Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

»Η Δυση εχασε τον μπουσουλα στη Βορεια Αφρικη

Εύα Καϊλή http://www.aixmi.gr/index.php/dysh-ehase-bousoula-voreio-afrikh/


Έχει πολύ ενδιαφέρον η ανάλυση και η συζήτηση που γίνεται στις μέρες μας σχετικά με την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική. Κυριαρχούν τρία θέματα: αν ισχύει η λογική του «ντόμινο», αν πρέπει να εξεταστεί μια στρατιωτική παρέμβαση στην περιοχή και τελικά, το ενδεχόμενο μίας ανθρωπιστικής παρέμβασης. Σε ....κάθε περίπτωση η συζήτηση δείχνει ότι η Δύση και οι κυρίαρχοι Διεθνείς Οργανισμοί, αιφνιδιάστηκαν από την ταχύτητα των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Γνωρίζουν, επιπλέον, πως οι μεταβολές που μπορεί να προκύψουν ενέχουν το κίνδυνο αλλαγής των δογμάτων εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής των κρατών αυτών.
Παράλληλα, τα περιφερειακά συμφέροντα της Δύσης, αλλά και της Ελλάδας, παραμένουν πολύ συγκεκριμένα. Υπάρχουν ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, υπάρχουν ζητήματα μεταναστευτικής ασφάλειας, ναυτιλιακά ζητήματα, η ασφάλεια του Ισραήλ, και τέλος η αρχή μιας μεγάλης διπλωματικής αναταραχής και ανησυχίας. Όλες οι δυνάμεις είχαν βρει ένα τρόπο να διεισδύσουν στις γραφειοκρατίες των καθεστώτων αυτών, να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και μέσω αυτών να ελέγχουν επικίνδυνες φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό των κοινωνιών.
Αυτά μέχρι το ξαφνικό ξέσπασμα του λαού στη Τυνησία, μετά στην Αίγυπτο και τέλος στη Λιβύη, που έφερε ένα κύμα αλλαγής, και έθεσε σε αμφισβήτηση το γενικότερο κοινωνικοπολιτικό status quo και τη νομιμοποίηση όλων των καθεστώτων της Βόρειας Αφρικής. Η Δύση βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς, η φύση της κινητοποίησης δεν ήταν ισλαμική-φονταμενταλιστική, αλλά είχε χαρακτηριστικά μίας φιλελεύθερης επανάστασης νέων, επηρεασμένων από τον δυτικό τρόπο ζωής, που κινητοποιήθηκαν με τα νέα μέσα ηλεκτρονικής δικτύωσης, όπως το facebook και το twitter. Ορισμένοι μίλησαν για «ντόμινο»-θυμίζοντας μας την στρατηγική ορολογία το ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/dysh-ehase-bousoula-voreio-afrikh/

Δεν υπάρχουν σχόλια: