Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

»Τσερνομπιλ το Φουκουσιμα

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ
Ελευθεροτυπία,
ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ «ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ» ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΤΑΝ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ «ΕΠΙΠΕΔΟ 7»

Τσερνομπίλ ανατέλλοντος ηλίου
Σύγχυση και αμφιβολίες αφήνει πίσω του το τσουνάμι των μπερδεμένων εξελίξεων στην Ιαπωνία, καθώς οι αρμόδιες αρχές αναβάθμισαν στο ανώτατο «επίπεδο 7» τη σοβαρότητα της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα, την ώρα που ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι η..
κατάσταση «σταθεροποιείται βήμα βήμα», απολογούνταν στους πληγέντες και ζητούσε επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς. Ταυτόχρονα, η διαχειρίστρια εταιρεία ανησυχούσε για διαρροή ραδιενέργειας μεγαλύτερη από την καταστροφή στο Τσερνομπίλ και εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ επέμενε στη διάκριση... άλλο Φουκουσίμα κι άλλο Τσερνομπίλ.
Μέσα στο μισοκατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο οι επιστήμονες προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται αυτοθυσιαζόμενοι Η Ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας ανέβασε από 5 σε 7, δηλαδή στην τελευταία βαθμίδα της διεθνούς κλίμακας, τη σοβαρότητα της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα, τοποθετώντας τη σε επίπεδο ανάλογο με την καταστροφή στο Τσερνομπίλ. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το επίπεδο ραδιενεργών εκπομπών που έχει καταγραφεί από την αρχή της κρίσης στη Φουκουσίμα δεν αναλογεί παρά σε ποσοστό χαμηλότερο του 10% των εκπομπών που μετρήθηκαν το 1986, μετά την καταστροφή στο Τσερνομπίλ, και τόνισε ότι υπάρχει διαφορά στην έκταση και τη φύση της ακτινοβολίας.
Μετά την ανακοίνωση αυτή, όμως, η διαχειρίστρια εταιρεία του πληγέντος πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα εξέφρασε την ανησυχία της μήπως η έκλυση ραδιενέργειας ξεπεράσει εκείνη του πυρηνικού δυστυχήματος στον ουκρανικό σταθμό.
Η απόφαση της Ιαπωνίας να αυξήσει το επίπεδο σοβαρότητας της κρίσης στη Φουκουσίμα δεν σημαίνει ότι...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=266689

Δεν υπάρχουν σχόλια: