Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

»Η κατασταση στην Ευρωπη θα χειροτερευσει

του Τζορτζ Σόροςhttp://tvxs.gr/news


«Η πολυπλοκότητα της κατάστασης έχει προκαλέσει σύγχυση με πολιτικές προεκτάσεις», εκτιμά ο Τζόρτζ Σόρος με άρθρο – σχόλιό του στην γαλλική L’Echo, το οποίο δημοσιεύθηκε μία μέρα πριν την Ευρωπαϊκή Σύνοδο που θα επικυρώσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Tα κράτη-μέλη ανέπτυξαν πολύ... διαφοροποιημένες πολιτικές, που αντιστοιχούν περισσότερο σε ένα όραμα, παρά τα πραγματικά εθνικά τους συμφέροντα. Οι αποκλίσεις αυτές κυοφορούν σοβαρές πολιτικές διαφωνίες. Η λύση που η Ευρώπη ετοιμάζεται να εφαρμόσει υπαγορεύεται, στην πραγματικότητα, από τη Γερμανία, διότι καμιά λύση δεν μπορεί να αγνοήσει την πιστοληπτική της ικανότητα. Οι προσπάθειες της Γαλλίας να επηρεάσει το αποτέλεσμα είναι περιορισμένες, λόγω της πολύ στενής της συνεργασίας με τη Γερμανία, η οποία συμβάλλει καθοριστικά ώστε η Γαλλία να αξιολογείται με τριπλό Α.
Η Γερμανία, από την πλευρά της, κατηγορεί τις χώρες που έχασαν την ανταγωνιστικότητά τους και συσσώρευσαν χρέη, ως υπεύθυνες της κρίσης. Επομένως, η Γερμανία θέλει να μεταφέρει όλο το βάρος της προσαρμογής στις ελλειμματικές χώρες. Παραβλέπεται όμως έτσι η μεγάλη ευθύνη της Γερμανίας στις τραπεζικές και νομισματικές κρίσεις, ακόμη και στην κρίση των εθνικών χρεών.
Αποκλίσεις που διευρύνονται
Στην αρχή, νομίζαμε πως το ευρώ θα έφερνε σύγκλιση στις οικονομίες της Ευρωζώνης. Αντίθετα, αύξησε τις αποκλίσεις. Η ΕΚΤ χειρίστηκε το Εθνικό χρέος όλων των κρατών-μελών ως άνευ κινδύνου, και δέχτηκε τα κρατικά τους ομόλογα με ίσους όρους. Το γεγονός αυτό οδήγησε τις τράπεζες, οι οποίες όφειλαν να διαθέτουν ασφαλή περιουσία για να τηρούν τις υποχρεώσεις τους ως προς τη ρευστότητα, να κερδίσουν κάποιες επιπλέον μονάδες βάσης, επιβαρύνοντας όμως το εθνικό χρέος των πιο ανίσχυρων χωρών.Το γεγονός αυτό συνέβαλε στο να πέσουν τα επιτόκια στις χώρες, τις ονομαζόμενες ως “PIGS” (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία), και να διογκωθούν οι φούσκες των ακινήτων, τη στιγμή που το κόστος της ενοποίησης ανάγκαζε τη Γερμανία να σφίξει το ζωνάρι. Αυτό προκάλεσε ταυτόχρονα διαφοροποίηση της ανταγωνιστικότητας και μία ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://tvxs.gr/news/%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD/%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-%CE%B8%CE%B1-%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B6%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%B6-%CF%83%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια: