Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

»Μη χανουμε το δασος

ΕΘΝΟΣ

ΜΑΛΛΟΝ δεν τα πήγαμε καλά με τα spreads στην πρώτη μας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, απόπειρα δανεισμού. Εύλογες ήταν οι προσδοκίες για χαμηλότερο επιτόκιο, αλλά δεν μας προέκυψε. Αλλά από την άλλη, κάποιοι δείχνουν να χάνουν και πάλι τον στόχο, να βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος.

ΦΥΣΙΚΑ και είναι σημαντική παράμετρος στο πρόβλημά μας το επιτόπιο με το οποίο μας δανείζουν οι διεθνείς αγορές. Αλλά είναι μία μόνο από τις παραμέτρους που το συνθέτουν. Ή -αν προτιμάτε- ένα από τα μέσα που θα..

βοηθήσουν στην επίλυσή του. Γιατί το πρόβλημα ήταν και παραμένει το έλλειμμα και η μείωσή του. Αυτό και τίποτα άλλο.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΙΕΖΟΥΝ να ρίξουμε τα spreads οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ούτε και κόβουν φλέβες για τα επιτόκια με τα οποία δανειζόμαστε. Το έλλειμμά μας είναι που τους ενοχλεί. Και τη μείωσή του είναι που αξιώνουν. Κατά συνέπεια, καλό θα είναι να μην ξεχνάμε ότι εκείνο που θα κρίνει την προσπάθειά μας είναι η επιτυχία ή μη του Προγράμματος Σταθεροποίησης. Αυτό και τίποτα άλλο.

ΟΤΑΝ στα μέσα Μαΐου θα υποβληθούμε από τις Βρυξέλλες στο πρώτο τεστ των πεπραγμένων μας, δεν θα είναι το ύψος των επιτοκίων που θα κρίνει την πορεία μας, αλλά η επίτευξη ή μη των στόχων που είχαμε θέσει στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθεροποίησης. Και το ίδιο ακριβώς θα γίνεται κάθε φορά που θα μας ελέγχουν οι κοινοτικοί μηχανισμοί.

ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ, τα spreads επηρεάζουν σημαντικά τα οικονομικά δεδομένα μας, αλλά δεν είναι αυτά που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας. Aλλα είναι τα κριτήρια. Η περιστολή των δαπανών, η αύξηση των εσόδων, η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αν σ’ αυτά πάμε καλά, τότε τα spreads θα πέσουν από μόνα τους. Αν όχι, θα πάρουν τον ανήφορο, ακόμη κι αν βρίσκονταν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ το πούμε ακόμη πιο απλά: όλα όσα συζητάμε -spreads, επιτόκια, «μαξιλαράκια», «οπλισμένα ή άσφαιρα πιστόλια»- δεν θα έχουν καμιά αξία αν δεν καταφέρουμε να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης. Αυτό μόνο μετράει.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
bartzinopoulos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: