Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

»Γιαουρτωμα στους πολιτικους, πυρα στους πολιτες;

Άρης Σπηλιωτόπουλος http://www.aixmi.gr/index.php/giaourtoma-stous-politikous-pyra-stous-polites/



Πριν από λίγες ημέρες συνέβη ένα περιστατικό που πέρασε στα ψιλά των ειδήσεων – αν και είναι πολύ σημαντικό και χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία της «μνημονιακής» εποχής. Το μνημόνιο, τελικά, δεν άλλαξε μόνο την... οικονομία και τον τρόπο ζωής αλλά υποβάθμισε σημαντικά και το βιοτικό επίπεδο των ελλήνων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες αντιλήψεις και θεωρίες των πραγμάτων, που έχουν ως βάση την αρνητική σκέψη, την αντιδραστική και α-κοινωνική συμπεριφορά, την περιθωριοποίηση και, σε κάποιες περιπτώσεις την τυφλή βία.
Αναφέρομαι στο γεγονός που επιβάτης λεωφορείου τράβηξε πιστόλι και πυροβόλησε τον ελεγκτή των εισιτηρίων των αστικών λεωφορείων, μπροστά στα μάτια των υπολοίπων επιβατών, τραυματίζοντάς τον ευτυχώς ελαφρά, επειδή διαπίστωσε ότι ο δράστης δεν είχε πληρώσει εισιτήριο και του επέβαλε πρόστιμο. Δυστυχώς, καθημερινά τα σημάδια ασυδοσίας, σύγχυσης και απαξίωσης των κρατικών δομών πληθαίνουν και το κουβάρι ξετυλίγεται με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον. Οι πολίτες νιώθουν – και το εκφράζουν ακόμη και με ακραίους, βίαιους τρόπους – απογοήτευση, απελπισία, απόγνωση, πίεση, άγχος γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα μνημονιακά δεδομένα.
Μέχρι σήμερα διαπιστώθηκαν περιστατικά βίας, προπηλακισμοί και γελοιοποίηση πολιτικών με την αιτιολογική βάση ότι οι αυτοί φταίνε για την όλη κατάσταση. Όμως, μέρα με την μέρα, διαπιστώνονται περιστατικά που υποδεικνύουν ότι οι πολίτες εκδηλώνουν, πλέον, συμπεριφορές στα όρια της δημιουργίας συνθηκών ανομίας, καθώς πιστεύουν ότι η «θεία δίκη» υπαγορεύει την αυτοδικία σε κάθε επίπεδο. Για παράδειγμα, τη μη πληρωμή εισιτηρίων, διοδίων, υποχρεώσεων, γιατί με ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/giaourtoma-stous-politikous-pyra-stous-polites/

Δεν υπάρχουν σχόλια: