Κυριακή 1 Μαΐου 2011

»Οι μεταναστες κομματιαζουν την ευρωπαϊκη αλληλεγγυη

Θοδωρής Παπαθεοδώρου http://www.aixmi.gr/index.php/metanastes-kommatiazoun-eurwpaiki-allilegyi/

«Τρένο της αξιοπρέπειας» (train de la dignité) ονόμασαν οι εκατό περίπου Τυνήσιοι μετανάστες και εκπρόσωποι οργανώσεων αλληλεγγύης το τρένο με το οποίο αποπειράθηκαν να ταξιδέψουν από την Ιταλία στη Γαλλία, την προηγούμενη εβδομάδα. Η.. Γαλλική Κυβέρνηση διέκοψε προσωρινά τα δρομολόγια των διασυνοριακών συρμών, αρνήθηκε την είσοδο στους μετανάστες και τους επαναπροώθησε στην Ιταλία. Το τρένο της αξιοπρέπειας σταμάτησε στα γαλλο-ιταλικά σύνορα και, ταυτόχρονα, αποδείχθηκε η χαλαρότητα των ορίων της ευρωπαϊκής «αξιοπρέπειας» στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής.
«Ο καθένας μόνος του* και η ισχύς των Συνθηκών για τους άλλους» είναι το μήνυμα που στέλνει -δυστυχώς- η Ευρώπη απέναντι στην πραγματικότητα που δημιουργείται από το νέο κύκλο της μετανάστευσης. Η τωρινή αντίδραση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών μας προϊδεάζει για την αμηχανία της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής στο άμεσο μέλλον.
Τι έχει συμβεί; Γιατί άραγε η ευρωπαϊκή «αξιοπρέπεια» των Οδηγιών και των Συνθηκών, της «δίκαιης μεταχείρισης των μεταναστών», της «κοινοτικοποιημένης μεταναστευτικής πολιτικής» υποχωρεί ή σιωπά μπροστά σε κρίσιμα ζητήματα για την ίδια την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση;
Μετά την «αραβική άνοιξη», όπως ονομάστηκαν οι μεγάλες πολιτικές αλλαγές και οι λαϊκές εξεγέρσεις σε Τυνησία, Αλγερία, Αίγυπτο, Συρία, και Λιβύη, ξεκίνησε ένας νέος κύκλος μετανάστευσης προς τις ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα αυτές της Μεσογείου. Από την αρχή του χρόνου μόνο στο ιταλικό λιμάνι Lampedusa είχαν φτάσει πάνω από 26.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι προερχόμενοι από την Τυνησία και Αλγερία.
Η ιταλική κυβέρνηση, μπροστά στην αδυναμία διαχείρισης του προβλήματος και στην ανεπάρκεια συντονισμένης ευρωπαϊκής πολιτικής εφοδίασε με προσωρινές άδειες παραμονής τους μετανάστες, επικαλούμενη ανθρωπιστικούς λόγους. Ουσιαστικά τους νομιμοποίησε για να μπορούν να μετακινηθούν προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες του χώρου Σένγκεν. Ο πραγματικός λόγος ήταν ότι δεν υπήρχε καμία δυνατότητα υποδοχής των ανθρώπων αυτών μόνο από την Ιταλία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίσθηκε σε διακηρυκτικού τύπου εξαγγελίες για την ανάγκη νέων κανόνων κοινής μεταναστευτικής πολιτικής, χωρίς να παρεμβαίνει ουσιαστικά.
Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αντέδρασε ήταν η Γαλλία, ο υπουργός Εσωτερικών της οποίας, τις αμέσως προηγούμενες μέρες, είχε δηλώσει ότι «οι Γάλλοι δεν νιώθουν, πλέον, σπίτι τους στη Γαλλία εξ’ αιτίας της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης»! Οι όποιες διμερείς συμφωνίες μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας δεν φαίνεται να μπορούν, πλέον, να ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/metanastes-kommatiazoun-eurwpaiki-allilegyi/

Δεν υπάρχουν σχόλια: