Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

»Φοροφυγαδες στα κελια

του Κώστα Γιαννακίδη http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=6482



Στα κελιά του Κορυδαλλού φιλοξενούνται προσωποποιημένα σχεδόν όλα τα άρθρα του ποινικού κώδικα. Ομως δεν φιλοξενείται ούτε ένας φοροφυγάς. Ουδόλως ενδιαφέρει αν θα είναι μεγαλογιατρός ή πωλητής λαϊκών αγορών. Αν το σύστημα λειτουργήσει ως οφείλει, όταν μπει ο ένας μέσα, σύντομα θα ακολουθήσει και ο άλλος. Δεν γίνεται τίποτα. Απλώς για ...άλλη μια φορά η κυβέρνηση βγάζει το κεφάλι από το χώμα για να φωνάξει προς τη ζούγκλα της φοροδιαφυγής ότι σκοπεύει να τη διασχίσει. Το πιστεύει κανείς; Οχι.
Μέχρι πρόσφατα διατηρείτο ισχυρή η πεποίθηση που θεωρούσε τη δημόσια διαπόμπευση μέσο φορολογικού σωφρονισμού. Αηδίες. Τα μέτωπα των μεγαλογιατρών του Κολωνακίου είναι μια χαρά από τα σπα και την περιποίηση προσώπου, δεν διακρίνεται ούτε κηλίδα που να λερώνει την υπόληψη τους. Εκτός των άλλων, εκεί που ήξερες ότι ο τάδε είναι καλός γιατρός, τώρα έμαθες ότι μπορείς να τον συμβουλευτείς και για τα φορολογικά σου.
Επίσης το μέτρο των αποδείξεων δεν διατήρησε την αρχική του δυναμική και ατόνησε. Λογικό και αυτό. Με υψηλό ΦΠΑ σε περίοδο οικονομικής καχεξίας, πρέπει να φοράς φουστανέλα και να κρατάς γεμάτο πορτοφόλι για να μην μπεις στον πειρασμό μίας έκπτωσης 25%. Υποτίθεται ότι στα χαρακώματα της μάχης θα έπεφταν και οι απλοί πολίτες, δίνοντας στις αρχές ονόματα φοροφυγάδων. Μόνο που ο εντοπισμός του φοροφυγά είναι δουλειά του κράτους και όχι του πολίτη. Αλλωστε ο πολίτης αντιλαμβάνεται ότι αν αρχίσει να «καρφώνει» φοροφυγάδες θα πρέπει να ξεκινήσει από τους φίλους, το σπίτι και, πολλές φορές, από τον καθρέφτη του.
Την Πέμπτη, λοιπόν, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ακόμα ένα σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής. Θεμιτό. Αρκεί να μη λησμονήσει ότι η εφαρμογή των ποινών είναι εξίσου σημαντική με τον έλεγχο. Δεν χρειάζονται πολλοί. Τέσσερις-πέντε να μπουν φυλακή και μια φωτογραφία τους πίσω από τα κάγκελα, όπως η αφίσα στα «Πέτρινα χρόνια». Αν χρειαστεί και μια επιθετική καμπάνια αμερικανικού τύπου. Μετά στο γκισέ του ΦΠΑ θα έχει ουρές όπως όταν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: