Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

»Συγχωνευονται σε 9 τα νοσοκομεια της Αττικης

«E» 20/4

Κατάργηση δύο νοσοκομείων («Δρομοκαΐτειο», 1ο ΙΚΑ), τρία νέα νοσοκομεία και εννέα ομάδες νοσηλευτικών ιδρυμάτων, με κοινή διοίκηση και υπηρεσίες, προτείνει για την Αττική η επιτροπή συγχωνεύσεων στο ΕΣΥ.
Η πρόταση της επιτροπής του καθηγητή κ. Λυκούργου Λιαρόπουλου (www.nurs.uoa.gr) συζητήθηκε χθες στην πρώτη ευρεία σύσκεψη, η... οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η διαβούλευση θα συνεχιστεί έως το τέλος Ιουνίου και τον Ιούλιο θα εκδοθεί η πρώτη υπουργική απόφαση.

Ο κ. Λιαρόπουλος διευκρίνισε ότι οι εννέα «κύκλοι» νοσοκομείων θα παρέχουν κοινές υπηρεσίες και θα έχουν την ίδια ιατρική, νοσηλευτική και διοικητική υπηρεσία. Με τον τρόπο αυτό, θα καλύπτονται τα κενά, με πλεονάζον προσωπικό άλλης μονάδας. Ο καθηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο ΕΣΥ υπάρχει υπερεπάρκεια 6.500 έως 7.000 γιατρών.
Με τον σημερινό ρυθμό συνταξιοδότησης, έως το 2015 εκτιμάται ότι θα έχει αποχωρήσει το «πλεόνασμα». Αν η χώρα μας αποφασίσει να προσεγγίσει το επίπεδο στελέχωσης των ευρωπαϊκών νοσοκομείων ?είπε? πρέπει να κάνει λίγες ή και καθόλου προσλήψεις την επόμενη τετραετία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν συνταξιοδοτούνται 1.500 γιατροί τον χρόνο, οι περισσότεροι με τον βαθμό του διευθυντή, θα εξοικονομηθούν ετησίως 100 εκατομμύρια ευρώ. Αν το ίδιο διάστημα προσλαμβάνονται 400 νέοι για κάθε χρόνο (επιμελητές Β΄), η ετήσια επιβάρυνση θα είναι 20 εκατομμύρια. Συνεπώς, η ετήσια εξοικονόμηση θα είναι 80 εκατομμύρια και στο σύνολο των τεσσάρων ετών θα ανέλθει στα 320 εκατομμύρια ευρώ.
Δίνοντας το στίγμα των αλλαγών, ο κ. Λοβέρδος έδωσε έμφαση στις συνενώσεις κλινικών μέσα στα νοσοκομεία. Με τον τρόπο αυτό ,εξήγησε, συνενώνονται δυνάμεις και μειώνεται η ζήτηση υπηρεσιών, που συνήθως είναι τεχνητή. Ο γενικός γραμματέας Υγείας κ. Νίκος Πολύζος ανέφερε ενδεικτικά ότι ορισμένες κλινικές έχουν κάλυψη 27% ή 50%.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=62951008

Δεν υπάρχουν σχόλια: