Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

»To παραμυθιασμα με τους γαμους των πριγκιπων

Λευτέρης Παπαδόπουλος http://www.aixmi.gr/index.php/to-paramythiasma-me-tous-gamous-prigipon/

Προς τα τέλη της δεκαετίας ’70, η Μελίνα Μερκούρη πήγαινε συχνά στο Λονδίνο, για να συναντήσει τον αδελφό της, που ήταν, από χρόνια, εγκατεστημένος εκεί και είχε αποκτήσει και οικογένεια. Σε κάποιο ταξίδι της, τη συνάντησα κι εγώ. Στο ξενοδοχείο της. «Γιατί δεν... πάμε μια βόλτα στην πόλη, να φάμε σε ένα εστιατόριο και να τα πούμε;», τη ρώτησα. «Να βγω, στο Λονδίνο και να μιλάω με Εγγλέζους; Δεν τρελάθηκα!», μου απάντησε «Γιατί μιλάς με τόση περιφρόνηση γι’ αυτούς;», ξαναρώτησα. «Για τους Εγγλέζους; Tους σιχαίνομαι! Όποτε έρχομαι στο Λονδίνο, μένω μια εβδομάδα. Και δεν βγαίνω από το ξενοδοχείο, ούτε μια ώρα! Τους σιχαίνομαι, σου λέω τους Εγγλέζους! Και είναι, πράγματι, σιχαμένοι….».
Δεν τους ξέρω, για να είμαι τόσο κατηγορηματικός, όπως η Μελίνα. Αλλά και να τους ήξερα, πάλι δεν θα έβγαζα νύχια, αν μιλούσα γι’ αυτούς. Στο κάτω – κάτω, σε όλους τους λαούς υπάρχουν και καλοί και κακοί, κύριοι και «γαϊδούρια», έξυπνοι και ηλίθιοι. Μετά τους πρόσφατους πριγκιπικούς γάμους στο Λονδίνο, τείνω να πιστέψω ότι οι «Εγγλέζοι», όπως τους αποκαλούσε η Μελίνα, δεν είναι στα καλά τους. Ή επιεικέστερα, είναι ψώνια. Στην Ελλάδα το λέμε καλύτερα: «Εδώ ο κόσμος χάνεται και το ….χτενίζεται»!
Μου αρέσουν οι γάμοι. Ιδίως των νέων ανθρώπων. Γιατί παίρνει ανάσες η κοινωνία, γεννιούνται παιδιά, ζεσταίνονται ελπίδες. «Αλλά, το να γίνεται ένας γάμος παγκόσμιο θέμα και να απασχολεί ολόκληρη την υφήλιο, ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/to-paramythiasma-me-tous-gamous-prigipon/

Δεν υπάρχουν σχόλια: