Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

»Το «τσουναμι» των μεταναστων δεν θα σταματησει

Δημήτρης Μυταράς http://www.aixmi.gr/index.php/tsounami-metanastwn-dentha-stamathsei/


Ένα πρόβλημα που απασχολεί ολόκληρη την υδρόγειο είναι οι μετακινήσεις των μεταναστών. Για να το αντιληφθούμε σωστά θα πρέπει να το συγκρίνουμε με τις κλιματικές αλλαγές στο πλανήτη μας. Οι εποχές ξηρασίας υποδέχονται τις εποχές κατακλυσμών. Οι εποχές παγετώνων διαδέχονται εποχές υψηλών... θερμοκρασιών.
Αντιστοίχως, οι πληθυσμοί των ανθρώπων αλλά και όλων των ζωντανών οργανισμών, μετακινούνται συνεχώς για να βρουν καλύτερες συνθήκες επιβίωσης.
Μετακινήσεις πληθυσμών υπήρχαν πάντοτε. Ζώα, άνθρωποι και φυτά προσπαθούν να βελτιώσουν τη ζωή τους και να επιβιώσουν. Είναι νόμος της φύσης. Το πρόβλημα της μετανάστευσης, που απασχολεί την Ευρωπαική Ένωση, είναι αυτό που περιγράψαμε παράπανω. Το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, η έλλειψη κρατικής οργάνωσης και ανάπτυξης, η φτώχεια, οι πολιτικές συνθήκες, η έλλειψη ελευθερίας, επιβάλλουν αυτή τη μετακίνηση των πληθυσμών. Το τεράστιο αυτό πρόβλημα είναι αδύνατο να λυθεί με σφράγισμα συνόρων και κάθε είδους απαγορεύσεις.
Οι μετακινήσεις των πληθυσμών έχουν τη δύναμη φυσικού φαινομένου. Αν, κατά μια φανταστική περίπτωση, ενοποιηθούν όλες οι οικονομίες του κόσμου και επικρατήσει μια παγκόσμια οικονομία, η οποία θα καλύψει ικανοποιητικά τις ανάγκες όλων, θα εκλείψει σταδιακά και η μετανάστευση.
Είναι γνωστό ότι η γη μας δεν έχει ισορροπήσει γεωλογικά. Καθημερινά μετακινείται πιέζοντας τις γεωλογικές πλάκες, προκαλώντας σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων, αλλάζοντας τον παγκόσμιο χάρτη. Το λιώσιμο των πάγων και τα γνωστά τσουνάμι προσθέτουν το λόγο τους σ’ αυτές τις αλλαγές. Όταν κάποτε ισορροπήσουν όλα αυτά, ο πλανήτης μας θα ηρεμήσει και ελπίζω, μετά από κάποια εκατομμύρια χρόνια, η γη μας να είναι παράδεισος.
Αντίστοιχα, όταν ισορροπήσουν οι βιολογικές και οικολογικές ανάγκες, ελπίζω- όχι σε εκατομμύρια χρόνια – τότε να έχουμε έναν ιδανικό πλανήτη, στον οποίο θα ζούμε χωρίς αντιπαλότητες, ήρεμα και ευτυχισμένα. Πολύ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/tsounami-metanastwn-dentha-stamathsei/

Δεν υπάρχουν σχόλια: