Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011

»"Κουρεμα" εισακτεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Οι περικοπές αφορούν κεντρικές σχολές με μεγάλη ζήτηση, αλλά και τμήματα χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Την επόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση του τελικού αριθμού
«E» 29/4

«Ψαλίδι» στους εισακτέους, προετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τις... φετινές πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίες ξεκινούν στις 12 Μαΐου. Το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας των προτάσεων που έχουν γίνει από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και διαμηνύει ότι φέτος οι εισηγήσεις τους για τον αριθμό των εισακτέων θα εισακουστούν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση των εισακτέων θα αφορά τρεις ομάδες σχολών. Η πρώτη σχετίζεται με τις κεντρικές σχολές και ενδεχομένως και ορισμένες περιζήτητες/υψηλόβαθμες, οι οποίες έχουν δεχτεί τα τελευταία χρόνια υπερβολικό αριθμό εισακτέων από μετεγγραφές. Η δεύτερη ομάδα σχετίζεται με τα τμήματα τα οποία δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας καθώς η υπερπληθώρα αποφοίτων τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μία σειρά από κορεσμένα επαγγέλματα. Επίσης, υπάρχουν σκέψεις να μειωθούν οι εισακτέοι σε περιφερειακά τμήματα που βρίσκονται στα... αζήτητα, δηλαδή αυτά τα οποία δεν καλύπτουν όλες τις προσφερόμενες θέσεις.

Μείωση στους εισακτέους, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και το 50% ζητούν οι πρυτάνεις
Αξίζει να επισημανθεί ότι φέτος οι πρόεδροι των τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ, στις προτάσεις που κατέθεσαν προς το υπουργείο Παιδείας, έχουν ζητήσει μείωση στους εισακτέους, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και το 50%. Βέβαια, στελέχη του υπουργείου που ασχολούνται με τη διαδικασία των πανελλαδικών, υποστηρίζουν ότι δεν θα υιοθετηθούν αυτές οι προτάσεις στο ακέραιο, αλλά θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και σίγουρα περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.
Η ημερομηνία ανακοίνωσης του αριθμού των εισακτέων σε όλα τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα θα προσδιοριστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και είναι πιθανό να ανακοινωθούν πριν από την έναρξη των πανελλαδικών.
Σε κάθε περίπτωση, φέτος το υπουργείο Παιδείας έχει αργήσει πολύ να ανακοινώσει τον αριθμό των εισακτέων (κάθε χρόνο γνωστοποιείται εντός του Μαρτίου), γεγονός που έχει προκαλέσει αγωνία ιδιαίτερα στους υποψηφίους που στοχεύουν σε υψηλόβαθμες σχολές και ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=62986950

Δεν υπάρχουν σχόλια: