Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

»Παιχνιδια με τη φωτια

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ είχε επισημάνει από τη Δευτέρα ότι η διγλωσσία μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ για το χρόνο έκδοσης των νέων ομολόγων θα λειτουργούσε σε βάρος της αξιοπιστίας των κρατικών τίτλων.

Η ΜΙΚΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ επενδυτών στην έκδοση του επταετούς ομολόγου, που τελικώς έκλεισε με το υψηλό επιτόκιο του 6%, αλλά και η χθεσινή αδυναμία να καλυφθεί πλήρως δημοπρασία τίτλων 1 δισεκατομμυρίου καταδεικνύουν ότι τα «παιχνίδια» με το δανεισμό πληρώνονται ακριβά. Στην περίπτωσή μας με.. χρυσά «σπρεντ», τη διαφορά επιτοκίων, δηλαδή, μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων, που εκτινάχθηκε σε επίπεδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ που παρουσιάζονται στο δανεισμό και η διατήρηση των επιτοκίων σε σχεδόν απαγορευτικά επίπεδα φουντώνουν τα σενάρια περί προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα οποία συντηρήθηκαν και από τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του οργανισμού, ότι εάν χρειασθεί θα παρέμβει με τους δικούς του όρους.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «φούσκωσε» τις προσδοκίες για τα αποτελέσματα που θα μπορούσε να είχε η Σύνοδος Κορυφής για την αποκλιμάκωση των σπρεντ και έπεσε σε διπλή παγίδα. Αφενός έβαλε στο παιχνίδι το ΔΝΤ μετά την αποτυχημένη μπλόφα της προς τη Γερμανία και αφετέρου ενίσχυσε τις συζητήσεις περί στήριξης της χώρας μας, με αποτέλεσμα τα επιτόκια των ομολόγων να παραμένουν σε «ληστρικά» επίπεδα.
Θέλησε ουσιαστικά να κάψει τα χέρια των κερδοσκόπων, αλλά η μοναδική φωτιά που ξέσπασε ως τώρα έχει επίκεντρο τα ελληνικά ομόλογα.






Δεν υπάρχουν σχόλια: