Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

»Το σχεδιο για τα αυθαιρετα

«E» 22/4

Με «αντικειμενικά» κριτήρια καταρτίζεται το σχέδιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων το οποίο θα είναι τριών... ταχυτήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον προσδιορισμό των προστίμων και την έκπτωση που θα γίνει σε σχέση με τα ισχύοντα υπέρογκα τέλη θα ληφθούν υπόψη οι ακόλουθες παράμετροι:
Η χρήση του ακινήτου. Αν το ακίνητο... δηλαδή αποτελεί πρώτη κατοικία, δευτερεύουσα ή εξοχική. Οπως γίνεται αντιληπτό, για τους κατόχους πρώτης κατοικίας με πολεοδομικές παραβάσεις θα προβλεφθούν καλύτεροι όροι «τακτοποίησης».
Οργανωμένοι οικισμοί. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που χρονίζει και στην κυβέρνηση θεωρούν ότι δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Γι' αυτό και θα πρέπει η νομοθετική παρέμβαση να ρυθμίσει κατά προτεραιότητα τις περιπτώσεις αυτές με «λογικά» πρόστιμα.
Η αξία του ακινήτου. Οι βίλες που κοστίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ δεν είναι δυνατόν να τύχουν ευνοϊκών ρυθμίσεων, σημειώνουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα χαμηλότερα πρόστιμα θα προβλέπονται για την πρώτη κατοικία (με εξαιρέσεις αν πρόκειται για πολυτελή σπίτια πολλών τετραγωνικών μέτρων), σε ένα κατά τι υψηλότερο επίπεδο θα προσδιοριστούν για τους οικισμούς, ενώ προβλέπεται να είναι «τσουχτερά» για τις βίλες. Επίσης, για τον καθορισμό τους ύψους των προστίμων θα λαμβάνονται υπόψη και εισοδηματικά - περιουσιακά κριτήρια. Και αυτό με το σκεπτικό ότι θα είναι εκ διαμέτρου διαφορετική η αντιμετώπιση ιδιοκτητών αυθαιρέτων με υψηλά εισοδήματα και «βαριές» φορολογικές δηλώσεις σε σχέση με συνταξιούχους και χαμηλόμισθους.
Οπως έγραψε το «Εθνος», τα συναρμόδια υπουργεία αμέσως μετά το Πάσχα θα προχωρήσουν στην κατάρτιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα «πατά» στους παραπάνω άξονες.
Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πως η ρύθμιση θα ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=62958965

Δεν υπάρχουν σχόλια: