Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

»Οικος υπερβολικης ανοχης

pmandravelis@kathimerini. gr

Το ένα τρίτο της αλήθειας είπε ο προπονητής του «Ατρόμητου», κ. Γιώργος Δώνης, όταν παρομοίασε το ελληνικό ποδόσφαιρο με «οίκο ανοχής», χρησιμοποιώντας τη λαϊκή έκφραση του όρου. Και αυτό, διότι αφενός στους οίκους ανοχής συνήθως επικρατεί τάξη και αφετέρου εκεί πληρώνουν μόνο οι πελάτες. Οχι όλοι οι Ελληνες φορολογούμενοι, όπως γίνεται με... το ποδόσφαιρο.
Η υπόθεση ποδόσφαιρο στην Ελλάδα μόνο θλιβερές σκέψεις μπορεί να μας γεμίσει. Οχι μόνο για τα εκατομμύρια που κάθε χρόνο δίνουν οι Ελληνες πολίτες σε ιδιωτικές ανώνυμες εταιρείες. Οχι για τις «ρυθμίσεις χρεών» που κάθε λίγο και λιγάκι κάνουν κάποιοι... ευαίσθητοι υπουργοί. Ούτε για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος που όλοι ανοιχτά ομολογούν. Ούτε για τις παράγκες, ούτε για τα στημένα παιγνίδια. Τα τελευταία αφορούν μόνο εκείνους που ως χάνοι παρακολουθούν το δήθεν θέαμα.
Αυτό που πάνω απ’ όλα πρέπει να μάς λυπήσει είναι το γεγονός πως το ποδόσφαιρο, με ξένο έστω δάχτυλο, είναι ένας από τους λίγους χώρους που έχει κατακτήσει την αυτονομία του από το επίσημο κράτος και τώρα όλοι αναρωτιούνται «πού είναι το κράτος;», έστω υπό τη μορφή μεγαλύτερης αστυνόμευσης μέσα στα γήπεδα.
Ακόμη πιο λυπηρό είναι το γεγονός ότι αυτόν τον αυτόνομο χώρο δεν τον διαχειρίζονται κάποιες ομαδούλες των Εξαρχείων ούτε κάποιες επιτροπές πρωτοβουλίας. Τον διαχειρίζονται μεγαλοεπιχειρηματίες· μέρος της φημισμένης ελληνικής αστικής τάξης, που θέλει να σώσει τη χώρα. Και για να πούμε όλη την αλήθεια, ακόμη και στις καταλήψεις των αναρχοαυτόνομων υπάρχει σοβαρότερο μάνατζμεντ απ’ ό, τι κάνουν στα ποδοσφαιρικά πράγματα οι επιχειρηματίες της χώρας.
Το ελληνικό κράτος, δηλαδή εμείς οι φορολογούμενοι, δώσαμε πολλά για να παίζουν μπάλα κάποιοι, να παίζουν ξύλο κάποιοι άλλοι και να παίζουν με τους οργανωμένους οπαδούς κάποιοι τρίτοι. Η χώρα έχει σοβαρότερα προβλήματα αστυνόμευσης· δεν μπορεί να διατηρεί στρατιές αστυνομικών μέσα στα γήπεδα. Αν η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_03/05/2011_440682

Δεν υπάρχουν σχόλια: