Τρίτη 3 Μαΐου 2011

»«Εφυγε» ο καλος μας ανθρωπος

Εφυγε από την ζωή το πρωί της Τρίτης ο πολυαγαπημένος Ελληνας ηθοποιός, Θανάσης Βέγγος, σε ηλικία 84 ετών. Το τελευταίο χρονικό διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός»
09:47 ''Ε΄3/5

“Καααλοί μου άνθρωποι”, “πελάτες μου”, “δεν προλαβαίνω”... και άλλες πολλές... ατάκες του Θανάση Βέγγου όχι μόνον έγιναν διάσημες στο ελληνικό κοινό αλλά με το πέρασμα των χρόνων εντάχθηκαν στο καθημερινό μας λεξιλόγιο.

Τον είπαν «Ελληνα Σαρλώ». Το βέβαιο είναι ότι ο σπουδαίος αυτός αυτοδίδακτος ηθοποιός κατάφερε να είναι αναγνωρίσιμος και αγαπητός στους Έλληνες, αντιπροσωπεύοντας πάντα τον ρεαλιστικό φουκαρά νεοέλληνα τρέχοντας σαρωτικός και διακωμωδώντας τα τραγικά συμβάντα της φυλής σε 126 ταινίες, από τις οποίες ως πρωταγωνιστής σε 52.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑΟ Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στις 29 Μαϊου του 1927 στο Νέο Φάληρο, από τον Βασίλη και την Ευδοκία Βέγγου, των οποίων ήταν το μοναχοπαίδι. Ο πατέρας του ήταν δούλευε στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού και υπήρξε φλογερός αντιστασιακός. Μετά τον πόλεμο εκδιώχθηκε από την υπηρεσία του λόγω φρονημάτων προκαλώντας σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην οικογένεια.Τότε ο Θανάσης Βέγγος ξεκινά να κάνει κάθε είδους δουλειά ψάχνοντας για το μεροκάματο.
Στα ταραγμένα χρόνια του εμφύλιου υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο κολαστήριο της Μακρονήσου μαζί με χιλιάδες άλλους φαντάρους και πολίτες με αριστερές ιδέες. Εκεί γνώρισε τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο.Αυτή η γνωριμία του αποδεικνύεται πολύτιμη, καθώς όταν απολύεται από το στρατό αρχίζει και πάλι να κάνει διάφορες δουλειές του ποδαριού για να ζήσει, ανάμεσα στις οποίες και βοηθητικές δουλείες σε γυρίσματα ταινιών.
ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑΤο 1953 ο Κούνδουρος του δίνει ένα ρόλο στη Μαγική πόλη. Αυτό ήταν το ξεκίνημά του, ο πρώτος του κινηματογραφικός ρόλος.Το 1959 παίρνει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος όχι ως απόφοιτος σχολής αλλά ως εξαιρετικό ταλέντο με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή. Για τα επόμενα πέντε χρόνια έπαιξε σε μικρούς ρόλους, εξακολουθώντας να δουλεύει παράλληλα ως φροντιστής στο πλατό. Τότε ήταν που εμφανίστηκε σε μερικές από τις πιο ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφους όπως “Ο Δράκος”, “Διακοπές στην Αίγινα”, “Μανταλένα”, Συννεφιασμένη Κυριακή”, “Ο Ηλίας του 16ου”, “Ποτέ την Κυριακή”.Την εποχή που γυριζόταν Ο δράκος παντρεύτηκε την Ασημίνα Βέγγου και μαζί της απέκτησε δυο γιούς.Επίσης, το 1959 παίζει για πρώτη φορά στο θέατρο, δίπλα στον...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=63001153

Δεν υπάρχουν σχόλια: