος για την εκλογή προέδρου, κάτι που δεν θεωρείται καθόλου απίθανο με βάση τις δημοσκοπήσεις, τότε κανείς δεν αποκλείει ότι η σύγκρουση θα φτάσει στα άκρα και η συμβίωση νικητή και ηττημένου θα είναι ακόμη πιο δύσκολη.
Τα σχέδια τους
Με ποιους θα «κυβερνήσει» όποιος κερδίσει
Επικράτηση Σαμαρά. Και σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό της νίκης δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο, ακόμη κι αν είναι έστω και μία ψήφος πάνω από το 50% των ψηφισάντων, για τον τέως υπουργό Πολιτισμού, εφόσον απόψε εκλέγει πρόεδρος της ΝΔ θα πρόκειται για μια ολική επαναφορά. Θα έχει φτάσει στο ανώτατο κομματικό αξίωμα, έχοντας κερδίσει τη βασική -και επί σειρά ετών- αντίπαλό του.
Ο τέως υπουργός Πολιτισμού δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να θεσπίσει θέση αντιπροέδρου της ΝΔ, εάν προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, τότε θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό ότι τη θέση αυτή να καταλάβει ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος, αν και πάλι δεν έχει γίνει σχετική συζήτηση.
Σημαντικό ρόλο στο νέο κομματικό σχήμα θα παίξουν αναμφισβήτητα ο κ. Αβραμόπουλος και οι κ. Παναγιωτόπουλος και Μαρκόπουλος, που αποτέλεσαν τους πιο δυναμικούς υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του. Ο κ. Σαμαράς είναι πιθανό επίσης να προτείνει για το πολιτικό συμβούλιο την κυρία Μπακογιάννη και τον κ. Ψωμιάδη.
Επίσης, ρόλο στο κόμμα και δη στην κεντρική διοίκηση είναι πιθανόν να εξακολουθήσουν να έχουν οι πρώην συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή, κ. Κ. Σταϊκούρας και Μ. Δασκαλάκης, που τάχθηκαν στο πλευρό της υποψηφιότητας του Μεσσήνιου πολιτικού.
Επικράτηση Μπακογιάννη. Το ποσοστό, προφανώς, δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο, καθώς ισχύει και σε αυτή την περίπτωση ότι «ο νικητής τα παίρνει όλα και ο δεύτερος τίποτα». Η τέως υπουργός Εξωτερικών, εάν επικρατήσει απόψε, θα επιχειρήσει με τις πρώτες της κινήσεις να προβάλει τη θέση της για «ανοιχτό κόμμα».
Θα συγκροτήσει τα κομματικά όργανα (π.χ. πολιτικό συμβούλιο), αξιοποιώντας προφανώς κοινοβουλευτικά στελέχη που τη στήριξαν, ενώ θα ζητήσει να συμμετάσχουν σε αυτά και στελέχη των κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλου. Επίσης, αν και αυτό δεν έχει συμφωνηθεί εκ των πρότερων, θα αναθέσει σημαντικό κομματικό ρόλο στον κ. Α. Σπηλιωτόπουλο, που σαφώς θα έχει μεγάλο μερίδιο στη νίκη της κυρίας Μπακογιάννη.
Ο κ. Μεϊμαράκης δεν θα διεκδικήσει τίποτε, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για την αξιοποίηση στελεχών της νεότερης γενιάς, όπως είναι οι κ. Χατζηδάκης και Μ. Βαρβιτσιώτης. Θέση αντιπρόεδρου του κόμματος δεν θα δημιουργηθεί, καθώς το έχει ήδη απορρίψει η τέως υπ. Εξωτερικών. Μία από τις πρώτες σημαντικές κινήσεις της θα είναι η προετοιμασία του τακτικού συνεδρίου της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο.
Δεύτερος γύρος
Ρυθμιστής ο Π. Ψωμιάδης
Ο δεύτερος γύρος. Πρόκειται για το σενάριο που είναι μεν πολύ πιθανό, αλλά οι περισσότεροι απεύχονται στη ΝΔ, κι αυτό διότι γνωρίζουν ότι στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από αυτό μέχρι και το Σάββατο, οπότε και είναι προγραμματισμένη η επαναληπτική ψηφοφορία, η εσωκομματική σύγκρουση θα λάβει τεράστιες διαστάσεις. Ολα πάντως θα εξαρτηθούν από το αποψινό αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα, εάν κάποιος εκ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων πλησιάσει πολύ κοντά στο 50% (49% ή 48%) και έχει μια σχετικά ασφαλή διαφορά της τάξεως των πέντε μονάδων από τον δεύτερο, τότε ίσως ο δεύτερος γύρος να εξελιχθεί σε μια τυπική διαδικασία.
Εάν όμως, οι κ. Μπακογιάννη και Σαμαράς βρεθούν απόψε πολύ κοντά σε ποσοστά, τότε η σύγκρουση τις επόμενες έξι ημέρες θα είναι μετωπική. Σε μια τέτοια περίπτωση, σε ρυθμιστή της εκλογής θα εξελιχθεί προφανώς ο κ. Π. Ψωμιάδης. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δώσει «γραμμή» στους ψηφοφόρους του, η επιλογή αυτή για τον ίδιο είναι μονόδρομος, διότι γνωρίζει ότι δύσκολα οι υποστηρικτές του θα ακολουθήσουν τη δική του επιλογή.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έμπειρων κομματικών στελεχών, το μεγαλύτερο μέρος από εκείνους που σήμερα θα επιλέξουν τον κ. Ψωμιάδη, βρίσκονται πιο κοντά στον κ. Σαμαρά, γεγονός που δίνει ένα προβάδισμα στον Μεσσηνία πολιτικό στην περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα έχει απόψε το προβάδισμα και πόσο ασφαλές θα θεωρηθεί...
Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009
»Φαβορι ο δευτερος γυρος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου