Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

»Σε περαΙωση τα αυθαΙρετα

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Ελευθεροτυπία,

ΑΦΟΡΑ 1,2 ΕΚΑΤ. ΚΤΙΣΜΑΤΑ * ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ, ΛΕΕΙ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ανάσταση αυθαιρέτων χάριν εσόδων
Μετά το Πάσχα έρχεται το σχέδιο για την περαίωση των περίπου 1,2 εκατ. αυθαιρέτων κτισμάτων σε όλη τη χώρα, με στόχο την είσπραξη 400 εκατ. ευρώ φέτος.
Σε περίπου 1,2 εκατ. υπολογίζονται τα αυθαίρετα, εκ των οποίων 150.000 βρίσκονται σε δασικές ή περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και περίπου 200.000 βρίσκονται στην... Ανατολική Αττική Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τραβήξει «κόκκινη γραμμή» με το παρελθόν και βρίσκεται στην αναζήτηση της νομικής φόρμουλας για την «περαίωση» περίπου 1,2 εκατ. αυθαιρέτων κτισμάτων, με στόχο την είσπραξη 300 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011, σύμφωνα με το Γ' Μνημόνιο, και επιπλέον 100 εκατ., σύμφωνα με το Δ' Μνημόνιο. Συνολικά προσβλέπουν σε έσοδα 1,3 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο «τακτοποίησης», και «όχι νομιμοποίησης» λόγω συνταγματικού κωλύματος, εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί μετά το Πάσχα και έπειτα από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, τα αυθαίρετα υπολογίζονται σε περίπου 1,2 εκατ., εκ των οποίων 150.000 βρίσκονται σε δασικές ή περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και περίπου 200.000 βρίσκονται στην Ανατολική Αττική.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αν και απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες, καθώς το ζήτημα εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος, εξέφρασε την άποψη πως «τα πρόστιμα δεν πρέπει να είναι εξοντωτικά». Αλλωστε, υψηλά πρόστιμα απομακρύνουν οποιονδήποτε θα είχε την επιθυμία να ενταχθεί στη ρύθμιση και να ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=269465

Δεν υπάρχουν σχόλια: