Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

»Πηραμε επιμηκυνση και μειωση επιτοκιου με δεσμευσεις

ΒΗΜΑ Κρουστάλλη, Δήμητρα

Σημαντική οικονομική ανάσα έδωσαν στην Ελλάδα οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης. Η χώρας μας κέρδισε την μείωση επιτοκίων κατά μια μονάδα. Επίσης αυξήθηκε το χρονικό όριο για την απόσβεση τους στα 7,5 χρόνια.
Στη συνεδρίαση αυτή κερδήθηκε και μια μάχη που... η κυβέρνηση θεωρούσε χαμένη. Τελικώς όμως αποφασίστηκε να δοθεί στους υπάρχοντες μηχανισμούς η δυνατότητα να αγοράζουν κρατικά ομολόγα των χωρών της ευρωζώνης. Επιπλέον υπήρξε θετική αντιμετώπιση για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, πρόταση που η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή.
O Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, στη συνέντευξη που έδωσε κατά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, μίλησε για ιστορικές αποφάσεις όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το ευρώ. «Ζητήσαμε τη βοήθεια των εταίρων μας στην ευρωζώνη για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος», δήλωσε. Απέδωσε την «επιτυχή μάχη» που έδωσε στα όπλα με τα οποία προσήλθε στη διαπραγμάτευση: την αξιοπιστία, τη σοβαρότητα και τη συνέπεια που έδειξε η χώρα απέναντι στο πρόγραμμα σταθερότητας.
Η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλες αναμένεται να έχει οφέλη για την Ελλάδα και θετικό αντίκτυπο στις αγορές.
Η επιμήκυνση των χρονικών ορίων για την απόσβεση των δανείων στα δέκα χρόνια, σημαίνει ότι η τελευταία δόση που θα λάβει η χώρα θα εξοφληθεί το 2023.
Με τη μείωση του επιτοκίου κατά 1%, η Ελλάδα κερδίζει ένα ποσό που φτάνει στα 6 δις ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει στο μέλλον περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Η παροχή της δυνατότητας αγοράς κρατικών ομολόγων στον ευρωμηχανισμό για την οικονομική σταθερότητα, θα φέρει τα πιο άμεσα οφέλη: αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές το 2013 θα το κάνει μέσω του μηχανισμού στήριξης με καλύτερους όρους.
Ο κ. Παπανδρέου έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα ως απόρροια αυτών των αποφάσεων. «Είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Θα μας βοηθήσουν στο δρόμο που πήραμε. Ο δρόμος όμως είναι δικός μας. Οι όποιες αποφάσεις της ευρωζώνης δεν υποκαθιστούν τις δικές μας προσπάθειες», επισήμανε.
Ωστόσο, στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων διατηρήθηκε η δέσμευση για την άντληση πόρων ύψους 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού μιλούσαν για μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μεταδίδει ισχυρό σήμα στις αγορές και όχι για μέτρο που της επιβλήθηκε.
Το σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και για τα άλλα μέσα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα παρουσιαστεί από το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος του Μαρτίου μαζί με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος.
Η Ελλάδα επιπλέον δεν αποδέχτηκε το συνταγματική «φρένο» για το χρέος, όπως προέβλεπε το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου. Αντί για αυτό αποφασίστηκε να υπάρξει μια νομική δέσμευση την οποία όμως θα καθορίζει το κάθε κράτος μέλος.
Η συνέντευξη Παπανδρέου
«Κερδίσαμε αυτή τη μάχη με όπλο τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να αδικούμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού». «Η Ελλάδα προσήλθε στη συζήτηση με την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου και συνέχισε λέγοντας πως η χώρα έχει πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις για να βάλει τάξη στα του οίκου της, για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες και να δημιουργήσει μία βιώσιμη και σταθερή οικονομία. «Σε αυτήν την προσπάθεια ζητήσαμε τη στήριξη των εταίρων μας στην ευρωζώνη» συνέχισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ζήτησε χαμηλότερα επιτόκια για να μην είναι δυσβάσταχτο το κόστος δανεισμού. «Διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε. Όλα αυτά αποτυπώνονται στη σημερινή απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ελληνικά αιτήματα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επετεύχθη η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ στα 7,5 χρόνια καθώς και η μείωση του επιτοκίου για το σύνολο του δανείου κατά 100 μονάδες βάσης (από 5,2% σε 4,2%). Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σήμερα η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δις ευρώ». Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, κάτι το οποίο, όπως είπε, «θα ελαφρύνει την πλάτη του ελληνικού λαού από το χρέος, κατά 20%». «Αυτό που θέλουμε είναι να αναδείξουμε τι θα κάνει η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι έτσι μόνο θα πεισθούν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της με τρόπο ομαλό» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας τι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να βγει η χώρα, το ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.tovima.gr/politics/article/?aid=389322


Δεν υπάρχουν σχόλια: