Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

»Πολιτικοι μειωμενης ευθυνης

kassimatis@kathimerini.gr

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι αν είναι να σωθούμε, τότε, συγχρόνως με τις μεταρρυθμίσεις, είναι απαραίτητη η εφαρμογή ενός ρεαλιστικού αναπτυξιακού σχεδίου για την οικονομία. Επίσης, κανείς δεν αμφισβητεί (εκτός φυσικά από τα μέλη της κυβέρνησης όταν μιλούν δημοσίως...) ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τίποτε σχετικό μέχρι στιγμής, εκτός από... λόγια. Φοβάμαι όμως ότι ο Αντώνης Σαμαράς, παρ’ όλον ότι έχει κάνει σημαία της Ν.Δ. το αίτημα της ανάπτυξης, προσφέρει μάλλον κακή υπηρεσία όποτε μιλάει για ανάπτυξη. Οχι, βέβαια, επειδή έχει άδικο. Αλλά για τον τρόπο με τον οποίον το κάνει.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., κατ’ αρχάς, αποσιωπά το σημαντικότερο: ότι κανένα αναπτυξιακό σχέδιο στη σημερινή Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει όσο αργούν οι μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα επέφεραν συρρίκνωση του Δημοσίου και αληθινό άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό. Στο πεδίο αυτό, όμως, η συμβολή της Ν.Δ. είναι πενιχρή. Ναι, είναι αλήθεια ότι η κεντροδεξιά υπό τον Αντ. Σαμαρά έχει ψηφίσει έναν ικανό αριθμό νομοσχεδίων της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό είναι σίγουρα πρωτοφανές, ωστόσο δεν αλλάζει τίποτε επί της ουσίας. Αφενός, επειδή πρόκειται για νόμους που ψηφίζονται, αλλά ως επί το πλείστον δεν εφαρμόζονται (το αποδεικνύουν οι παρατηρήσεις της τρόικας για την ελλιπή πρόοδο των μεταρρυθμίσεων...) και, αφετέρου, επειδή η Ν.Δ. αποφεύγει σχολαστικά να αρθρώνει λόγο υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Το μόνο που κάνει είναι να κλαίγεται για την ανάπτυξη που δεν μπορεί να φέρει η κυβέρνηση. Για όλα εκείνα όμως που πρέπει να γίνουν προηγουμένως δεν βγάζει τσιμουδιά.
Μια τέτοια στάση όμως δεν συμβάλει καθόλου στην...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_09/03/2011_435131

Δεν υπάρχουν σχόλια: