Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

»Μηδενικη ανοχη στις καταληψεις

Θέμης Λαζαρίδης http://www.aixmi.gr/index.php/mhdenikh-anoxh-stis-katalhpseis/


Οι καταλήψεις στην πρόσφατη ελληνική ιστορία έχουν την απαρχή τους στα γεγονότα της Νομικής και του Πολυτεχνείου το 1973. Το γεγονός ότι οι καταλήψεις εκείνες αποτέλεσαν την κορυφαία πράξη αντίστασης εναντίον ενός παράνομου καθεστώτος χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση, περιέβαλε τις καταλήψεις με μια «αύρα» ηρωισμού και τις... προσέδωσε ένα θετικό περιεχόμενο.
Οι καταλήψεις, όμως, συνεχίστηκαν και μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 άρχισαν και οι καταλήψεις σχολείων. Ενώ καταλήψεις πανεπιστημίων συνέβησαν και στο εξωτερικό (π.χ. στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 στις ΗΠΑ), οι καταλήψεις σχολείων είναι, απ’ όσο γνωρίζω, ένα αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Υπάρχουν, βέβαια, και καταλήψεις δρόμων, δημόσιων υπηρεσιών κλπ, αλλά εδώ θα περιοριστώ στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Κάνουν καλό ή κακό οι καταλήψεις σχολείων και πανεπιστημίων; Στα μάτια των υποστηρικτών τους, οι καταλήψεις εφιστούν την...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/mhdenikh-anoxh-stis-katalhpseis/

Δεν υπάρχουν σχόλια: