Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

»Ο κ. Σημιτης, το παρελθον και η κριση

Του Aλεξη Παπαχελα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Εχουμε μεγάλη ανάγκη αυτή την ώρα να ακούσουμε τις απόψεις ανθρώπων που διαθέτουν γνώση, εμπειρία, ενδεχομένως και σοφία. Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και το τεράστιο έλλειμμα ηγεσίας που παρατηρείται στο υπάρχον κομματικό σύστημα καθιστά ακόμη πιο επιτακτική αυτή την ανάγκη. Υπ’ αυτή την έννοια οι... παρεμβάσεις του Κώστα Σημίτη είναι εξόχως χρήσιμες. Ο κ. Σημίτης έχει το προσόν να μελετά σε βάθος τα θέματα, να αντιλαμβάνεται άριστα τον ευρωπαϊκό περίγυρο και γνωρίζει καλά τις αδυναμίες του ελληνικού κράτους.
Από τις παρεμβάσεις του όμως λείπουν δύο στοιχεία, που δημιουργούν σοβαρά ζητήματα αξιοπιστίας. Το πρώτο είναι το στοιχείο της αυτοκριτικής και της παροχής εξηγήσεων για όσα πήγαν στραβά στη διάρκεια της θητείας του. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να έχουμε έως τώρα μια σύντομη δήλωση για το θέμα της διαφθοράς, η οποία εκδόθηκε μετά την αποκάλυψη για τον χρηματισμό του Τάσου Μαντέλη. Η διαφθορά ξέφυγε τη δεκαετία του 1980 αλλά είναι προφανές πως διογκώθηκε την περίοδο Σημίτη, για την οποία άλλωστε προκύπτουν πλέον στοιχεία. Ο πρώην πρωθυπουργός οφείλει να μας «φωτίσει», να μας εξηγήσει τι γνώριζε και τι αγνοούσε γύρω από αυτά τα θέματα. Ενδεχομένως να τα αντιμετώπιζε ως ένα αναγκαίο κακό με το οποίο δεν ήθελε να ασχοληθεί γιατί θα τον αποσπούσε από τους στόχους. Είχε, άλλωστε, ακουσθεί να λέει πως «ανάπτυξη χωρίς διαπλοκή δεν γίνεται».
Ενα δεύτερο στοιχείο που λείπει από τις τοποθετήσεις του ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_101_20/04/2011_439621

Δεν υπάρχουν σχόλια: